Vijf verkozenen voorbije zes jaar vervangen in gemeenteraad van Wevelgem: Niemand van Vlaams Belang meer

Vooraan: Frank Acke, Bernard Galle, Stijn Tant, algemeen directeur Kurt Parmentier, Jo Libeer, Jan Seynhaeve, Mathieu Desmet, Kevin Defieuw, Geert Breughe. Eerste rij: Hendrik Vanhaverbeke, Kathleen Messely, Hendrik Libeer, Sofie Mol, Luc Defraeye, marie De Clerck, Chris Loosvelt, Bas Surmot, Joke Desmet, Vicky Claeys en Elyn Stragier. Achteraan: Tommy Vansteenkiste, Carine Quidousse, Charlotte Bonte, Heidi Craeynest, Joachim Naert, Henk Louf, Filip Daem, Carlo Dewinter, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier en Inge Goemaere. © gf
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 31 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Wevelgem, zetelen er vandaag nog 26 in de gemeenteraad.

Na zeven maanden nam Bas Surmont de plaats in van schepen Bernard Galle, die met pensioen ging. Op 11 november 2020 kreeg schepen Frank Acke tijdens het joggen een beroerte. Marie De Clerck nam enkele maanden later zijn sjerp over. N-VA-lijsttrekker Henk Louf verliet Wevelgem en zijn fractie, Luc Vanderhaeghe uit Moorsele nam zijn plaats in de gemeenteraad in. Bij Vooruit kwam Yves Goddeeris volgens een intern akkoord halverwege de legislatuur in de plaats van Joke Desmet en werd fractieleider.

Lees verder onder de tabel.

Vleugellam

Vlaams Belang behaalde twee zetels, maar daar valt in de gemeenteraad niets meer van te merken. Carine Quidousse verliet Vlaams Belang en zetelt verder als onafhankelijke. Het andere raadslid, Tommy Vansteenkiste, komt niet meer op. Er komt al maandenlang niemand van de partij meer op de gemeenteraad. “Dat is een zeer vervelende situatie voor onze afdeling”, zegt partijvoorzitter en lijsttrekker Dennis Bels. “Als je als partij door omstandigheden je vertegenwoordiging in de gemeenteraad niet kan uitspelen, ben je voor een deel ook vleugellam gemaakt.”

“Vervelende situatie is te wijten aan veranderde werk- of thuissituaties” Dennis Bels

“Ik heb de afgelopen jaren al een paar keer gedacht:had ik dit allemaal vooraf geweten, ik was al in 2018 zelf naar voren getreden bij de partij als kandidaat voor een prominente plaats op de lijst. Maar als je een trein hebt gemist, dan maakt die helaas geen rechtsomkeer, dan moet je een uur wachten op de volgende. Of in dit geval zes jaar.”

Carine en Tommy

Lijsttrekker Carine Quidousse zetelt dus onafhankelijk. “Ze heeft na een bestuursvergadering in maart 2020 net voor de lockdown besloten om het pand letterlijk en figuurlijk te verlaten uit onvrede met de verkiezing van mezelf als afdelingsvoorzitter en Remko Quidousse (geen familie van, red.) als ondervoorzitter”, aldus Dennis. “Mij is het eigenlijk nog altijd onduidelijk wat er haar exact dwarszat. Ze liet wel merken dat ze de aanstelling van ons beiden zag als een bedreiging voor haar positie als fractievoorzitter.”

Tommy Vansteenkiste haalde voor het Vlaams Belang de tweede zetel binnen, maar is er nooit meer. “Dat komt doordat in september 2022 de gemeenteraad is verplaatst van vrijdag naar donderdag”, zegt Dennis. “Als installateur van glasvezelkabels is hij regelmatig overal te lande bezig, wat moeilijk te combineren viel met zijn mandaat als gemeenteraadslid. In tegenstelling tot Carine hebben we met Tommy wel nog een goed contact en is hij wel nog actief. Een paar weken geleden heeft hij mee onze stand op Surplatse opgebouwd en zijn we samen ook tuinborden gaan plaatsen en affiches gaan plakken. Tommy heeft dat ook zo aangegeven: dat de partij in de toekomst altijd op hem mag rekenen als er iets praktisch moet geregeld worden.”

Denemarken

“Tommy had me in juni vorig jaar aangegeven dat ik gerust een opvolger van de lijst van 2018 mocht laten aantreden, maar het probleem was dat die ook onbeschikbaar waren door veranderde thuis- of werksituaties. Angelique Masquelin, nummer drie op de lijst in 2018 en komende verkiezingen onze lijstduwer, werkt sinds enkele jaren in ploegendienst, wat ook moeilijk ging met een gemeenteraad op donderdagavond. Reinhilde Castelein en Francis Delbeke, die decennialang sterkhouders waren achter de schermen, zijn verhuisd naar Denemarken. Andere kandidaten zaten dan weer met gezondheidsredenen. Zo zat ik al snel op het einde van de lijst, die slechts zeven kandidaten telde. Vandaar dat Tommy ook niet werd vervangen.”

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.