Zeven verkozenen voorbije zes jaar vervangen in gemeenteraad van Oudenburg: twee schepenen nemen ontslag

Volgende raadsleden vertrokken tijdens de legislatuur: onderaan Ulrike Vanhessche en Jaak Lingier, en bovenaan Stephan Blontrock, Herlinde Devriendt en Lies Goemaere. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 21 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Oudenburg, zetelen er vandaag nog 16 in de gemeenteraad.

Op 2 januari 2019 werd de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd met de verkozenen voor Open VLD Anthony Dumarey, Jaak Lingier, Romina Vanhooren, Stefaan Reynaert, Wietse Marchand, Roland Blomme, Herlinde Devriendt, Jens Ballière, Lies Goemaere; voor Vooruit (toen nog sp.a) Ulrike Vanhessche en Gino Dumon; voor N-VA Stijn Jonckheere en voor CD&V Peter Velle, Chantal Van Litsenburgh, Johan Tanghe, Gudrun De Vlam, Jean-Pierre Vandierendonck, Stephan Blontrock, Stefanie Van Eeghem, Sofie Sanders en Lore Appels. De jongste van het gezelschap, Lore Appels, kwam in de raad doordat Isabelle Capelle meteen aangaf niet meer te zetelen. En eerste vervanger Erik Sierens wou ook niet zetelen, waardoor het de beurt was aan Lore.

Eerste vervanging

De eerste vervanging in de coalitie Open VLD/Vooruit/N-VA kwam er al enkele maanden na de installatie van het nieuwe stadsbestuur: Jaak Lingier, naast voorzitter van het Bijzonder Comité ook bevoegd voor welzijn, jeugd en kermissen, nam in maart ontslag, als schepen en gemeenteraadslid. Zo werd Romina Vanhooren schepen en kwam Nathalie Poldervaart in de gemeenteraad.

In november 2020 kwam er in het schepencollege een nieuw ontslag: eerste schepen Ulrike Vanhessche, bevoegd voor onder meer financiën en sport, voelde dat haar drukke job en gezin niet meer combineerbaar was met een politiek mandaat. Ze werd vervangen door eerste opvolger Tahira Malik.

Keuze maken

“Ik ben bijzonder tevreden in 2019 de basis te kunnen hebben leggen van deze coalitie. Het doet me plezier dat er gewerkt is aan de afbouw van de schuld, dat de vermindering van de gemeentebelasting is doorgevoerd en de gouden zaal van de sporthal er gekomen is. Ik vond het heel jammer te moeten stoppen met mijn mandaat, maar door gezondheidsredenen was de combinatie niet meer mogelijk. Maar ik was heel graag schepen. Je moet op een gegeven moment een keuze maken”, zegt Ulrike.

Bij CD&V nam Stephan Blontrock in april 2022 ontslag uit de raad. Zijn zitje werd ingenomen door Bart De Rudder.

“Ik was graag schepen, maar het viel niet te combineren” – Ulrike Vanhessche, voormalig eerste schepen

In januari 2021 zette Herlinde Devriendt (Open VLD) een punt achter 16 jaar politiek engagement. Ze werd vervangen door Dennis Tavernier. Door het overlijden van Nathalie Poldervaart (Open VLD) in 2022 kwam Ariella Vandenberghe in de raad. En Lies Goemaere (Open VLD) stapte in september 2023 uit de raad. Lies werd vervangen door Randy Van Oyen.

Grootste omwenteling

De grootste omwenteling in deze legislatuur was uiteraard het ontslag van Anthony Dumarey (Open VLD) als burgemeester. Daardoor mocht Romina Vanhooren de sjerp omgorden en werd ze de eerste vrouwelijke burgemeester van de Arnoldusstad. In vijf jaar tijd maakte ze grote sprongen: van gemeenteraadslid over schepen naar het belangrijkste mandaat in het stadsbestuur. Als schepen werd ze vervangen door Jens Balliere, die haar bevoegdheden als welzijn en jeugd overnam. Anthony Dumarey is sindsdien gemeenteraadslid.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten