Stemmenkampioen Wim Janssens (46) is de nieuwe burgemeester van De Panne: “Ik beleef een blitzcarrière in de lokale politiek”

Wim Janssens met zijn gezin: Sue-Ann Brysse en zonen Vic en Arne. © Walter Carels
Anton Peene Reporter

Met Wim Janssens krijgt ook De Panne een nieuwe burgemeester. De lijsttrekker van Het ActiePlan kreeg de meeste voorkeurstemmen en zijn partij behaalde 14 van de 21 zetels. Zo is Wim na zes jaar schepen meteen burgemeester van de gemeente waar hij al zijn hele leven woont.

Lijsttrekker Wim Janssens van Actie ging voor deze verkiezingen een kartel aan met Bram Degrieck (Plan B), die lijstduwer werd en op voorhand aangaf een stap opzij te zetten. Samen werden ze Het ActiePlan. “Ik denk dat we een sterke lijst hebben samengesteld en dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen”, reageert de nieuwe burgemeester van De Panne. “Het was een intense en mooie campagne. We gingen vijf weken aan een stuk deur aan deur. Bij die huisbezoeken voelden we veel positiviteit bij de inwoners. Het mooie drukwerk en dito programma werd gesmaakt.”

Wim ging met een gerust gevoel naar de stembus. “Ik ben eerder een late dan een vroege vogel. Eerst heb ik rustig ontbeten met het gezin, waarna ik rond 9.30 uur richting het stemlokaal in De Boare trok.”

In De Panne bedroeg de opkomst 57 procent. “Het was een bizar gevoel dat er zo weinig volk aanwezig was. De opkomstplicht geeft me een dubbel gevoel. Ik zou het goed vinden als ze het weer verplichten. Zo zou de jongere generatie een duwtje in de rug krijgen. Anderzijds waren het nu de verkiezingen van de bewuste kiezer. De mensen die bolletjes kwamen kleuren, deden dat niet zomaar.”

Pure emotie

Na de stemming trok Wim zich eerst even terug met de kern van Het ActiePlan in het gemeentehuis. Naast Wim waren dat Bram Degrieck en de beide partijvoorzitters Jochen Raymaekers (Actie) en Kim Rohart (Plan B). “Daar wilden we eerst weten hoe de resultaten zouden evolueren. Zoals steeds heeft onze administratie puik werk geleverd en werd het al rond 16 uur duidelijk dat we heel goed scoorden. Daarna trokken we richting Hotel Donny, waar onze families en andere partijleden ons opwachtten. Het moment dat ik binnenkwam en mijn vrouw en kinderen zag, zorgde voor pure emotie. Mijn gezin is van onschatbare waarde in dit hele verhaal. Het is een heftige periode en dan zijn je naasten ongelofelijk belangrijk.”

Nieuw schepencollege

Uiteindelijk haalde Het ActiePlan 53,3 procent, goed voor 14 van de 21 zetels. “De ontlading was groot, want niemand had dit verwacht. Mijn persoonlijke score van 1.567 stemmen vond ik ongelofelijk. Verder ben ik heel blij dat ook Bram Degrieck nog 1.170 stemmen binnenhaalde. Dat is een teken van appreciatie van de Pannenaars voor Bram.”

“Had je me zeven jaar geleden gezegd dat ik nu burgemeester zou zijn, dan had ik je zot verklaard”

Het ActiePlan zal alleen in de meerderheid zetelen, waardoor ook de schepenen al bekendgemaakt werden. “Bram stopt dus zoals aangekondigd. Verder zal het schepencollege bestaan uit Michèle Vandermeeren, Nicolas Luyssen, Tine Wouters, Stephane Buyens en Geoffrey Vandevelde. Tine en Geoffrey zijn nieuw als schepen. Tine was eerder al gemeenteraadsvoorzitter en Geoffrey was de vorige legislatuur al raadslid. Door het afhaken van Bram zal Sander Delacauw – die als 15de eindigde – ook in de gemeenteraad komen.”

Korte verkiezingsnacht

Het werd een korte verkiezingsnacht voor Wim. “We vierden zondag nog verder in de Padre. Het was een uitbundige avond en ik ben iemand die niet vroeg naar huis kan gaan”, lacht hij. “Maandag was ik vroeg wakker en was er het wekelijkse schepencollege. Samen met de medewerkers hebben we eens geklonken op het succes.”

De komende weken gaat Wim zich grondig voorbereiden richting zijn eedaflegging begin december. Dan start een nieuw hoofdstuk in zijn politieke carrière. Een carrière die in een serieuze stroomversnelling raakte. “Als jongere was ik wel lid van een jongerenpartij. Mijn schoonvader Claude Brijsse – jarenlang voorzitter van VLD in De Panne – enthousiasmeerde me destijds voor de politiek. Pas in 2018 stelde ik me voor het eerst verkiesbaar met Actie. Ik werd meteen kopman van de partij en werd schepen. Als je me zeven jaar geleden had gezegd dat ik nu burgemeester van De Panne zou zijn, had ik je wellicht zot verklaard. De voorbije zes jaar als schepen waren een perfecte voorbereiding. Als burgemeester zal het nu een breder plaatje zijn, nog meer geënt op de bevolking. We gaan door op de ingeslagen weg en kiezen ervoor om steeds een beleid van acht jaar uit te stippelen. Zo overschrijden we legislatuur met twee jaar en dat zorgt ervoor dat je niet stilvalt als de verkiezingen eraan komen”, aldus Wim, die zijn job als interieurarchitect verderzet. “Ik heb altijd gezegd dat ik deze job en passie niet zomaar wil opgeven. Het vergt een stevige planning, maar het lukt.”

Lees meer over: