Historische avond in De Panne eindigt met nieuwe burgemeester: “Ge moet ezo niet lachen, Cindy”
De Panne en Adinkerke hebben een nieuwe burgemeester. Of moeten we zeggen, een oude? De 52-jarige Ann Vanheste (DAS) legde dinsdagavond na een bewogen gemeenteraad de eed af als burgemeester van de meest westelijke kustgemeente, een functie die ze tussen 2013 en 2018 al invulde. Ze volgt Bram Degrieck op die na de allereerste Vlaamse motie van wantrouwen moest aftreden. Die laatste geeft de juridische strijd niet op en belooft met de hulp van zijn advocaten én zijn bevolking naar de Raad van State te stappen.
“See you in court.” Met die woorden sloot Bram Degrieck (voorlopig?) zijn ambt als burgemeester van De Panne af. Het kopstuk van het lokale Het Plan-B werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen, ingediend door oppositiepartijen én oud-partners Cindy Verbrugge (N-VA) en Marc Hauspie (onafhankelijk) afgezet als burgemeester.
Eerste in Vlaanderen
Degrieck is zo de eerste in Vlaanderen die sinds de inwerkingtreding van het nieuwe decreet-Somers voor lokale besturen zijn sjerp verliest. Dat decreet biedt de grootste fractie in de gemeenteraad de mogelijkheid, mits het volgen van enkele voorwaarden en het vinden van een nieuwe meerderheid, om de onbestuurbaarheid in een gemeente uit te roepen en zo de macht te grijpen.
Vorige week kondigden DAS en CD&VPlus (bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 nog samen Lijst van de Burgemeester, red.) op een persconferentie aan zo’n motie te willen indienen. Ze kregen daarbij de steun van N-VA-schepen Cindy Verbrugge en onafhankelijk gemeenteraadsvoorzitter Marc Hauspie, die mee ondertekenden.
11 tegen 10
Op een historische, lange en bij momenten vrij bewogen gemeenteraad dinsdagavond werd de motie van wantrouwen voorgelegd. Na een bijzondere uitgebreide argumentatie van zittend burgemeester Degrieck over de vormfouten en andere problemen met de motie, kwam het uiteindelijk tot de levensbelangrijke stemming. De nieuwe meerderheid haalde het nipt, met 11 stemmen tegen 10 waarna de nieuwe schepenen én kersvers burgemeester Ann Vanheste de eed mochten afleggen.
Dat had in theorie moeten gebeuren bij… Bram Degrieck. Die kampte echter plots met een acute flauwte waarna in de richting van de onafhankelijke Eric Vanhee, het oudste gemeenteraadslid, werd gekeken. Toen ook die resoluut en expliciet weigerde, kwam Johan Blieck (CD&VPlus), zelf kersvers schepen, in beeld. Eén na één spraken Cindy Verbrugge, Bruno Dequeecker, Ann Woestijn en Pol George bij hem de eed als nieuwe schepenen van De Panne uit.
Sneer en spiegel
Bram Degrieck, zijn afgezette schepenen en de gemeenteraadsleden van de oude bestuurspartijen Actie en Het Plan-B lieten zich wel mondeling gelden, maar konden niet verhinderen dat de nieuwe bestuursploeg hun rol overneemt. Slechts heel even verloor de aftredende burgemeester zijn cool. “Je moet ezo niet lachen wi Cindy”, sneerde hij in de richting van N-VA’ster Verbrugge naast hem. Tot voor kort zaten ze nog samen in het bestuur, nu is het water dieper dan ooit.
“Een zwarte dag voor De Panne! Judassen! Een schandalige vertoning”, klonk het verder bij onder meer schepenen Stéphane Buyens en Michèle Vandermeeren. Binnen liep een toeschouwer met een spiegel voor de ogen van de raadsleden. “Durven jullie daar nog in kijken?”, vroeg de man zich cynisch af.
Ook buiten lieten zo’n 300 inwoners, tweedeverblijvers en ondernemers – vooral sympathisanten van het afscheidnemende bestuur – zich horen. Op het skatepark vlak bij de zaal van de zitting stond een groot scherm opgesteld waar de hele gemeenteraad live werd gevolgd. Het gejoel en boegeroep was niet mis te verstaan.
Toen de oude ploeg nog voor het officiële einde van de gemeenteraad naar buiten stapte, weerklonk luid applaus en gejoel, vielen verschillende raadsleden en schepenen elkaar en de omstaanders in de armen en werd Bram Degrieck toegeroepen. “We want Bram! We want Bram!“, scandeerde de menigte Binnen werkten de resterende gemeenteraadsleden netjes de agenda, waaronder de eedaflegging van de nieuwe burgemeester Ann Vanheste, af.
Enkele agenten, zowel in burger als in uniform, hielden een oogje in het zeil. Tot incidenten – op wat boegeroep bij het vertrek van Ann Vanheste en vooral Cindy Verbrugge – kwam het niet.
Niet het einde
De meerderheid die er was, is volledig gebroken, zoveel is duidelijk. Maar dat de politieke soap in De Panne nog niet ten einde is, is evenzeer een absolute zekerheid. “Onze advocaten zijn al begonnen met schrijven”, verzekerde Degrieck het publiek. “Na vijf minuten hebben ze al drie pagina’s vol. Van deze hele vertoning laten we geen morzel over. Over twee weken staan we hier terug, en dan zullen ze (de raadsleden van DAS, CD&VPlus, N-VA en voorzitter Hauspie, red.) hun ontslag moeten indienen. Ze zullen simpelweg niet anders kunnen.”
Actie en Het Plan-B plannen naar de Raad voor Verkiezingsbetwistingen en de Raad van State te stappen. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd. Hoogstwaarschijnlijk heel binnenkort én in 2024 in het kieshokje.
Burgemeesterswissel De Panne
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier