Hoe kan Ieper woningen betaalbaar houden? “Nood aan meer en vooral betere sociale woningen”

Op Rustenhove, tussen de Basculestraat en de Kalfvaart, verving Ons Onderdak onlangs zeven sociale woningen door twaalf nieuwbouwappartementen. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Zijn er voldoende mogelijkheden voor betaalbaar wonen in Ieper? Dat is de vraag die de lijsttrekkers deze week voorgeschoteld krijgen. De antwoorden zijn uiteenlopend. Terwijl Emmily Talpe (Team Ieper) wil focussen op de renovatie van het bestaande patrimonium, pleiten de meeste andere lijsttrekkers voor méér sociale woningen.

“Neen, er zijn onvoldoende huurwoningen of sociale woningen in Ieper”, klinkt het resoluut bij Nancy Six (Vlaams Belang). Sam Vancayseele (Groen) geeft haar gelijk: “In Ieper staan veel woningen te kopen, maar er is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen. Bovendien zijn heel wat huurpanden niet conform, wat ervoor zorgt dat er heel wat verborgen kosten zijn, zoals een hoge energiefactuur. Hetzelfde probleem stelt zich met betaalbare koopwoningen. Deze lijken betaalbaar, maar zijn renovatieplichtig. Gezinsverdunning en beperkingen rond samenwonen leggen hier extra druk op.”

Als huidig schepen van Wonen verdedigt Philip Bolle (Vooruit) zijn beleid. “De voorbije zes jaar werden er 720 nieuwe woonentiteiten vergund, waarvan 460 appartementen en 240 grondgebonden woningen. Daarnaast worden er grote inspanningen gedaan door de woonmaatschappij Ons Onderdak om nieuwe koop- en huurwoningen op de markt te brengen. Ook op de duurzame wijk de Vloei zijn nog tal van zeer betaalbare vrije en sociale kavels te koop”, aldus Bolle.

Vergrijzing

Emmily Talpe zegt dat Team Ieper zal “waken” over de betaalbaarheid van de woningen, maar ziet toch uitdagingen. “De samenstelling van onze gezinnen is de laatste decennia grondig veranderd met heel wat meer alleenstaanden. Ook de vergrijzing rukt verder op. Een aangepast woonbeleid hiervoor dringt zich op. Waar mogelijk moeten alternatieve woonvormen zoals cohousing, kangoeroewoningen, zorgunits… een kans krijgen.”

Talpe is echter geen voorstander van een premie voor starterswoningen. “Een premie geven om een huis aan te kopen lijkt ons financieel niet haalbaar. Maar we geven als stad wel de nodige bijstand en informatie voor wie in aanmerking komt voor een sociale koopwoning of sociale lening. We zijn voorstander voor premies om duurzaam verbouwen aan te moedigen. Dat systeem bestaat al, maar kan in functie van nieuwe technieken bijgestuurd worden.”

“De kentering is ingezet. Wie hier komt wonen, wil hier nooit meer weg” – Philip Bolle (Vooruit)

Vooruit heeft dan weer een renovatiepremie als speerpunt in haar programma. “We willen een renovatiepremie geven aan alle kopers van een eerste woning met een EPC-peil van E of F en dit ter waarde van 5.000 euro”, zegt Philip Bolle. “De renovatie-eisen vanuit Vlaanderen zijn pittig en schrikken heel wat potentiële kopers af.”

Sam Vancayseele wil nog een stap verder gaan. “Deze premie moet met een voorschot komen en moet eenvoudig kunnen worden aangevraagd. De meer kwetsbare eigenaren komen niet in aanmerking voor een lening, kunnen de werken niet aanvatten en dan ook geen aanspraak maken op een premie achteraf. Voor hen moet een oplossing komen.” Ook Nancy Six is voorstander van de renovatiepremie.

Sociale woningen

Wie geen woning kan betalen, kan een aanvraag doen voor een sociale woning, maar zijn die er wel genoeg in Ieper? “Ieper heeft haar sociaal objectief bereikt”, zegt Emmily Talpe. “In eerste instantie focussen we nu samen met Ons Onderdak op de vele verbouw- en nieuwbouwprojecten die gepland staan.”

Dat ziet Philip Bolle toch anders. “Er staan 1.335 kandidaat-huurders op de wachtlijst van Ons Onderdak. De gemiddelde wachttijd is ongeveer 3,5 à 4 jaar voor de stad. Er moeten dus niet alleen méér sociale woningen komen, ze moeten ook beter zijn en aangepast aan het doelpubliek.”

Daar vindt Bolle een bondgenoot in Sam Vancayseele. “We willen bekijken of we met de woonmaatschappij Ons Onderdak sociale appartementen kunnen integreren in het project van het Open Huis. Ook bij grote bouwprojecten willen we een lokale verplichting van 20 procent sociale wooneenheden. Er moet ook ruimte zijn voor keuze. Hoewel de mobiliteitsarmoede een groot probleem is, moeten mensen de kans krijgen om te kunnen wonen waar ze opgroeiden.”

Nancy Six wil meer sociale woningen, maar niet voor iedereen. “We willen dat er een rem komt op de toekenning van woningen aan niet-Europese immigranten. Zonder uittreksel van het kadaster of bewijs van roerend en onroerend vermogen in hun land van herkomst mag er geen sociale woning toegekend worden.”

Meer nodig

Iedereen zegt wel dat er meer moet gebeuren dan enkel woningen betaalbaar houden om jongeren in Ieper te houden. “We willen structureel inzetten op een aantrekkelijke stad om te wonen, te werken, te ondernemen en te ontspannen”, zegt Emmily Talpe.

“Goede bereikbaarheid van steden en deelgemeenten zowel via openbaar vervoer, wagen en fiets, en bijkomende werkgelegenheid creëren”, zegt Nancy Six. Volgens Philip Bolle zit het wel snor in Ieper. “De woningen zijn er, de fantastische natuur is er, onze scholen zijn top en het voorzieningenapparaat staat op punt”, zegt Bolle. “We groeiden met 600 extra inwoners de voorbije zes jaar en ik denk echt dat de kentering is ingezet. Wie hier komt wonen, wil hier nooit meer weg.”