Zes verkozenen vervangen in gemeenteraad van De Panne de voorbije zes jaar: mislukte ‘coup’ blijft nazinderen
Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 21 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in De Panne, zetelen er vandaag nog 15 in de gemeenteraad.
De Panne gaat wellicht de annalen in als de gemeente waar de legislatuur 2018 – 2024 het meest bewogen parcours van de laatste decennia heeft afgelegd. Toen in oktober 2018 bleek dat het vorige beleidsteam met voormalig burgemeester Ann Vanheste met evenveel zetels eindigde als de lijsten van ACT!E en Het Plan-B samen, lag de bal in het kamp van Cindy Verbrugge (N-VA) om het pleit te beslechten. N-VA ging in zee met ACT!E en Het Plan-B. Zo haalde het trio samen een nipte meerderheid van 11 zetels en belandde ‘Lijst van de burgemeester’ met 10 zetels op de oppositiebanken. Het boterde echter niet tussen tweede schepen Cindy Verbrugge en een aantal mensen van de meerderheidscoalitie.
(lees verder onder de tabel)
Cindy Verbrugge zag geen andere uitweg dan de voltallige oppositie te overtuigen om in augustus 2021 een collectieve motie van wantrouwen in te dienen, gebaseerd op een nieuw artikel in het decreet Lokaal Bestuur. Ook ACT!E-raadslid Marc Hauspie, toen voorzitter van de gemeenteraad, deed mee.
Met 11 raadsleden probeerden ze de meerderheid te breken, en ze riepen Ann Vanheste uit tot nieuwe burgemeester. Hieraan had burgemeester Bram Degrieck zich totaal niet verwacht, maar hij schoot meteen in actie. “Hun ingediende motie rammelde aan alle kanten en was onwettig, onder meer omdat raadslid Hauspie de akte helemaal niet mocht ondertekenen”, licht hij toe.
“Ik spande een rechtszaak aan bij de Raad van State wegens deze procedurefouten. Hun manoeuvre eindigde echter al na één week, toen de gemeenteraad haar eigen beslissing weer introk en de protagonisten met lege handen en beteuterd moesten afdruipen, nog voor de Raad van State zich kon uitspreken. De hele vaudeville, een democratisch dieptepunt in de geschiedenis van De Panne, heeft uiteraard heel wat littekens achtergelaten. Hauspie nam ontslag en werd vervangen door Stéphane Bonte. Ann Vanheste nam met het schaamrood op de kaken ontslag en haar plaats werd ingenomen door Patrick Annys. Cindy Verbrugge bleef aan als schepen, ondanks onze veelvuldige vraag om ontslag te nemen. Zij is de laatste drie jaar bijna nooit nog naar het schepencollege gekomen; dit jaar volgde ze geen enkele gemeenteraad, maar ze bleef wel netjes haar maandelijkse schepenwedde innen … dat maakt mij nog altijd woest!”
Fractie barst
Door de mislukte ‘coup’ spatte de fractie ‘Lijst van de burgemeester’ uit elkaar in CD&V Plus, DAS en onafhankelijken (waaronder raadslid Arne Debaeke). Raadslid Bruno Dequeecker is sinds de coup nooit meer naar de gemeenteraad gekomen. Raadslid Eric Vanhee, die zichzelf gedurende de hele legislatuur als onafhankelijke heeft geprofileerd, sloot zich dit jaar aan bij de meerderheidsfractie van Het Plan-B.
“Mijn mooie plannen met het Jukeboxmuseum kregen geen eerlijke kans”
Raadslid Pascal Demuysere (ACTiE) werd wegens ziekte tijdelijk verhangen door Tine Wouters, en na zijn overlijden door opvolgster Marleen Rabaey. ACT!E-raadslid Serge Van Damme nam in 2020 ontslag en maakte plaats voor Tine Wouters, die later ook gemeenteraadsvoorzitter werd.
Lichtspektakel lumen
CD&V-Plus-raadslid Frans Buyse (70) nam enkele maanden voor de coup ontslag en werd vervangen door Sabine Vandermaelen. Dat deed hij om persoonlijke redenen. Nadat hij zes jaar schepen was geweest (2012-2018) belandde Frans op de oppositiebanken.
“Het Jukeboxmuseum was de reden voor mijn ontslag”, vertelt Frans. “Daar had ik zo’n mooie toekomstplannen mee, maar die hebben nooit een kans gekregen. Wel hield het bestuur de deur lang op een kier, maar er kwam geen schot in de zaak. Ik snapte ook de misplaatste reacties niet dat er geen draagvlak voor zou zijn. Wel werd er zo’n 700.000 euro gespendeerd aan het megalomane Lumen-event. Dat was voor mij de druppel! Ik heb mijn politieke taak altijd enorm graag gedaan, maar er was te weinig of geen rendement.”
Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier