Negen verkozenen vervangen in gemeenteraad van Zedelgem de voorbije zes jaar: eerste schepen stapte ontgoocheld in politiek op
Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… of niet voor de volle zes jaar. Van de 27 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Zedelgem, zetelen er vandaag nog 18 in de gemeenteraad.
Nog voor de installatie van de gemeenteraad werd er al een wissel genoteerd. Zowel Eddy De Wispelaere als zijn echtgenote Ann Allemeersch, beiden N-VA, raakten verkozen. Ann Allemeersch verzaakte dus noodgedwongen aan haar mandaat, want familieleden kunnen niet samen zetelen. Zo kwam Jean-Pierre De Groodt in haar plaats in de raad.
Drie schepenwissels
De voorbije legislatuur kende de gemeenteraad drie schepenwissels. Nog niet eens halfweg rommelde het in het schepencollege van CD&V-Nieuw en in juni 2021 stapte Dirk Verhaeghe op. Een opmerkelijk ontslag, want na jaren gemeenteambtenaar geweest te zijn haalde hij als politieke nieuwkomer 2.338 voorkeurstemmen. Hij werd eerste schepen en was bevoegd voor sport, jeugd en cultuur. “Waar ik collegialiteit verwacht had, kreeg ik vaak rivaliteit. Waar ik erkenning en voldoening verwacht had, werd ik te vaak met afgunst geconfronteerd”, schreef hij ontgoocheld in een open brief aan de inwoners van Zedelgem.
Gemeenteraadslid Geert Verhegge, zoon van oud-burgemeester Hilaire, nam de schepenstoel over en Martine Vanhollebeke kwam erbij als nieuw gemeenteraadslid. Helaas moest de gemeenteraad enkele maanden later afscheid nemen van Geert, die na de zomer overleed. Zijn schepenzetel ging vervolgens naar voorzitter van de gemeenteraad Charlotte Vermeulen. Bart Vergote werd de nieuwe voorzitter en Paul Crutelle kwam erbij als nieuw raadslid.
“In plaats van erkenning werd ik te vaak met afgunst geconfronteerd” – Dirk Verhaeghe, ontslagnemend schepen
In december 2022 gaf schepen Arnold Naessens zijn ambt door aan Stijn Timmerman. Een belofte voor verjonging die er bij het begin van de regeerperiode al was. “Ons concept van dienstencentra in de deelgemeenten is iets waar deze bestuursploeg trots mag op zijn’, vatte hij in onze krant samen. Na 22 jaar zei Naessens zijn schepenzetel vaarwel, maar hij bleef wel verder zetelen als raadslid.
Van de twaalf gemeenteraadsleden van CD&V-Nieuw verlieten er drie voortijdig de gemeenteraad. Geert De Sutter liet zijn zitje over aan Wouter Vlaemynck. Jochen Bruneel, een ander bekend gezicht van het Batjescomité, nam de stoel over van Bart Haesaert die aan de slag ging bij de technische dienst van de gemeente. Brigitte Himpens nam na ruim 20 jaar ontslag uit de gemeenteraad. Haar nieuwe baan bij de dienst bevolking was onverenigbaar met haar mandaat van gemeenteraadslid. “Een job die ik dolgraag wou doen en die ik, zo dicht bij mijn deur, niet kon weigeren.”
In 2000 geraakte Brigitte voor het eerst verkozen en ze werd in 2007 de eerste gemeenteraadsvoorzitter van Zedelgem.“Als voorzitter was ik altijd neutraal en heb ik me opengesteld voor zowel de visie van de meerderheid als die van de oppositie. Iedereen kende mij als iemand die recht door zee was, maar ook als iemand die streng, maar rechtvaardig was.” Brigitte, tot in september ook voorzitter van Harmonie Kunst en Vermaak, werd in de gemeenteraad opgevolgd door Wino Debruyne. “Ik wil al mijn kiezers danken en de mensen die me steunden, ook mijn kinderen en hun gezinnen.”
Werk en studies
Bij oppositiepartij Vlaams Belang gooide Pol Denys misnoegd de handdoek in de ring, toen de omstreden Letse Bijenkorf verdween. Hij was zowat de geestelijke vader van het monument. Bij Vooruit en N-VA waren er geen wijzigingen.
Groen-fractieleider Martine De Meester zag twee jonge partijgenoten vertrekken, die zich wilden focussen op werk en studies. Eerst Laura Lahousse in 2020, maar ook haar opvolgster Frauke Breekelmans, voorzitter van de lokale Groen-afdeling, bleef niet zetelen tot het einde en koos voor haar studies. “We willen van Zedelgem een warmere, socialere en meer milieubewuste gemeente maken. Ik wil ook een stem zijn voor de jongeren, mijn generatie was nog niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad”, zei ze bij haar aanstelling. Toen ze weer vertrok en Ivan Lahousse in haar plaats kwam, was ze ook wat ontgoocheld dat er vanuit de oppositie weinig op het beleid gewogen kon worden.
Enkele anciens komen niet meer op en verlaten het politieke toneel. Het gaat concreet om Martine De Meester en Ivan Lahousse, die allebei zetelden voor Groen, en Eddy De Wispelaere die zetelde voor N-VA. (Hendrik Verplancke)
Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier