Vijf verkozenen vervangen in gemeenteraad van Staden de voorbije zes jaar: Kandidaat-schepenen haakten af
Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 21 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Staden, zetelen er vandaag nog 16 in de gemeenteraad.
Nadat de stembusslag gestreden was, beslisten twee verkozenen alsnog niet te willen zetelen. Dat was het geval bij Marc Bogaert, in 2018 lijsttrekker voor N-VA en schepen voor diezelfde partij van 2012 tot 2018. Marc bedankte voor de eer en voor het ene zitje dat N-VA nog in de raad overhield en stond zijn mandaat af aan Lies Matton, die na Marc het hoogste stemmenaantal op de N-VA-lijst achter haar naam kreeg.
Ook Amelie Crabbe (Open Vld) bedankte voor de eer. Amelie, die voor het eerst op een lijst stond, behaalde het vierde hoogste stemmenaantal bij Open Vld en zou zelfs schepen worden. Ze verzaakte evenwel aan dat ambt en liet ook weten niet als gemeenteraadslid te zullen zetelen. Amelie werkt als hoofdverpleegster in woonzorgcentrum De Oever en daar lag ook de reden voor haar afhaken als schepen en als gemeenteraadslid. Wie personeelslid van de gemeente is moet immers een keuze maken: ofwel zetelen en niet langer voor de gemeente werken, ofwel ontslag nemen en voluit voor de politiek gaan. Amelie zei toen dat ze zich bij het opstellen van haar ontslagbrief realiseerde wat ze allemaal te verliezen had en koos uiteindelijk voor haar job. Martine Zoete was de eerste die in aanmerking kwam voor het schepenzitje van Amelie Crabbe, maar zij verkoos om gemeenteraadsvoorzitter te blijven. Uiteindelijk ging het zitje naar Nathalie Depuydt.
(Lees verder onder de tabel)
Onwillig
Nathalie Depuydt nam in september 2023 dan weer ontslag als schepen omdat ze de kans kreeg om voltijds aan de slag te gaan in het bedrijf waar ze werkt. Ze stapte in juli dit jaar zelfs uit Open Vld in de nasleep van het seksfilmpjesschandaal rond burgemeester Vanderjeugd en zetelt nu als onafhankelijk raadslid. Nathalie kapt ook met politiek en is geen kandidaat meer bij de komende verkiezingen. De plaats in de gemeenteraad van Amelie Crabbe werd ingenomen door opvolger Tom Lemahieu.
Bij N-VA stond kennelijk niemand te popelen om te zetelen in de gemeenteraad
Open Vld kreeg onmiddellijk na de verkiezingen nog af te rekenen met een andere onwillige kandidaat-schepen. Patrick Lesage sloot de top vijf af van het hoogste stemmenaantal op de Open Vld-lijst, maar koos om professionele redenen niet voor een schepenzitje. Dat werd ingenomen door Chris Verhaeghe. Patrick zetelde de hele legislatuur wel als gemeenteraadslid. In 2025 verdwijnt hij weer uit de gemeenteraad, aangezien hij niet langer kandidaat wil zijn bij de komende verkiezingen.
Minder motivatie
Gerda Vertriest (CD&V) was de eerste echt verkozene die ontslag nam na de installatie van de gemeenteraad. Ze stapte op in november 2019. Gerda, gemeenteraadslid sinds 2006 en lijsttrekker bij de verkiezingen van 2018, zei ontslag te nemen om persoonlijke reden waar ze niet over wou uitweiden. Ze werd opgevolgd door oud-OCMW-voorzitter Hans Mommerency. Hans nam in september 2023 ontslag als raadslid. “Ik heb altijd gezegd dat ik maar 20 jaar aan politiek zou doen”, was zijn uitleg. Hij gaf ook toe dat hij zich als oppositieraadslid minder gemotiveerd voelde. “Je probeert wel mee te denken met het bestuur en doet voorstellen, maar uiteindelijk zie je dat er weinig meegenomen wordt.” Hij werd opgevolgd door voormalig schepen Rik Gevaert.
Bij N-VA stapte Lies Matton omwille van professionele redenen uit de raad. Ze werd opgevolgd door Jan Depla. Niemand stond bij N-VA kennelijk te popelen om het vrijgekomen zitje in de raad in te nemen, want Jan was slechts elfde opvolger op de N-VA-lijst. Degenen die voor hem in aanmerking kwamen pasten allemaal. Jan zien we in 2025 ook niet meer terug in de gemeenteraad. N-VA besliste immers geen lijst meer in te dienen.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier