Vier verkozenen vervangen in gemeenteraad van Lendelede de voorbije zes jaar: Pedro Ketels stopt na veertig jaar met politiek

De raad in januari 2019. We zien vooraan: Rita Lammertyn, Bernard Fonteyne, burgemeester Carine Dewaele, Pedro Ketels, Rudy Rommens en algemeen directeur Christophe Vandecasteele. Achteraan: Kurt Vansteenkiste, Marnic Vandenbroucke, Els Moerkerke, Jan Gheysens, Kimberly Tanghe, Gudrun Debrabandere, Francis Bonte, Daan Mostaert, Bruno Vanoverbeke, Jan Viaene, Nico Parmentier en Sofie Jonckheere. © (foto CLY)

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 17 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Lendelede, zetelen er vandaag nog 13 in de gemeenteraad.

In de voorbije legislatuur gebeurde er toch een en ander in Lendelede. Schepen Pedro Ketels stopte na 40 jaar politiek en werd opgevolgd door Daan Mostaert. Schepen Bernard Fonteyne stapte van de CD&V over naar N-VA+Trots en zetelt zijn laatste maanden van de legislatuur noodgedwongen als schepen zonder bevoegdheden.

Kimberly Tanghe was de eerste van vier gemeenteraadsleden die de legislatuur niet uit deden. Zij nam na vier maanden ontslag uit de raad (ze zetelde voor Trots op Lendlee) omdat ze begon als jeugdconsulent in Staden, een job die ze twee jaar later in eigen gemeente kon doen. Sofie Dejonckheere verhuisde naar een andere gemeente en stapte noodgedwongen op 25 maart 2021 uit de raad. Ook Jan Gheysens van N-VA stapte op 27 januari 2022 op. “Dat was zo afgesproken in het begin van de legislatuur”, zei Jan.

(Lees verder onder de tabel)

Corona

De huidige legislatuur maakte in haar eerste jaren de coronapandemie mee. “Die zijn mij het meest bijgebleven omwille van de grote impact op ons leven”, zegt burgemeester Carine Dewaele (CD&V). “Er was de druk op de zorg, de eenzaamheid bij de ouderen maar ook bij de jongeren, het stilvallen van het verenigingsleven, de maatregelen van de hogere overheid én het gevoel van onzekerheid in die periode.”

Pedro Ketels

Het ontslag van schepen Pedro Ketels (CD&V), die 40 jaar lang in de gemeenteraad zetelde, kwam voor velen totaal onverwacht. Wat bij vrienden en tegenstanders heel wat vragen opriep: wat was er aan de hand, wat is er misgelopen…? “Er is helemaal niets gebeurd”, zei Pedro toen. “Bovendien liet ik al na de verkiezingen van oktober 2018 aan de partij weten dat ik deze legislatuur waarschijnlijk niet volledig zou uitdoen, om mijn opvolger – de 22-jarige Daan Mostaert – de kans te geven zich in te werken en voor te bereiden op de verkiezingen van 13 oktober 2024.”

Pedro mag je gerust de vader van de site Nelca noemen en de ‘aansteker’ of ‘aanstoker’ voor de aankoop van kasteel Dassonville, een opdracht die hij doorschoof naar Leiedal. “Omdat zij op het vlak van eventuele herinrichting van de site meer knowhow hebben dan de gemeente”, zei Pedro. Ondertussen is die aankoop nog altijd niet rond omwille van problemen onder de eigenaars zelf.

Zijn opvolger Daan Mostaert erfde van Pedro in elk geval door de oppositie zwaar betwiste dossiers die hem misschien wel enkele slapeloze nachten bezorgden. Maar nachtwerk is de politiek in het algemeen natuurlijk niet vreemd.

Reacties oppositie

“Voor mij is het plotselinge vertrek van Pedro Ketels zonder aanwijsbare reden een opmerkelijk feit”, zegt Gudrun Debrabandere van N-VA + Trots. “Hij is ook volledig van de radar verdwenen. De meerderheid had het de voorbije zes jaar moeilijk met de harde oppositie van onze partij en reageerde niet altijd op een gepaste manier op onze kritiek. En ja, ook de overstap van Bernard naar N-VA + Trots was voor ons een opvallende gebeurtenis.”

“Pedro Ketels is na zijn ontslag volledig van de radar verdwenen”

“De coronacrisis maakte bij mij heel wat indruk”, zegt Francis Bonte van Trots op Lendlee. “Hoe het land volledig stilviel was voor iedereen ongezien. Zowel het professionele als het sociale verenigingsleven werd ook in Lendelede tot nul herleid. En dan het proces erna: de heropbouw, met vallen en opstaan. Dat maakte ik in Lendelede van dichtbij mee.”

Nieuwe partijen

In het ooit zo rustige en stille politieke Lendelede zorgde gemeenteraadslid Vicky Devreese, die met Trots op Lendlee-fractieleider Francis Bonte mee naar de nieuwe partij N-VA + Trots overstapte, voor een onverwacht moment, toen ze met compagnon Jeroen Vandewaetere vertelde dat ze met een nieuwe partij, JOOW, naar de komende verkiezingen gaat. “Omdat ze bij N-VA + Trots niet ernstig naar me luisterden”, zei ze. Alsof dat nog niet genoeg was, kregen we te horen dat Vlaams Belang met een eigen lijst komt en hun verstoten kopman Jo Vansteenkiste op zijn beurt begint met een nieuwe partij: 8860! Zondag 13 oktober zou dus wel eens spannend kunnen worden…