Verloop bleef beperkt in Damme: voorbije zes jaar amper drie verkozenen vervangen in de gemeenteraad

Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 21 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Damme, zetelen er vandaag nog 18 in de gemeenteraad.

Het verloop bleef al bij al beperkt in de Damse gemeenteraad de voorbije legislatuur. Slecht drie raadsleden zaten de de rit niet uit. Het meest opmerkelijke was het vertrek met slaande deuren van Eveline Van Quekelberghe (toen CD&V+ en intussen kandidaat voor N-VA).

(lees verder onder de tabel)

Bij de verkiezingen van oktober 2018 behaalden de christendemocraten, onder de vlag van CD&V+, in Damme eens te meer een sterke meerderheid van maar liefst 16 zetels op 21, N-VA behaalde er drie en Damse belangen twee. Een eerste wissel deed zich voor in 2020. Op 23 april vertrok onafhankelijk gemeenteraadslid Manu Buysse door zijn verhuis naar Maldegem, waar hij actief is als schooldirecteur. Buysse had in het begin van dat jaar de N-VA-fractie verlaten door een geschil met het gemeentebestuur van Maldegem, waar N-VA in de meerderheid zit. Dat wilde de gemeenteschool waar hij directeur is overdragen aan het Gemeenschapsonderwijs en vroeg hem dit nog een tijd stil te houden voor zijn medewerkers. “Omdat ik dit niet wilde doen, werd er met steun van N-VA Maldegem een tuchtprocedure tegen mij opgestart.” Hoewel N-VA Damme op zich geen partij was in dit dispuut, wilde Buysse niet langer onder de vlag van N-VA aan politiek doen. Op 27 mei werd Lut Anseeuw, een maatschappelijk werkster op rust, zijn opvolger.

In september 2021 beleefde leerkracht Ann-Sofie Raman (CD&V+) haar laatste gemeenteraad in Damme. Ze behoorde net als Filip Babylon en Rita Van Laecke tot de verruimingskandidaten in de CD&V+-fractie. Reden voor het stopzetten van haar mandaat was haar verhuis naar Wingene. In oktober werd penitentiair beambte Eddie Baert haar opvolger.

In de zomer van 2022 maakte eerste schepen Eveline Van Quekelberghe (CD&V+) bekend dat ze tegen het einde van dat jaar zou stoppen als schepen en gemeenteraadslid. “Ik word hier verbitterd en verzuurd van”, liet ze verstaan. Eerder had ze in de pers al fel uitgehaald naar de werking van haar partij en het stadsbestuur; waarbij ze ook niet mals was voor burgemeester Joachim Coens. In december 2022 legde Britta Roelants (die al enkele weken inactief is na een herseninfarct) de eed af als opvolger. Begin 2023 nam Filiep Warlop, die bij de Vlaamse Landmaatschappij werkt, haar plaats in.