Partij van Kuurnse burgemeester Francis Benoit gaat in zee met N-VA ondanks absolute meerderheid

De knoop is doorgehakt in Kuurne. Burg+ de partij die ruim 54.2 % van de stemmen behaalde, gaat de gemeente dan toch niet alleen besturen. © BRU
Redactie KW

De knoop is doorgehakt in Kuurne. Burg+ de partij die ruim 54.2 % van de stemmen behaalde, gaat de gemeente dan toch niet alleen besturen. De coalitie met huidige partner N-VA wordt verder gezet. Al moeten die laatste het wel met één schepen stellen. Bram Deloof wordt schepen van Armoedebestrijding en Dierenwelzijn. Francis Benoit doet er nog zes jaar bij als burgemeester.

Burg+ is een samenwerking tussen CD&V (10 zetels), de oppositiefractie van Open VLD (3 zetels) en enkele mensen die niet aan één ideologie gebonden zijn. “Maar wij zijn allemaal Burg + ers,” klinkt het bij co-voorzitters Rik Bouckaert en Chris Delneste,

Na de euforie van de verkiezingsoverwinning ging de huidige burgemeester Francis Benoit achter de schermen aan het werk om een bestuursploeg te vormen. Hij hield rekening met de ambities bij zijn eigen partijleden, maar keek ook naar mogelijke partners. Dat was niet per se nodig want Burg+ haalde een absolute meerderheid van de stemmen.

“We zijn zeker niet over één nacht ijs gegaan”, aldus lijsttrekker Francis Benoit. Hij verzamelde 2.467 stemmen achter zijn naam. “We hebben één doel voor ogen, een sterkte bestuursploeg samen stellen. Dat deed Burg + samen met Bram Deloof, lijsttrekker van N-VA .”

Deloof is de vierde populairste politicus in Kuurne op een totaal van 92 kandidaten. Hij werd beloond met 793 stemmen. N-VA bestuurde deze legislatuur al mee en werd daarvoor beloond met een extra zetel.

“Deze coalitie heeft dus een groot draagvlak bij de bevolking en biedt de bestuursploeg een ruime meerderheid van 19 op 23 zetels.”

Nieuw schepencollege

Wat betreft de bevoegdheden blijft huidig burgemeester Francis Benoit (burg+) ook de komende zes jaar zijn ambt van burgemeester verder uitoefenen.

Eerste schepen wordt Jan Deprez (burg+) met de bevoegdheden financiën, sport, onderwijs en bibliotheek. Willem Vanwynsberghe (burg +) wordt tweede schepen en wordt bevoegd voor Kind en jongeren, ruimtelijke planning en vergunningen, patrimonium, personeel en IT en innovatie.

Derde schepen wordt Isabelle Vereecke (burg +) die zich zal bekommeren over onder meer ondernemen en lokale economie, burgerzaken en dienstverlening, feestelijkheden, toerisme, gelijke kansen, internationale samenwerking en mondiaal beleid en landbouw.

Vierde schepen en voorzitter van de Kuurnse gemeenteraad wordt Chris Delneste (burg +) die de departementen publieke ruimte, mobiliteit en klimaat, milieu en circulariteit voor zijn rekening zal nemen.

Ook Bram Deloof, lijsttrekker van N-VA wordt schepen en tevens voorzitter van BCSD. Bram Deloof krijgt de departementen zorg- en ouderbeleid, armoedebestrijding, welzijn en zorg, sociale economie en tewerkstelling, wonen en huisvesting en dierenwelzijn binnen zijn portefeuille.

Burgemeester Francis Benoit tot slot wordt bevoegd voor veiligheid, Communicatie en city-marketing, Cultuur en Algemeen bestuur en strategische projecten. Verder roept hij een nieuwe bevoegdheid in het leven: Participatie.

Kantelpunt in de democratie

“We staan op een kantelpunt voor onze democratie”, weet de burgemeester, “Velen haken af. Meer dan 35 % kwam niet stemmen. Een duidelijk signaal. Daar moeten we iets aan doen.

Burg + en N-VA zullen de komende zes jaar onder andere inzetten op veiligheid, netheid en een nieuw mobiliteitsplan. Ook het afwerken van de R8 staat hoog op de agenda.

(BRU)