Oppositie legt burgemeester het vuur aan de schenen tijdens politiek debat in Heuvelland
Vier tegen een. Oppositie tegen meerderheid. Burgemeester Wieland De Meyer (Gemeentebelangen) werd maandagavond het vuur aan de schenen gelegd door de lijsttrekkers van CD&V, N-VA, HEUVELLAND en Vlaams Belang. Drie daarvan staan te popelen om mee te besturen en daarmee de absolute meerderheid van Gemeentebelangen te breken.
In het spiksplinternieuw OC Kemlis in Kemmel kwamen maandagavond de lijstrekkers van de vijf Heuvellandse partijen samen om met elkaar in debat te gaan. De organisatie lag in handen van de Unizo-afdeling Heuvelland-Mesen en de discussies werden in goede banen geleid door VRT-journalist Lieven Verstraete. Unizo zorgde voor enkele stellingen die de lijsttrekkers voor de voeten werden geworpen.
Inspraak en communicatie
Een heikel punt dat door de oppositie vaak wordt aangehaald, is het gebrek aan inspraak en communicatie dat er bij het huidig bestuur zou zijn. “Het grootste pijnpunt van de afgelopen legislatuur”, zegt Nathan Duhayon van CD&V. De partij wil daarop sterk inzetten en wil starten met inspraakraden en dorpsraden. Ook de andere oppositiepartijen zitten op dat vlak min of meer op dezelfde lijn. Burgemeester De Meyer verdedigde zich door een reeks organen op te sommen waaruit duidelijk moet blijken dat er op vlak van inspraak wel degelijk veel gebeurt. “Er is onder meer het forum Landouw, er is overleg met de scholen, er zijn verschillende werkgroepen, ik denk aan de werkgroep Dranouter en de werkgroep fiets. Die laatste is trouwens heel succesvol.”
Toerisme
Toerisme is voor Heuvelland heel belangrijk, maar het zorgt ook voor een dubbel gevoel. Enerzijds is er het verlangen om nog meer uit toerisme te halen en dan vooral uit eendaagstoerisme en anderzijds is er de vrees dat het toerisme voor te veel druk zorgt op de gemeente. “Eendagtoeristen kunnen ambassadeurs worden van Heuvelland”, zegt Nathan Duhayon (CD&V). “Het is vooral belangrijk dat als ze komen er voldoende horecazaken open zijn, ook tijdens de week, voor die bezoekers. Ook moeten activiteiten voldoende worden gespreid over de kalender.”
“Vooral Kemmel en Westouter zijn momenteel de toeristische dorpen bij uitstek. Wij willen dat elk dorp aan bod komt”, aldus Ivo Fonteyne van N-VA. “Wat ons betreft is iedereen welkom, maar sluikstorten blijft een probleem”, voegde Ward Knockaert van Vlaams Belang toe.
“Toerisme mag geen melkkoe zijn”, zegt burgemeester Wieland De Meyer. “Mensen komen vooral naar hier voor het landschap. We hebben ondertussen 220 kilometer aan wandelpaden in de gemeente. We leiden het dagtoerisme in goede banen. Ook het aantal overnachtingen stijgt, we gaan van 150.000 naar 190.000 overnachtingen.”
Parking
Meer toeristen betekent ook meer parking, maar is die er wel voldoende? “Het afgelopen jaar kwamen er 200 parkeerplaatsen bij”, aldus de burgemeester. “En ook in de toekomst investeren we in parkingplaatsen. Ik denk aan de Hellestraat in Loker en aan de Chalet in Kemmel.”
Geert Vandewynckel vond het dan weer niet normaal dat het bedrijf Clarebout Potatoes meebetaalde voor een publieke parking in Nieuwkerke. “Die parking wordt vooral door het bedrijf gebruikt”, aldus Vandewynckel. Volgens burgemeester De Meyer kwam die parking er in overleg met de bewoners. “Het bedrijf heeft tijdens de dag parking nodig, wij ’s avonds en in het weekend. Als dit geen efficiënte samenwerking is, dan weet ik het ook niet meer.”
Audit
In het begin van het debat haalde moderator Lieven Verstraete het rapport van Audit Vlaanderen nog eens aan, dat er kwam na het ontslag van directeur Jef Huyghe. “Ik ben ervan overtuigd dat het parket dit dossier zal seponeren. Mocht er maar één aanwijzing van fraude in de audit staan, door mij of door een van onze mensen, dan neem ik onmiddellijk ontslag. Ik kan garanderen: als ik opnieuw burgemeester word dat ik dat voor zes jaar zal zijn.” Volgens oppositiepartijen N-VA en CD&V gaat het echter om meer dan om procedurefouten in de audit.
Mee besturen
Op het einde van het debat gaf Wieland De Meyer aan dat hij graag de volgende zes jaar de sjerp opnieuw zou willen omgorden. Uitgezonderd het Vlaams Belang zeggen alle andere partijen klaar te zijn om mee te besturen. “Ik zou heel graag burgemeester worden, maar we moeten realistisch zijn”, aldus Ivo Fonteyne (N-VA). De partij zat in een vorige legislatuur nog in de meerderheid en zou dat wel opnieuw willen. Nu ze echter Jef Huyghe in hun rangen opnamen, lijkt een samenwerking met Gemeentebelangen moeilijk te worden. Ook Nathan Duhayon hoopt op deelname aan het bestuur. “We zijn er klaar voor en dat met een goede groep”, aldus de CD&V-lijsttrekker. “We willen wel een andere stijl hanteren, met meer inspraak.” Geert Vandewynckel van de partij HEUVELLAND is twaalf jaar schepen geweest en weet dus wat meebesturen wil zeggen. “Het is tijd dat de ernst weer de politiek binnenkomt.” Enkel voor Ward Knockaert van Vlaams Belang is meebesturen niet meteen aan de orde, ook omwille van het cordon dat nog altijd rond die partij hangt. “Maar we willen wel een alternatief bieden aan de kiezer.”
Het debat verliep echter sereen en van een echte winnaar kan je niet spreken. Er kwam applaus uit de zaal, maar dat klonk een paar keer voor de burgemeester, maar ook een paar keer voor iemand van de oppositie. Het zal zondag aan de kiezer zijn om te beslissen. Nog dit: op het podium bleef een van de stoelen leeg. Die was bedoeld voor Johan Geerardyn van eenmanslijst Inwoners belangen. Vreemd is dat de man weigert de pers te woord te staan. Wat zijn bedoeling eigenlijk is, blijft een vraagteken.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier