Vier verkozenen voorbije zes jaar vervangen in gemeenteraad Lichtervelde: alleen bij Open VLD geen wissel

Jonas Vandepoele, Kim Depoortere en Brand Perneel verlieten om uiteenlopende redenen de Lichterveldse gemeenteraad. De fel ontgoochelde Roos Vanwalleghem nam zelfs haar mandaat als gemeenteraadslid niet op. © Kurt Desplenter Foto Kurt
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 19 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Lichtervelde, zetelen er vandaag nog 15 in de gemeenteraad.

Nadat de stembusslag in 2018 gestreden was besliste één verkozene alsnog niet te willen zetelen. Roos Vanwalleghem (CD&V) was tot 2018 OCMW-voorzitter, maar behaalde niet genoeg stemmen voor een nieuw schepenmandaat. Roos, duidelijk ontgoocheld, trok haar conclusies en kwam zelfs niet opdagen voor de installatievergadering van de gemeenteraad.

“Roos Vanwalleghem heeft per brief laten weten dat ze afstand doet van haar mandaat als gemeenteraadslid”, liet burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn (CD&V) weten op de installatievergadering. Ondertussen blijkt Roos Vanwalleghem helemaal van het Lichterveldse politieke toneel verdwenen te zijn. Haar naam is alvast niet terug te vinden bij Resp&ct 8810, de lijst waarachter CD&V schuilgaat. Het zitje van Roos Vanwalleghem in de gemeenteraad werd ingenomen door Delphy Denoo. Ook zij is overigens geen kandidaat meer bij de komende verkiezingen.

Verhuizing

Dat is ook het geval voor de CD&V-gemeenteraadsleden Veroniek Vanrobays, Guido Vanwalleghem en de oud-schepenen Hans Delameilleure en Jos Goethals. Ook Jonas Vandepoele zal niet meer op de lijst Resp&ct 8810 terug te vinden zijn. Jonas was de eerste effectief verkozene die opstapte als gemeenteraadslid. Hij nam ontslag in september 2019, amper negen maanden na de installatie van de raad. Jonas moest de raad verlaten doordat hij naar het Vlaams-Brabantse Herent verhuisde. Hij werd als gemeenteraadslid opgevolgd door Lies Delameilleure.

Ook voormalig schepen Jos Goethals zien we straks niet meer terug in de gemeenteraad. Hij is niet langer kandidaat op de lijst Resp&ct 8810. Jos was 22 jaar onafgebroken schepen. Hij kondigde half september 2022 eerder onverwacht aan ontslag te zullen nemen als schepen. Steven Kindt nam in januari 2023 het schepenambt van Jos over. Jos bleef wel als gemeenteraadslid zetelen. Op het eind van deze legislatuur zal hij exact 30 jaar onafgebroken in de gemeenteraad gezeteld hebben. “Ik kon gerust nog twee jaar doorgegaan zijn, maar dit was het juiste moment om te stoppen”, vertelde Jos bij zijn ontslag als schepen. “Ik ben 65 en dat is de leeftijd waarop de meeste mensen stoppen met werken. Ik ben dit jaar ook met pensioen gegaan als landbouwer. Het was het ideale moment om de kans te geven aan jongere mensen.”

“In januari word ik 81, het was tijd om de fakkel door te geven” – Brand Perneel (N-VA), gestopt raadslid

Ouderdomsdeken

Brand Perneel (N-VA) was de tweede politicus die uit de raad verdween. Brand, ouderdomsdeken van de raad, stapte op in januari 2022. Hij nam ontslag uit de raad wegens zijn leeftijd, maar ook zijn gezondheid speelde mee in zijn beslissing om op te stappen. “Ik word op 22 januari 81”, wist Brand bij zijn afscheid te vertellen. “De tijd is gekomen om de fakkel door te geven. Ook de gezondheid speelt een rol. In 2018 werd bij mij prostaatkanker vastgesteld. Ik moet overigens nog altijd naar het ziekenhuis voor nabehandelingen.” Koenraad Coussée nam het zitje van Brand Perneel in de gemeenteraad in. Brand is ook geen kandidaat meer bij de komende verkiezingen.

Persoonlijke redenen

Kim Depoortere (SOMM) was het derde en meteen ook het laatste effectief verkozen raadslid dat er de brui aan gaf. Kim maakte haar politieke debuut in 2018 en haalde na lijsttrekker Johan Vandenbussche en Thijs Deklerck het meeste stemmen op de SOMM-lijst. Kim nam in september vorig jaar ontslag uit de raad om persoonlijke redenen. Ze werd opgevolgd door Gaby Vandekerckhove. Kim is straks ook geen kandidaat bij DURF, de lijst waarmee de verenigde oppositie samen met onafhankelijken naar de stembusslag trekt.

Open VLD is de enige partij uit de raad die deze legislatuur geen personeelswissels doorvoerde. De partij heeft één zetel in de raad. Die werd gedurende zes jaar door lijsttrekker Ria Ghesquière bemand.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten