Sander Loones stelt nieuw schepencollege voor met pak nieuwe gezichten: “Ik neem strategie en veiligheid voor mijn rekening”

VLNR Peter Hillewaere, Lore Dezutter, Kirke Hillewaere, Sander Loones, Patricia Vandenbroucke, Greet Verhaeghe, Björn Cools. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Na een uitstekend verkiezingsresultaat bundelen de partijen ‘Samen Met Sander’ en ‘De Nieuwe Lijst’ hun krachten. Op 5 december legt Sander Loones de eed af als burgemeester, samen met zijn schepenen. Zopas maakte de partij de namen en de bevoegdheden van de schepenen bekend.

Lees hier nog eens de verkiezingsuitslag.

Als burgemeester neemt Sander ‘ Strategie en Veiligheid’ voor zijn rekening, en daaronder vallen het algemeen beleid, strategie, en publieke relaties, evenals politie, brandweer en noodhulp, en daarnaast ook fraudebestrijding en juridische zaken.

De nieuwe burgemeester is ook bevoegd voor ‘Samenwerking’, waartoe het Westhoek- en (West)kustoverleg behoort, de intergemeentelijke samenwerking en het AGB (Autonoom Gemeentebedrijf). “Ik zal ook ‘Openbare werken en mobiliteit’ onder mijn hoede nemen”, licht Sander Loones toe. “Dat houdt ook openbaar vervoer en parkeerbeleid in.”

Patricia Vandenbroucke

Zijn partijgenote en onderneemster Patricia Vandenbroucke is ook bestuurslid van UNIZO Koksijde en dus de geknipte schepen voor Lokale Economie (ondernemen, werken en evenementen), en voor Horeca- en Winkelbeleid, met inbegrip van concessies en markten).

Ook ‘Wonen en Openbare Ruimte’ (waaronder ruimtelijke ordening en stedenbouw, met onder meer de reconversie van het militaire domein en de herziening van het ruimtelijke structuurplan) zal deel uitmaken van Patricia’s bevoegdheden.

Kirke Hillewaere

Sander Loones neemt ook het team van De Nieuwe Lijst mee in zee dat één schepenzetel krijgt. Kirke Hillewaere zet haar eerste politieke stappen en wordt meteen schepen van Toerisme en Betrokkenheid. Zij zal zich inzetten voor toerisme en citymarketing, en voor feestelijkheden.

Als schepen voor Betrokkenheid staat Kirke in voor communicatie, participatie en inclusie, ICT, smart-city en data.

Peter Hillewaere

Peter Hillewaere (Samen Met Sander) wordt schepen van Vernieuwing, en zal verantwoordelijk zijn voor Burgerlijke stand (met onder meer huwelijken, jubilea) en voor erediensten.

Peter krijgt ook het thema ‘Organisatie’ toegeschoven, en dat heeft betrekking op gemeentelijke gebouwen en infrastructuur (waaronder de bouw van een nieuw zwembad), en op financiën en archief. Ook Dierenwelzijn behoort tot de taken van Peter.

Greet Verhaeghe

Schepen van Cultuur en Verbinding wordt Greet Verhaeghe (Samen Met Sander). Verbinding is een belangrijk sociaal gegeven, en dat zal het nieuwe beleidsteam stimuleren via feestcomités, verenigingen en kermissen. Ook jumelages en internationale en ontwikkelingssamenwerking zorgen voor verbinding.

Als schepen van Kunst en Cultuur is Greet verantwoordelijk voor cultuur, musea en kunstonderwijs, de bibliotheek, erfgoed en monumentenzorg.

Björn Cools

Nieuwkomer Björn Cools (Samen Met Sander) wordt meteen schepen van Jeugd, Netheid en Medewerkers. Hij staat in voor Netheid en Groen, en dat houdt in: afvalbeleid, energie, klimaat en duurzame ontwikkeling, natuur, milieu, landschapszorg en water, landbouw en platteland, begraafplaatsen.

Ook Onderwijs en Personeel vallen onder Björns bevoegdheden. Daarnaast is de nieuwe schepen van Jeugd verantwoordelijk voor de jeugd en scouts(lokalen), kinderopvang en onthaalouders.

Lore Dezutter

Lore Dezutter (Samen Met Sander) start haar politieke carrière als schepen Sociale zaken en Sport. Tot haar bevoegdheden behoren sociale zaken, welzijn en armoedebestrijding, integratiebeleid, toegankelijkheid en gelijke kansen, seniorenbeleid, vereenzaming en geestelijke gezondheidszorg.

Als schepen van Sport is Lore ook het aanspreekpunt voor reddingsdiensten en zwembaden.

Koen Ringoot (Samen Met Sander) wordt voorzitter van de gemeenteraad, Ivan Vancayseele (De Nieuwe Lijst)wordt voorzitter VVV en vanaf 1 september 2028 wordt Dominique Vanbillemont schepen van Sport.