Zes verkozenen voorbije zes jaar vervangen in gemeenteraad van Zulte: Grootste stoelendans halfweg

De gemeenteraad van Zulte, met v.l.n.r. Frederic Hesters, Henk Heyerick, Marc Devlieger, Lieven Lippens, Catherine De Smet, Linda Detailleur, Hendrik De Waele, Sally Cosijns, Natasja De Vos, Tania Verpraet, Katrien De Waele, Kathleen Blauwblomme, Steven Van Troys, Francky De Coster, Tony Boeckaert, Delphine Vandenbossche, Stefanie Vroman, Fauve Tack, Pieter Verhalle, Philippe Van Steenberghe, Olivier Peirs, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Luc Millecamps en burgemeester Simon Lagrange. © Marc Valcke
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 27 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Zulte, zetelen er vandaag nog 21 in de gemeenteraad.

Slechts een verkozen lid van de gemeenteraad besloot nog voor de start van de legislatuur om zijn zitje niet op te nemen. Tony De Bel, in 2018 nochtans uit het niets tot lijsttrekker van CD&V gebombardeerd, koos vanaf het begin van de bestuursperiode voor het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Zijn vaste benoeming als turnleraar in de gemeenteschool was onverenigbaar met een mandaat in de gemeenteraad. De Bel liet zijn zitje aan Marc De Vlieger, huidig fractievoorzitter van CD&V. Tony vervulde wel nagenoeg de hele legislatuur zijn taken in het BCSD, tot hij in maart van dit jaar besliste om zijn droom achterna te gaan en samen met zijn vrouw een bed & breakfast in Frankrijk te openen.

Lees verder onder de tabel.

Oppositie

Een andere CD&V-verkozene kwam nog aan de startmeet, maar gaf er na één gemeenteraad de brui aan. Luc Millecamps maakte twee legislaturen deel uit van het CD&V-bestuur, eerst als OCMW-voorzitter, nadien als schepen. Tussen 2012 en 2018 was zijn partij echter tot de oppositie veroordeeld en dat lag Millecamps minder. Daarom besloot hij in februari 2019 al om zijn zetel in de gemeenteraad door te geven aan Marc Nachtergaele en over te stappen naar het BCSD. “Wie in de oppositie zit, heeft eigenlijk niets te zeggen en kan weinig doen voor de burger”, klonk het destijds.

“In de oppositie kan je weinig doen voor de burger” -Luc Millecamps

Na de vroege wissels bleef de gemeenteraad enkele jaren stabiel. Tot huisarts en schepen Frederic Hesters (Open Zulte) bekend maakte dat hij naar Spanje zou verhuizen om daar een dokterspraktijk over te nemen. Bij zijn eerste verkiezingsdeelname in 2012 bleek de huisarts een behoorlijk stemmenkanon te zijn. Het leverde hem meteen een schepenambt op, en dat mocht hij na 2018 ook verderzetten. In september 2021 nam hij echter definitief afscheid van de Zultse politiek.

Hesters liet zijn schepenambt over aan Natasja De Vos (Open Zulte), maar dit bleek geen blijvende oplossing. Na een jaar legde De Vos haar ambt opnieuw neer om zich meer te kunnen focussen op haar gezin. Nog een half jaar later verliet ze volledig de politiek. Natasja werd diensthoofd bij het Sociaal Huis, een functie die politieke neutraliteit vereist. Haar bevoegdheden voor onder meer Onderwijs en Kinderopvang gingen naar Fauve Tack, haar zitje in de gemeenteraad naar Sofia Ezzine.

Stoelendans

De grootste stoelendans in de gemeenteraad gebeurde halverwege de bestuursperiode. Zoals afgesproken bij de start gaven Olivier Peirs (toen GVZ) en Linda Detailleur (N-VA) hun schepenambten door aan respectievelijk Tony Bouckaert (Open Zulte) en Franky De Coster (Open Zulte). De partij van de burgemeester trok zo het hele schepencollege naar zich toe. Eerder onverwacht keerde Linda echter niet terug naar de gemeenteraad, maar stapte ze volledig uit de politiek. Althans tijdelijk, uit onvrede met het huidig bestuur staat ze komende verkiezingen opnieuw op de lijst.

In de gemeenteraad werd ze vervangen door Ward Baeten (N-VA) die wellicht de meest opmerkelijke wijziging in de gemeenteraad teweegbracht. N-VA vervelde van bestuurspartij tot oppositie. “Dit is pas later beslist en stond los van de wissels halverwege de legislatuur, die waren zo afgesproken”, zegt Baeten. “We hadden meer moeite met het samensmelten van Open Zulte en Gezond Verstand Zulte. Het is door GVZ en door ons dat destijds de CD&V-meerderheid gebroken werd, maar in 2018 werden we daar beiden voor afgestraft. We hadden elk slechts één verkozene. Voor ons was het een piste om samen te gaan praten, maar na hun fusie met Open Zulte was er duidelijk geen vraag voor ons om er ook bij te komen.”

Onverwacht afscheid

Ten slotte kwam in november 2022 veruit het meest onverwachte afscheid uit de gemeenteraad. Sally Cosyns, toenmalig fractievoorzitter en sterkhouder van CD&V stapte per direct uit de politiek. De oppositiekuur werd ook haar op de duur te veel. “Ik ben indertijd in de politiek gestapt vanuit idealisme en met een groot hart voor Zulte, misschien te groot”, speechte Sally op haar laatste gemeenteraad. “Helaas zit ik aan de verkeerde kant van de tafel en de politiek kost mij te veel energie in verhouding tot wat ik ervan terugkrijg.”

Sally werd opgevolgd door oudgediende Monique De Smet en maakt vooralsnog geen comeback in de gemeentepolitiek.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.