Witte rook in Middelkerke: Jean-Marie Dedecker gaat dan toch coalitie aan met N-VA, Marc Descheemaecker wordt schepen

Jean-Marie Dedecker heeft een akkoord gevonden in Middelkerke. © Belga
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Het cordon sanitair houdt stand in Middelkerke. Jean-Marie Dedecker gaat ondanks zijn dreigementen toch niet in zee met Vlaams Belang na de jongste gemeenteraadsverkiezingen, maar kiest alsnog voor N-VA. De coalitie wordt woensdag om 10.30 uur volledig voorgesteld in Silt in Middelkerke, al raakte dinsdagavond al een en ander bekend.

Een coalitie in Middelkerke was nodig, want burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) haalde anderhalve week geleden 12 van de 25 zetels binnen. Hij greep dus nipt naast een absolute meerderheid. Dat lag aan de afschaffing van de opkomstplicht, aldus Dedecker.

De ene zetel die nodig is voor een meerderheid, wordt dan toch geleverd door N-VA in plaats van Vlaams Belang of nieuwkomer RESPECT. Opvallend, want kort voor de lokale verkiezingen kwam het tot een harde clash tussen Jean-Marie Dedecker en Marc Descheemaecker.

“Men heeft mij van bovenhand gemasseerd en gemousseerd, onder andere door de tussenkomst van Bart De Wever en Theo Francken”, aldus Jean-Marie Dedecker in Terzake. “Marc Descheemaecker en ik zijn allebei over onze schaduw gestapt zodat onze eigen gemeente niet in de schaduw zou belanden”, klinkt het.

Geen paria van de kust

“Ik wou niet dat Middelkerke de paria van de kust zou worden om ideologische redenen. Dit is een pragmatische keuze met het oog op de toekomst van Middelkerke. We moeten nog een zeedijk bouwen, net als een nieuw gemeentehuis en een ring rond Middelkerke. Daarvoor heb je de hulp nodig van de mensen aan de macht in Brussel. Mijn ego moest daarbij gebroken worden.”

N-VA-lijsttrekker Marc Descheemaecker zou schepen van Sport en Financiën worden. Natacha Lejaeghere wordt normaal schepen van Toerisme en nieuwkomer Ethel De Blieck krijgt wellicht Lokale Economie. Henk Dierendonck wordt dan weer verantwoordelijk voor onder meer de reddingsdienst en Dirk Gilliaert blijft bevoegd voor de OCMW-bevoegdheden in de nieuwe legislatuur.

De coalitie wordt woensdag om 10.30 uur officieel voorgesteld in Silt in Middelkerke.