Vier verkozenen voorbije zes jaar vervangen in gemeenteraad van Waregem: Drie namen voor één zitje bij Vooruit

Vooraan (stadsbestuur): schepenen Joost Kerkhove, Philip Himpe, Kristof Chanterie, Rik Soens, burgemeester Kurt Vanryckeghem, algemeen directeur Guido De Langhe, schepenen Jo Neirynck, Pietro Iacopucci en Maria Polfiet. Midden: raadsleden Kim Deplancke, Margot Desmet, Charka Dewaele, Marc Vercruysse, Elise Deprez, Bart Kindt, Jan De Graeve, Sven Goethals, Kathleen Ravelingien, Jules Godefroid, Henri Destoop en An Vanheusden.Achteraan: Inge Vandevelde, Marij Vanlauwe, Hilde Malfait, Michiel Vandewalle, Sophie Demeulenaere, Xavier Wyckhuyse, Maxim Laporte, Geert Deroose, Nancy Vandenabeele, Patrick Balcaen, Patrick Desmet, Tom Demunter. Guy Van den Eynde staat niet op de foto. © Piet Eggermont
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 33 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Waregem, zetelen er vandaag nog 29 in de gemeenteraad.

Sinds de fusie, bijna een halve eeuw geleden, wordt de meerderheid van de Waregemse gemeenteraadszetels ingenomen door christendemocraten. In 2018 won CD&V de verkiezingen opnieuw, met 51,2 procent van de stemmen. Dat is bijna tien procent minder dan de monsterscore van 60,66 procent in 2006, twee verkiezingen geleden. Maar ruim de helft van de stembiljetten kleurde nog steeds oranje. CD&V verloor twee zitjes, maar behield met 20 op 33 zetels haar sterke absolute meerderheid.

Lees verder onder de tabel.

Oppositie

De andere partijen namen dus weer op hun vertrouwde oppositiebanken plaats. N-VA en Open VLD trokken samen naar de kiezer in de hoop de decennialange alleenheerschappij te ontwrichten. De coalitie overtuigde 21,5 procent van Waregem en behaalde zo zeven zetels. Dat zijn er minder dan apart opgeteld in 2012. De samenwerking bracht dus niet echt het gewenste effect.

Groen groeide en veroverde met 12 procent 3 zetels, in plaats van 1. Vlaams Belang behaalde met 8,7 procent meteen 2 zetels binnen, daarvoor had de partij er geen. Vooruit kreeg als SP.A met 6,6 procent van de stemmen 1 zetel, en verloor er dus eentje.

Burgemeester Kurt Vanryckeghem behaalde opnieuw het meeste aantal stemmen

De gemeenteraad kende doorheen de zes jaar durende legislatuur weinig verloop. De voorzitter van de raad is Kurt Vanrycke-ghem, die met 6.866 voorkeursstemmen – niemand kwam in de buurt – zijn derde ambtstermijn als burgemeester kon starten.

Geen schepenwissels

Partijgenoten Rik Soens, Jo Neirynck, Kristof Chanterie, Pietro Iacopucci, Philip Himpe, Maria Polfliet en Joost Kerkhove werden schepen. Er vonden bij het stadsbestuur geen schepenwissels plaats. Wel nam algemeen directeur Guido De Langhe afscheid van de stad en de gemeenteraad. Afgelopen zomer trok hij met pensioen. De Langhe werd begin juli opgevolgd door Frederik Verdonck. Verder bestaat CD&V binnen de gemeenteraad uit raadsleden Kim Deplancke, Margot Desmet, Charka Dewaele, Marc Vercruysse, Bart Kindt, Jan De Graeve, Sven Goethals, Kathleen Ravelingien, Jules Godefroid, Henri Destoop, An Vanheusden en Cindy Vanhoutte. Vanhoutte verving in november 2023 Elise Deprez, die door een verhuis buiten de stad haar mandaat niet meer kon uitoefenen.

Letterlijk en figuurlijk aan de overkant neemt de oppositie elke eerste dinsdag van de maand plaats. De fractie N-VA/Open VLD werd gevormd door Michiel Vandewalle, Sophie Demeulenaere, Xavier Wyckhuyse, Maxim Laporte, Geert Deroose, Nancy Vandenabeele en Guy Van den Eynde. Vandenabeele was niet rechtstreeks verkozen, maar nam na de verkiezingen de plek in van Els Deroose. Dat komt door de regel ‘familiale onverenigbaarheden’. Verkozenen met een bloedverwantschap kunnen niet samen zetelen in de raad. Els en haar broer Geert werden beiden verkozen. Het is trouwens niet verboden om samen op te komen, wel om nadien een mandaat op te nemen. Els zette een stap opzij en zo werd Vandenabeele gemeenteraadslid.

In de zomer van 2023 besloten Open VLD’ers Guy Van den Eynde en Maxim Laporte uit de fractie te stappen. Sindsdien zetelen zij verder als onafhankelijke raadsleden.

Interne strubbelingen

De drie zetels van Groen gingen naar Inge Vandevelde, Marij Vanlauwe en Hilde Malfait. Malfait liet zich halverwege de legislatuur vervangen door Simon Wemel. Bij Vlaams Belang werden Patrick Balcaen en Patrick Desmet raadslid. Desmet verliet de partij na interne strubbelingen en zetelt sinds september 2023 ook verder als onafhankelijk raadslid.

De enige zetel van Vooruit onderging een stoelendans van jewelste. Tom Demunter werd in mei 2021 vervangen door Monia Arroudi. Demunter kon zijn nieuwe job bij justitie niet combineren met het mandaat van gemeenteraadslid. Dat heet dan een ‘ambtelijke onverenigbaarheid’. In juni 2022 nam Bilale Kasmi de plek in van Arroudi. Kasmi gaf zijn zitje anderhalf jaar later door aan Frederic Mortier.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.