Verschuivingen tegen wil en dank: drie overlijdens overschaduwen de voorbije legislatuur in Middelkerke
Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 25 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Middelkerke, zetelen er vandaag nog 18 in de gemeenteraad.
Wie de verschuivingen in de Middelkerkse gemeenteraad tussen 2018 en vandaag wil volgen, zal zich even moeten concentreren. Eerst dit toch: de gemeenteraad telt vandaag 25 leden, vijftien mannen en tien vrouwen. Het schepencollege bestaat uit vijf mannelijk leden en een vrouw. Het verloop tijdens de voorbije legislatuur is nogal ingewikkeld en dat heeft zijn redenen.
Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober namen enkele verkozen hun mandaat niet op, waardoor ze al meteen aan het begin van de legislatuur werden vervangen door hun opvolgers. Concreet gaat het om wijlen burgemeester Janna Rommel-Opstaele, voormalig burgemeester en schepen Michel Landuyt – allebei verkozen op de Open VLD-lijst – en Wim Landuyt, verkozen voor Lijst Dedecker. Johan Töpke nam de plaats in van Janna Rommel-Opstaele, Geert Galle die van Michel Landuyt en Marissa Van Boven volgde Wim Landuyt op. In de loop van de legislatuur onderging de samenstelling van de gemeenteraad nog tal van wijzigingen. Naar aanleiding van een geplande wissel werd Geert Galle op zijn beurt vervangen door Maaike Vermote.
En voor wie nog mee is: Maaike Vermote nam in 2021 ontslag door professionele redenen. In haar plaats kwam Sofie Delrue, die in 2023 ook al om professionele redenen de raad vaarwel zegde en als opvolger in de Open VLD-fractie Marika Verbeeke kreeg. Bianca Ryckewaert nam in 2022 ontslag wegens ziekte en werd vervangen door Noëlla Wauters. Robin De Lille van Groen ruilde in 2022 met zijn zus Joke.
(lees verder onder de tabel)
Overlijdens
De Middelkerkse politiek werd de voorbije legislatuur niet gespaard van enkele dramatische gebeurtenissen. In 2020 overleed de populaire schepen Eddy Van Muysewinkel (Lijst Dedecker) na een slepende ziekte. Hij werd in de gemeenteraad opgevolgd door Stijn Ryckeboer en in het schepencollege door Dirk De Poortere. Vorig jaar in februari verloor Ronny Vangenechten, gemeenteraadslid voor LDD, de strijd tegen een slepende ziekte. Geert Van Kerschaever volgde hem op.
Op 27 april 2021 overleed voormalig burgemeester Janna Rommel-Opstaele in haar woonplaats Leffinge. Ook zij verloor de strijd tegen een slepende ziekte.
Vaarwel aan de politiek
Dat de sfeer bij Open VLD tijdens de verkiezingsavond van 14 oktober 2018 heel bedrukt was, is nog voorzichtig uitgedrukt. Lijst Dedecker behaalde met 15 zetels op 25 een absolute meerderheid en versterkte die nog door een coalitie met CD&V af te sluiten. De harde oppositie van de voorbije zes jaar wierp zijn vruchten af. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele en schepen Michel Landuyt besloten om de politiek vaarwel te zeggen. “En ik dat heb ik me nog geen ogenblik beklaagd”, zegt Michel Landuyt daarover.
“Ik had echt niet de minste zin om met een persoon als Dedecker nog aan een tafel te zitten” – Michel Landuyt
“Ik had echt niet de minste zin om met een persoon als Dedecker nog aan een tafel te zitten. De manier waarop hij in die periode Janna aanpakte bijvoorbeeld, was beneden alle peil. Ik had het geluk dat ik mij meteen kon gooien in een drukke professionele beroepsactiviteit als advocaat, curator en bewindvoerder. Zolang je in de roes van de politiek zit, denk je dat je het leventje nooit zal kunnen missen, maar voor mij was niets minder waar. Het voelde aan als een bevrijding. Ik vul nu mijn dagen in met leuke en zorgeloze dingen, want de voorbije jaren zijn niet gemakkelijk geweest. Voor mij is het meer dan duidelijk dat Jean-Marie Dedecker burgemeester is kunnen worden onder valse en leugenachtige voorwendsels en klachten. Toen ik de Middelkerkse politiek verliet, had Middelkerke een begrotingsoverschot en waren de belastingen verlaagd. Ik volg de politiek natuurlijk nog op afstand en moet vaststellen dat een solide financieel beleid plaats heeft moeten maken voor een luchtbel. Als bijvoorbeeld de concessionarissen van SILT hun verplichtingen om een of andere reden niet meer kunnen nakomen, dan spat die luchtbel meteen uit elkaar”, zegt Michel Landuyt.
Nieuwkomer Johan Töpke nam in 2018 de plaats in van Janna Rommel-Opstaele. “We kregen natuurlijk klappen in oktober 2018, maar dat heeft niet tot wanhoop geleid, integendeel. Ik heb mij als nieuwkomer onmiddellijk geëngageerd door dossiers op te volgen en deel te nemen aan tal van commissies. Oppositievoeren in Middelkerke is niet bepaald vanzelfsprekend, maar we slaagden er toch in om verschillende problemen aan te kaarten en oplossingen aan te reiken. Wij hebben veel geleerd uit de voorbije zes jaar en gaan nu met open vizier de strijd aan met RESPECT. Dat bedoel ik letterlijk en figuurlijk.”
Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier