“Haar sprankelend enthousiasme is een waardevolle eigenschap”: Mama van Pauline Van Marcke over haar rasechte politica

Caroline Coppens: “Het stemt me gelukkig dat ook een landelijke gemeente duidelijk durft kiezen voor vernieuwing met een jonge vrouw als burgemeester.” © Joke Couvreur
Gerda Verbeke

Trots is ze, de Anzegemse, megatrots! Pauline Van Marcke is de eerste vrouwelijke burgemeester van Groot-Anzegem en bovendien ook nog eens Vlaanderens jongste. En dat zet heel wat in beweging, niet in het minst bij haar mama. “Pauline is opgegroeid in een politiek nest. Van jongs af aan heeft ze de microbe meegekregen.”

Lees ook: Jongste burgemeester Pauline (25) treedt in voetsporen van overleden papa

Sinds zondag mag huidig schepen Pauline Van Marcke (25) zichzelf burgemeester van Anzegem noemen. Fiere ouder Caroline Coppens (52) was erbij op Pauline haar intrede in het zaaltje van café In het Park in Tiegem op verkiezingszondag. “Dat de Anzegemnaar haar zo massaal het vertrouwen gaf, overtreft mijn verwachtingen. Ook een landelijke gemeente durft duidelijk kiezen voor vernieuwing met een jonge vrouw als burgemeester. Het stemt me gelukkig.” Het is allemaal heel snel gegaan. “Toen Pauline zich in 2018 kandidaat stelde voor Samenéén -ze was toen net 19 jaar- haalde ze onmiddellijk een verpletterend resultaat. Na huidig burgemeester Gino Devogelaere -die toen het burgemeesterschap had opgenomen door het plotse overlijden van Pauline haar vader, Claude Van Marcke- haalde ze vanop plaats twee 1.876 voorkeurstemmen.”

Frisse blik

Haar lopende bevoegdheden zijn Onderwijs, Personeel en Feestelijkheden. Pauline kon na zes jaar de Anzegemnaar opnieuw overtuigen. Met de quote op haar verkiezingsaffiche ‘Frisse blik, vastberaden beleid’, typeerde ze waar zij voor staat. “Na de zomervakantie en feestdagen, passeerde ze bij het gemeentepersoneel om hen op het hart te drukken dat zij de motor zijn van de gemeente. Dat dankzij hen Anzegem er verzorgd en onderhouden uitzag. Ook naar de scholen trok ze geregeld. Door zich volledig aan deze job te wijden, kon ze zich goed inwerken en aanwezig zijn. Haar studies in Gent, waarvan één jaar Erasmus in Leiden en vervolgens in Curaçao, maakten dat ze gedurende vijf jaar enkel in Anzegem was om de gemeenteraad en fractievergaderingen bij te wonen.”

Campagne

Opnieuw campagne voeren voor haar dochter, voelde niet aan als een opdracht. “Ik heb Pauline honderd procent gesteund, al is haar rustige en vastberaden stijl van de afgelopen jaren de burgers ook opgevallen. Zelf ben ik graag tussen de mensen en vond het fijn om terug betrokken te zijn. Ik voelde dat Pauline het vertrouwen kreeg van de mensen en dat ze er wel in geloofden. Haar sprankelend enthousiasme om Anzegem nieuw leven in te blazen en de gave om empathisch te luisteren, zijn waardevolle eigenschappen in de politiek.”

“Dochter aan de zijlijn ondersteunen als een rechterhand”

Pauline haar mama was zestien toen ze de negentienjarige Claude Van Marcke (geboortejaar 1969) leerde kennen. “Het was in 1988, Claude was toen politiek actief als voorzitter van de lokale VLD. Ik steunde hem voor de volle honderd procent, ook in de campagne voor de provincieraad, waar hij later vanop plaats twee als liberaal werd verkozen.” Hij was minzaam en heel rustig, kon goed luisteren en was bescheiden. Pauline wordt geregeld met hem vergeleken. In zijn vijf jaar als burgemeester, stond hij met de voeten op de grond en was hij heel aanspreekbaar. Hij zette Anzegem op de kaart met de Military in Domein Hemsrode, elitekoers Halle-Ingooigem en tilde het verenigings- en ondernemingsleven een niveau hoger. Zelf kwam hij uit een Anzegemse ondernemersfamilie, dus dat lag hem nauw aan het hart, ook als advocaat.”

Rechterhand

Zelf heeft Caroline nooit politieke ambities gehad. “Ik vind het heel fijn om van aan de zijlijn mijn dochter te ondersteunen als een rechterhand. Ik heb alle vertrouwen in haar. Stap voor stap zal ze zich verder inwerken in alle materies, ze is goed omringd. Het is alleszins een mooie uitdaging. Het zal hard werken zijn om zich overal volledig in te werken, want de stap tussen schepen en burgemeester is groot. Het is een grote verantwoordelijkheid op de dag van vandaag om een gemeente besturen. Het is als een bedrijf leiden met een nuchtere blik. Pauline is de mix tussen haar vader en mij. Als je haar hoort praten, is het een kopie van mij en fysiek heeft ze heel wat typische trekken van Claude, ook zijn lachje. Dat is ook wat de mensen zeggen, als ze praat, horen ze mij en als ze haar zien, dan zien ze Claude.”

Lees ook: Anzegemse burgemeester Claude Van Marcke is overleden