Twee verkozenen vervangen in de gemeenteraad van Tielt de voorbije zes jaar: Standvastigheid troef in Tielt

Zittend v.l.n.r.: Joris Vande Vyvere, Grietje Goossens, Pascale Baert, Luc Vannieuwenhuyze, Hilde Decoene, Hendrik Vandenbruwane, Vincent Byttebier, Hedwig Verdoodt, Roos Tack-Bovijn. Boven v.l.n.r.: Simon Bekaert, Veerle Vervaeke, Hans De Vrieze, Simon Germonpré, Stefaan Ver Eecke, Joris Tack, Bart Biebuyck, Davy Rosseel, An Vanden Bussche, Rik Stevens, Jasminka Poppe, Mia Callewaert, Glenn Lambert, Marie De Cloet, Christophe Capoen, Klaas Carrette, Henk Mauws en Roos Baert. © Wouter Meeus
Redactie KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 27 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Tielt, zetelen er vandaag nog 25 in de gemeenteraad.

De allereerste wissel vond eigenlijk al plaats nog voor de installatievergadering, bij de toenmalige SP.A. Gewezen schepen Guido Mehuys raakte rechtstreeks verkozen, maar deed afstand van zijn mandaat en koos ervoor om in de plaats van in de gemeenteraad in het BCSD (Bijzonder Comité voor Sociale Dienst) te gaan zetelen. Ook zijn opvolger Margot Baekelandt paste. Derde opvolger Robben Huyghelier, net als Margot ook gewezen schepen, legde toen wel de eed af, maar gaf op de volgende zitting na de installatievergadering alsnog zijn zitje door aan vierde opvolger Birger De Coninck.

De facto zetelde de geschiedenisleerkracht zo nagenoeg de volle zes jaar in de gemeenteraad voor de socialisten, aan de zijde van sterkhouder Simon Bekaert. Zo maakte hij een relatief onverwachte comeback in de raad. Aan het begin van de vorige legislatuur was hij nog schepen, maar hij stapte in 2014 teleurgesteld uit de politiek nadat een incident uit zijn privéleven politiek tegen hem werd gebruikt. “In 2018 had ik eerlijk gezegd niet de ambitie om te zetelen, maar ik wou de lijst wel steunen”, vertelt hij. “Maar ik heb mijn verantwoordelijkheid opgenomen en heb daar geen spijt van gekregen. Sterker nog, ik kan je verzekeren dat ik in de voorbije zes jaar de politieke microbe weer stevig te pakken heb (De Coninck staat nu op de derde plaats van de eengemaakte lijst Vooruit Tielt-Meulebeke, red.).

(Lees verder onder de tabel)

Zo zoon zo vader

De tweede (en ook de derde wissel) vergen wat meer uitleg. We moeten beginnen bij Bjorn De Vrieze, die op 1 mei 2018 koelbloedig vermoord werd met een kruisboog. Hij had een plaatsje op de lijst bij het kartel Open VLD/N-VA/Open VLD+ (de lijst van toenmalig burgemeester Els De Rammelaere en toenmalig eerste schepen Veerle Vervaeke). Na een periode van verwerking en bezinning besloot zijn vader, slager Hans De Vrieze, het politieke engagement van zijn zoon voort te zetten. Hij kreeg 560 voorkeurstemmen en kaapte een zitje in de gemeenteraad weg. Hij startte vol ambitie aan zijn taak, maar een jaar later gooide Hans de handdoek in de ring. “Politiek is een vak apart”, zei hij toen. “Ik heb lang getwijfeld omdat ik mijn kiezers niet wou teleurstellen, maar ik zat gewoon niet op mijn plaats op de gemeenteraad. Al die vergaderingen zijn niets voor mij”, klonk het toen.

“Ik zat gewoon niet op mijn plaats op de gemeenteraad” – Hans De Vrieze, Gewezen gemeenteraadslid

Hans werd op 9 januari 2020 vervangen door eerste opvolger Ivan Van Cauwenberghe. Een oudgediende die in 2018 bij zijn derde deelname aan de lokale verkiezingen amper één stem tekortkwam om rechtstreeks verkozen te geraken. Maar ook hij nam na een dik jaar afscheid. Verplicht. Door zijn engagement in de lokale Davidsfonds-afdeling was Ivan niet alleen secretaris van het Gewest Molenland, hij werd in maart 2021 verkozen in het nationaal bestuur en de raad van bestuur van het Davidsfonds. Dat laatste mandaat is niet verzoenbaar met een politieke functie. Op 1 april 2021 tot slot werd hij opgevolgd door Hamdi Latifi, een telg van de bekende Tieltse ondernemersfamilie met Kosovaarse roots. Hamdi zit tot vandaag in de gemeenteraad. Daar komt volgend jaar sowieso verandering in, want zijn naam staat niet op de kartellijst van Team Burgemeester. “Ik blijf achter het project staan en ben van plan om actief te blijven bij N-VA en Team Burgemeester. Maar het is nu veel te druk om voluit campagne te voeren. Dus heb ik beslist om plaats te maken voor mensen die meer een plaats verdienen op de lijst dan ik.”

(Lees verder onder de grafiek)

Geen wissels

Opvallend genoeg kwamen er in de voorbije zes jaar geen andere nieuwe gezichten bij in de raad. Standvastigheid troef dus. Bij meerderheidspartijen CD&V en Iedereen Telt waren er geen wissels. Roos Tack en Klaas Carrette van CD&V waren elk een halve legislatuur schepen, maar dat was zo afgesproken. Nog het vermelden waard is dat het enige Groen-raadslid An Vanden Bussche wel van kant wisselde. Na de vorige verkiezingen werd Groen aan boord gehesen door CD&V en Iedereen Telt, weliswaar zonder dat er daar een sjerp aan vasthing. Omdat ze naar eigen zeggen niet betrokken werd bij de totstandkoming van het mobiliteitsplan stapte An in januari 2023 uit de meerderheid en ging ze op de oppositiebanken zitten. (SV)

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.