Vijf verkozenen vervangen in gemeenteraad van Poperinge de voorbije zes jaar: zelfs opvolgers werden opgevolgd
Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 25 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Poperinge zetelen er vandaag nog 20 in de gemeenteraad.
In 2018 behaalde CD&V 40,5 procent van de stemmen in Poperinge. Dat vertaalde zich in twaalf zetels in de gemeenteraad. Open VLD kreeg 26,1 procent en zeven zetels, Samen 13,4 procent en drie zetels, Vlaams Belang (8,1 procent), Groen (6,1 procent) en N-VA (5,8 procent) elk één zetel. De meerderheid werd, net als bij de legislatuur ervoor, gevormd door CD&V en Samen, in totaal goed voor 15 zetels dus. Christof Dejaegher (CD&V) was stemmenkampioen (3.441) en bleef burgemeester. Het schepencollege bestond verder uit Loes Vandromme (CD&V), Ben Desmyter (CD&V), Kris Notebaert (CD&V) Bryan Vanderhaeghe (Samen) en Marjan Chapelle (Samen). De twee laatstgenoemden waren nieuw als schepen. Bryan Vanderhaeghe was zelfs nieuw in de gemeenteraad en werd zo meteen schepen. “Binnen de meerderheid werd afgesproken dat ik na twee jaar mijn schepenambt zou doorgeven aan Klaas Verbeke van CD&V, wat ook gebeurde”, zegt Marjan Chapelle.
In veel steden en gemeenten verzaken nogal wat verkozenen aan hun mandaat als gemeenteraadslid, maar in Poperinge viel dat mee. Enkel Ewoud Notebaert (CD&V) moest meteen afstand doen van zijn mandaat als gemeenteraadslid, omdat hij van rechtswege niet samen kon zetelen met zijn vader Kris, die schepen werd. Ewoud werd in de gemeenteraad vervangen door eerste opvolger Chantal Vanelstlande. Ewoud kreeg een zitje in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.
Vader opvolgen?
Voor de komende verkiezingen zal Ewoud een eventueel zitje in de gemeenteraad wél kunnen verzilveren. Zijn vader Kris liet namelijk eerder al weten niet meer te zullen opkomen. “Ik maak plaats op de lijst voor mijn zoon Ewoud”, verklaart Kris. “Ik draaide twintig jaar mee aan de top in Poperinge en nu is het tijd voor nieuw en jonger bloed.”
“Ik draaide twintig jaar mee aan de top, nu is het tijd voor nieuw en jong bloed” – Kris Notebaert
Isabel Lebbe (CD&V) werd voorzitter van de gemeenteraad en werd na een afspraak binnen de partij na vier jaar opgevolgd door haar partijgenoot Jeroen Verdonck. Lebbe verdween op dat moment ook uit de gemeenteraad en nam een zitje in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.
De nog niet genoemde raadsleden, die in januari 2019 werden geïnstalleerd waren Marc Devos, Myriam Maes, Johan Pil en Jozef Delalleau voor CD&V, Sabien Lahaye-Battheu, Danny Lefebvre, Bram Meeuw, Pascal Lapanne, Johan Lefever, Isabel Sticker en Christine Verdonck voor Open VLD, Jurgen Vanlerberghe voor Samen, Martine Vanbrabant voor Vlaams Belang, Alex Colpaert voor Groen en Jean-Marie Blondeel voor N-VA.
Leed
De Poperingse gemeenteraad werd de voorbije legislatuur ook niet gespaard met menselijk leed. Pascal Lapanne stond in 2020 zijn zitje af wegens medische redenen. Op 8 januari 2022 kwam hij dan te overlijden. Nu wil zijn dochter Laure graag in haar vaders voetsporen treden. Ook Dries Delannoy, die in 2021 Danny Lefebvre was komen vervangen, moest nauwelijks een jaar later alweer zijn zitje afstaan wegens medische redenen.
Alhoewel Groen slechts één zetel had in deze legislatuur, zetelden er toch drie leden van de partij. “Er werd tijdens de vorige campagne afgesproken dat de drie kandidaten met de meeste stemmen elk twee jaar zouden zetelen in de gemeenteraad. Het werden respectievelijk Alex Colpaert, Johan De Schacht en ikzelf”, zegt Dirk Hebben.
Stephanie De Maesschalck stond tweede op de lijst en werd met 281 stemmen eerste opvolger. Maar zes maanden voor de verkiezingen had ze al haar verhuis naar Ledeberg aangekondigd. Zo kon ze uiteraard niet zetelen in Poperinge, maar ze stond nog wel op de lijst als leading lady van Groen.
Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier