“Veel mensen noemen mij de échte burgemeester”: niet Katrien Desomer, maar Valentijn Despeghel is stemmenkampioen in Ieper

Valentijn Despeghel: “Ik ben bijzonder trots op onze ploeg.” © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Met 3.202 naamstemmen kroont Valentijn Despeghel zich tot stemmenkampioen van Ieper. Dat zijn er 213 meer dan toekomstig burgemeester Katrien Desomer. Zijn partij Vooruit stijgt ook van vijf naar twaalf zetels, maar belandt toch op de oppositiebanken. Naast trots overheerst dan ook teleurstelling dat de meerderheid van Team Ieper niet werd gebroken.

Uittredend schepen Valentijn Despeghel stond op de derde plaats van de Vooruitlijst in Ieper, maar haalde een betere persoonlijke score dan lijsttrekker Philip Bolle (2.915 naamstemmen). “Ik ben bijzonder trots op onze ploeg. Als je van vijf naar twaalf zetels gaat – waarbij veel jonge mensen verkozen werden –, dan kan je zeggen dat we een schitterend resultaat hebben neergezet”, zegt Valentijn Despeghel. “We kunnen alleen maar trots zijn. Het is wel bijzonder zuur dat je als stemmenkampioen geen mandaat krijgt. Als je ziet dat ze met drie partijen moesten samengaan en dan nog maar bijzonder nipt een meerderheid halen, dan denk ik dat ze bij Team Ieper toch eens goed in de spiegel moeten kijken. Dat belooft voor binnen zes jaar. We zijn strijdvaardiger dan ooit. Wat mij vooral veel deugd doet, zijn de vele berichtjes – wel een stuk of 40 à 50 – van mensen die zeggen: voor ons ben jij onze burgemeester en niet Katrien Desomer.”

Niet kiezen voor postjes

Despeghel voerde dan ook heel actief campagne. “Ik ben graag tussen de mensen en luister graag. Het goede resultaat wil toch vooral zeggen dat de mensen het werk dat Vooruit en ik gedaan hebben bijzonder waarderen”, zegt Despeghel, die wel weer oppositie zal moeten voeren. “Natuurlijk zie ik het zitten om weer in de oppositie te zitten. Uiteindelijk doe je aan politiek voor de Ieperlingen, en niet voor wat zij (Team Ieper, red.) wel gedaan hebben: met drie partijen samengaan voor de postjes. Wij kijken naar de Ieperling en dat is wat de Ieperling gewaardeerd heeft. Dat we niet kiezen voor postjes.”

“We hebben natuurlijk wel een beetje het gevoel dat we de verliezende winnaar zijn”

Ook bij lijsttrekker Philip Bolle overheerst tevredenheid. “Van vijf naar twaalf zetels, dat is ongezien in Ieper. Wat dat betreft, is het een fantastische uitslag”, zegt Bolle. “We hebben natuurlijk wel een beetje het gevoel dat we de verliezende winnaar zijn. Wij slagen er net niet in om Team Ieper op zestien zetels te brengen, waardoor zij zouden moeten gaan kijken naar coalitiepartners. Het is bijzonder zuur dat we net die ene zetel tekort hebben om hen in het defensief te duwen.”

Het team van Vooruit Ieper volgde de resultaten in café De Torrepoort.
Het team van Vooruit Ieper volgde de resultaten in café De Torrepoort. © TOGH

Dat zijn partijgenoot meer stemmen haalden dan hijzelf doe Philip Bolle naar eigen zeggen weinig. “Mijn ego is niet zo groot dat het pijn doet. We weten dat Valentijn de toekomst van de partij is. In die zin ben ik best trots op hem. Al blijft het voor hem wel pijnlijk. Hij heeft zijn job opgegeven om fulltime schepen te zijn. Nu vallen we buiten die boot. Ik ben met pensioen, dus ik heb dat opvangnet. Ik ben 65 jaar en ik ben niet de toekomst van de partij. Als ik nog iets kan betekenen voor Vooruit, dan zal ik daar mijn best voor doen. Maar neem van mij aan: de leiding van de partij zal vanaf nu niet meer door mij worden gedaan, maar wel door Valentijn.”

Hautaine arrogantie

Bolle is ook niet gediend met de kritiek van Katrien Desomer en Emmily Talpe dat hij aan afbraakpolitiek doet en “met de voeten vooruit” campagne gevoerd heeft. “Ik vind dat een triestige reactie. We waren een coalitie, werkten samen en werden gedumpt, en men nam een andere partij met dubbel zoveel zetels erbij. Wij hebben ons een jaar verweerd en uiteindelijk hebben ze zich een aap geschrokken de laatste weken. Het heeft inderdaad niet veel gescheeld of de hautaine arrogantie werd afgestraft. Dat heeft niets te maken met afbraakpolitiek. Wij hebben een politiek gevoerd van verdediging. Ze hebben zichzelf gewoon overschat en de burger uitgedaagd: wie zal ons iets maken met deze lijst? Het heeft dus echt niet veel gescheeld. De leugenachtige manier waarop mevrouw Talpe in de picture heeft gezet dat wij de rally wilden afschaffen – wat wij voor alle duidelijkheid nooit hebben gezegd en nooit van plan waren –, is pas afbraakpolitiek.”