Samen Vooruit verdubbelt aantal zetels en wil blijven meebesturen in Poperinge

Bryan Vanderhaeghe sprak zondagavond al zijn kiezers toe. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Naast CD&V, dat een absolute meerderheid haalde, is Samen Vooruit de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Poperinge. De politieke beweging van socialisten en onafhankelijken verdubbelde zijn zetelaantal van drie naar zes.

Niets dan blije gezichten dus bij de huidige coalitiepartner van CD&V in de gemeenteraad. Bezieler en vroeger boegbeeld Jurgen Vanlerberghe stond zijn plaats als lijsttrekker voor deze verkiezingen af aan huidig schepen Bryan Vanderhaeghe. Velen vonden dat een gok, maar het bleek dus een schot in de roos. Bryan en zijn team voerden dan ook de meest opgemerkte campagne in Poperinge. Vanderhaeghe wilde de volle en zware verantwoordelijkheid op zich nemen om de lijst te trekken. Zij het dan wel als huidig schepen, maar met slechts zes jaar ervaring in de gemeentepolitiek. “Dat we zouden scoren, daar was ik praktisch zeker van”, reageert de lijsttrekker, die beroepshalve kapper is. “Maar een verdubbeling van ons zetelaantal, dat had ik zelfs niet durven dromen. Wij hopen dan ook dat de CD&V, als grootste partij, ons als eerste zal benaderen om opnieuw een coalitie te vormen en dat ik kan schepen van Sociale Zaken blijven. De uitslag in acht genomen, zou dat het meest logische zijn. Maar ik heb er wel vertrouwen in.”

Drie nieuwe gezichten

Voor Samen Vooruit zullen deze mensen zetelen in de gemeenteraad: Bryan Vanderhaeghe (37), Jurgen Vanlerberghe (55), Marjan Chapelle (51), Bavo Vanden Broeck (50), Aaron Adriaen (32) en Gilles D’Hooghe (32). Hannes Parent (34) werd rechtstreeks verkozen, maar mag als animator in Huize Proventier niet zetelen in de gemeenteraad. Hij staat zijn plaats af aan Gilles D’Hooghe.

Jurgen Vanlerberghe is momenteel gedeputeerde bij de Provincie West-Vlaanderen. De kans zit er dik in dat hij die post kan blijven behouden in de nieuwe coalitie. “Ik ben uiteraard zeer tevreden. Ik had nooit gedacht dat ik mijn vriend Johan Vande Lanotte zou kloppen in stemmenaantal bij de provincieraadsverkiezingen”, reageert Jurgen Vanlerberghe, die vroeger gedurende twee legislaturen schepen was in Poperinge en nu raadslid bij de meerderheid. Destijds gaf hij een beloftevolle carrière als kapitein bij het leger op voor het onzekere bestaan als beroepspoliticus.