Voorbije zes jaar werden drie verkozenen vervangen in gemeenteraad van Jabbeke

Geen politicus maar algemeen directeur Gabriël Acke werd in 2022 in stijl uitgezwaaid. Hilde Despiegelaere is spijtig genoeg overleden en Lieselotte Debackere ging buiten de gemeente wonen. Matthias Vanhessche kon niet zetelen wegens familiebanden. © Davy Coghe
Redactie KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 23 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Jabbeke, zetelen er vandaag nog 20 in de gemeenteraad.

De voorbije zes jaar was er heel weinig verloop in de Jabbeekse gemeenteraad. De opvallendste exit was het afscheid van algemeen directeur Gabriël Acke en er was het overlijden van Hilde Despiegelaere. De grote politieke afscheiden volgen eind dit jaar. Oud-burgemeester Daniël Vanhessche en Hendrik Bogaert (Redelijk Rechts) zullen niet meer zetelen.

(lees verder onder de tabel)

Pijnlijk afscheid

Een pijnlijk afscheid was er halfweg de legislatuur. Ten gevolge van een slepende ziekte overleed raadslid Hilde Despiegelaere (CD&V). Zij werd begin 2022 vervangen door Siska Loyson, deze oud-schepen neemt straks afscheid van de raad. Het ‘gezicht’ dat na 35 jaar wegviel uit de raad was evenwel deze van een ambtenaar. Algemeen directeur Gabriël Acke zwaaide in mei 2022 in stijl uit. Hij zette, tot spijt van wie (de oppositie, red.) het benijdt, decennialang zijn stempel op het Jabbeekse beleid. Zichtbare (de gemeenschapscentra) en onzichtbare (nutsvoorzieningen) investeringen in het patrimonium waren zijn dada. Sindsdien lijken er wel geen grote lijnen meer in het beleid. Hij werd vervangen door Goele Brouckaert. In de gemeenteraad zelf was er één verschuiving bij Groen-raadslid Lieselotte Debackere, toch een meerwaarde in de raad, verhuisde en liet haar zitje over aan Olivier Fouriez.

Oud-burgemeesters

Bij de CD&V lijkt er door de afscheidnemende politici wel een generatiewissel in de maak. Daniël Vanhesche, Paul Storme, Geert Depree, Siska Loyson en Joël Acke zeggen vaarwel tegen de gemeenteraad. Elk op zich waren ze decennialang te vinden, bepaalde soms te horen, op de gemeenteraad. In februari 2022 was er de burgemeesterswissel, waarbij Daniël Vanhessche de burgemeesterssjaal overliet aan Frank Casteleyn. De oud-burgemeester verlaat dus straks het politieke toneel definitief, wat maakt dat diens zoon Matthias eindelijk aan de eigen carrière kan beginnen. Met Daniël Vanhessche neemt een heus politiek zwaargewicht afscheid. 36 jaar lang in de lokale politiek. Begonnen als OCMW-raadslid en daarna gemeenteraadslid, schepen en uiteindelijk heeft hij het mandaat van burgemeester kunnen opnemen. Altijd aanspreekbaar, zelden uit zijn rol vallend. Een unicum. En hij zal straks stemmen op een betere, jongere versie van zichzelf.

“Zoon Matthias kan nu zijn eigen kans gaan. Het doet iets met een mens” – Daniël Vanhessche, afscheidnemend burgemeester

“Ik heb me jarenlang ingezet voor Jabbeke en ik merk de waardering. Maar nu is het inderdaad tijd om de fakkel door te geven. Zoon Matthias, die de vorige verkiezingen al een mooie persoonlijke score verwierf, kan nu eindelijk echt zijn eigen kans gaan. Het doet iets met een mens”, zegt Daniël Vanhessche.

Straffe Hendrik

Een ander politiek zwaargewicht kwam vorig jaar uit met een eigen nationale politieke partij Redelijk Rechts, waardoor hij niet meer lokaal kan zetelen als CD&V-mandataris. Benieuwd in hoeverre de geest van Hendrik Bogaert nog over Jabbeke zal waken, dwalen. Je kan voor of tegen hem zijn, maar Straffe Hendrik durft straffe keuzes maken. Beroepshalve en op politiek vlak. Bij de CD&V heeft de vernieuwingsbeweging ook gevolgen voor flink wat andere anciens. Schepen van Sociale Zaken Paul Storme en schepen van Sport Geert Depree doen niet meer mee. Paul Storme startte als een gedreven voorzitter van het toenmalige OCMW. De inkantelingsbeweging was er voor hem echter duidelijk te veel aan.

Het sportbeleid in Jabbeke boomde de jongste decennia, een schepen als Geert Depree die het speelveld vrijhoudt voor een sportbeleidscoördinator met ervaring blijkt voor een landelijke gemeente meer dan oké. Ook voor oud-schepen Siska Loyson is er geen plaats meer op de lijst. Stille trouwe partijsoldaat Joël Acke verdwijnt ook uit de gemeenteraad, net als Carine Vandermeersch.

Voorzitter

Een beetje verrassend, maar ook voor gemeenteraadsvoorzitter Annemieke Dhaese is er geen plaats meer op de lijst. Nochtans leidde zij de gemeenteraad met stijl en met kennis van zaken én met respect voor de oppositie. Bij die oppositie verdwijnt niemand van de mandatarissen, tenzij de kiezer dat beslist. Zelfs de 75-jarige Werner Coudyzer prijkt op de ‘vernieuwingslijst’ van N-VA Visie tussen al dat jonge geweld. En misschien maar goed ook. Een wijze oude man, altijd aanspreekbaar en betrokken in het gemeenschapsleven.

Opa’s op de lijst, daar kan ook de CD&V van meespreken. Oudgediende Jan Pollet (74), 15 jaar schepen geweest, duwt de verkiezingslijst. Of hoe Jabbeke meer op het land van cowboys en indianen gelijkt dan je zou denken…

(Patrick Anthone)