“Straatverlichting weer aan en verkoop van Aveve wordt tegengehouden”: nieuwe burgemeester Lieven Vanbelleghem wil meteen actie

Lieven Vanbelleghem vierde de verkiezingsoverwinning in Come Back. © TOGH
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Nadat hij in september 2021 aan de kant werd geschoven door coalitiepartner N-VA keert Lieven Vanbelleghem straks terug als burgemeester van Langemark-Poelkapelle. “We willen vlug enkele van onze programmapunten verwezenlijken”, toont hij zich meteen ambitieus.

Het was de constructieve motie van wantrouwen die politiek Langemark-Poelkapelle in september 2021 op zijn grondvesten deed daveren. N-VA ruilde zijn toenmalige coalitiepartner CD&V in voor Vooruit en TOPE8920 en Dominique Cool nam de burgemeesterssjerp over van Lieven Vanbelleghem. CD&V werd zo na decennia van bestuur als grootste partij naar de oppositiebanken verdrongen. Nu keren de christendemocraten, ondertussen onder de nieuwe naam Respect, dus terug in het bestuur met 11 van de 19 zetels.

Het was dan ook een emotionele Lieven Vanbelleghem die – op de tonen van The winner takes it all – zondagavond de Come Back binnen wandelde om zijn kiezers te bedanken. “Al die mensen jou zien opwachten, dat doet iets met een mens”, vertelt hij in een eerste reactie. “Of ik het verwacht had? Laat ons zeggen dat ik er geen slecht gevoel bij had. Maar wij hebben ons bewust heel kalm gehouden. Ik ben altijd gesterkt geweest met het idee dat het niet meer slechter kon dan wat me drie jaar geleden overkomen is.”

“Vaak kreeg ik van mensen te horen dat we te braaf waren, maar we hebben er bewust voor gekozen om steeds respectvol te blijven”

Het ziet er inderdaad naar uit dat Team Nieuw Bestuur afgestraft is door de kiezer voor de manier waarop de machtswissel toen gebeurd is. “Niet alleen daarvoor, maar ook voor de soms heel agressieve toon op Facebook”, vult Vanbelleghem aan. “Vaak kreeg ik van mensen te horen dat we te braaf waren, maar we hebben er bewust voor gekozen om steeds respectvol te blijven. Onze partijnaam is niet voor niets gekozen. Wij willen anderen niet schofferen, we zijn ervan overtuigd dat je op die manier verder geraakt. De tegenpartij heeft geprobeerd ons op alle mogelijke manieren aan te vallen, maar wij hebben daar altijd heel sereen op gereageerd. Laat ons zeggen dat gerechtigheid geschied is.”

Nu zijn partij weer aan de macht komt, wil de nieuwe burgemeester graag meteen enkele programmapunten verwezenlijken. “Er is de voorbije drie jaar veel veranderd, ook in het personeelsbestand. De algemeen directeur is vervangen, de directeur van het woonzorgcentrum is vervangen… Maar wij kunnen ook met die mensen probleemloos samenwerken. Zes jaar geleden konden sommige mensen niet met elkaar door dezelfde deur, maar nu wijzen alle neuzen wél in dezelfde richting. Er is veel onderling vertrouwen in elkaar.”

Straatverlichting

Eén van de belangrijkste punten in het programma van Respect is het weer aansteken van de straatverlichting, iets wat door burgemeester Dominique Cool en zijn Team Nieuw Bestuur steeds als “te duur” omschreven werd. “We gaan daar meteen werk van maken, al mag je ook niet verwachten dat dit van vandaag op morgen zal gebeuren. We zullen vlug contact opnemen met Fluvius om te bekijken hoeveel dat kost en ik ben overtuigd dat we dat als gemeente perfect kunnen dragen. Ook alles rond huisvesting voor de jeugd- en andere verenigingen moet aangepakt worden. In die optiek zal ook de verkoop van het voormalige Aveve-gebouw tegengehouden worden. Ik zeg nu niet dat we het gebouw daarvoor zullen gebruiken, maar we moeten die mogelijkheid op zijn minst open laten.”

Dominique Cool verliest zijn sjerp: “Ontgoocheling is groot”

Een ontgoochelde Dominique Cool reageerde al kort via sociale media. “Ontgoocheling is groot en teleurstelling oneindig in onze groep”, schrijft hij. “We moeten ons neerleggen dat de vernieuwende aanpak in onze gemeente van ons Team Nieuw Bestuur onvoldoende gesmaakt werd. Proficiat aan Respect voor hun behaalde resultaat. Spijtig voor ons en onze achterban.”