Mathematisch kan het nog: ook in deze steden zou het cordon sanitaire kunnen sneuvelen

Gaan Ruth Vandenberghe (Kortrijk) en Koen Coupillie (Diksmuide) alsnog in zee met Vlaams Belang? © KD/ACR/Montage KW
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Nu het cordon sanitaire gebroken werd in Izegem, stelt de vraag zich: volgen er nog? In vijf andere West-Vlaamse steden is er immers nog altijd geen coalitie gevormd. Gaat ook daar het Vlaams Belang mee besturen? “Wat in Izegem gebeurd is, zet misschien ook anderen aan het denken”, hoopt Stefaan Sintobin.

In vijf West-Vlaamse steden is er twee weken na de stembusgang nog altijd geen coalitie gevormd. De stemmenkampioen van de grootste partij heeft volgens het nieuwe kiesdecreet nog tot en met maandag om een bestuursploeg te smeden. Lukt dan niet, dan is de tweede grootste partij aan zet.

In elk van die steden veroverde Vlaams Belang minstens één zetel. In principe kunnen ze dus overal mee besturen, maar ze zijn niet in elke stad het ontbrekende puzzelstukje om een meerderheid te kunnen vormen…

Hoopvolle Sintobin

In twee van onze grootste steden zijn ze dat wel. In Kortrijk bijvoorbeeld. Daar won Team Burgemeester Stadslijst de verkiezingen met 37,5 procent van de stemmen. Het leverde de lijst van Ruth Vandenberghe 18 zetels op, drie te weinig voor een absolute meerderheid. Vlaams Belang veroverde er met een score van 14,9 procent zes, dus in principe zouden ze samen kunnen besturen. Een akkoord is er alleszins nog niet in Kortrijk: Ruth Vandenberghe wil samenwerken met N-VA, maar dat wil Vooruit ook mee in bad. En Ruth Vandenberghe ziet een tripartite niet zitten…

Ook in Diksmuide kan Vlaams Belang nog een rol van betekenis spelen. De lokale lijst Actie! won de verkiezingen en veroverde 12 zetels, eentje te weinig om tot een absolute meerderheid te komen. Dus moet lijsttrekker Koen Coupillie kiezen: in zee gaan met concurrent Team8600 van Lies Laridon en zo een monstercoalitie van 22 op 25 zetels vormen. Of samenwerken met Vlaams Belang, wat ook mogelijk is met hun drie zetels.

Stefaan Sintobin, West-Vlaams boegbeeld van Vlaams Belang, is alvast hoopvol. “Wat vandaag gebeurd is in Izegem, zet misschien wel andere partijen aan het denken. De kans bestaat dus dat het ons lukt om nog ergens in een meerderheid te belanden. Wouter Vermeersch deed in Kortrijk alvast een voorstel aan Ruth Vandenberghe om te depanneren. Afwachten wat er gebeurt… Al schat ik de kans dat het lukt niet erg groot in.”

Weinig kans

De kans dat Vlaams Belang alsnog in de meerderheid belandt, is nog kleiner in drie andere West-Vlaamse steden waar nog altijd geen coalitie gevormd werd. In Blankenberge bijvoorbeeld, waar Team Blankenberge op 13 oktober nipt de grootste was. De lijst van burgemeester Björn Prasse veroverde acht zetels, evenveel als de N-VA van Daphné Dumery. Een coalitie is er nog niet, de gesprekken lijken in een impasse te zitten. Naar verluidt omdat N-VA zich vastklit aan CD&VPlus, dat vier zetels telt. Een coalitie met Vlaams Belang lijkt in Blankenberge niet meteen aan de orde: de partij veroverde drie zetels, lang niet voldoende om samen met Team Blankenberge een meerderheid in de gemeenteraad te hebben…

Dat geldt ook in Veurne. De ene zetel die Vlaams Belang veroverde, volstaat voor het winnende Team8630 niet om samen een meerderheid te vormen. De partij van Dirk Kesteloot onderhandelt met VoeVeurne, de derde partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. De gesprekken verlopen moeizaam, waardoor ook Veurne Plus – tweede op 13 oktober – zijn kans afwacht…

Ook in Tielt, dat vanaf januari fuseert met Meulebeke, is er nog geen coalitie. Team Burgemeester van Dirk Verwilst, vandaag nog burgemeester van Meulebeke, won de verkiezingen met 31,7 procent van de stemmen en 11 van de 31 zetels. Hij heeft nog tot maandagavond om een coalitie te smeden, maar drie andere partijen – CD&V-Lijst Burger, Iedereen Telt en Vooruit – lieten al weten niet te willen samenwerken met Dirk Verwilst. Zij wachten tot zijn periode van 14 dagen om een coalitie te smeden voorbij is, om de handen officieel in elkaar te slaan. Vlaams Belang sleepte twee zetels in de wacht, maar speelt in de coalitiegesprekken geen rol van betekenis.


Politicoloog Herwig Reynaert: “Ik zie het niet meteen gebeuren”

Herwig Reynaert, politicoloog aan de Gentse universiteit en gespecialiseerd in lokale politiek, gelooft niet dat het cordon sanitaire ook in andere West-Vlaamse steden zal gebroken worden. “Zeker in Kortrijk zie ik dat helemaal niet gebeuren”, zegt de Torhoutenaar. “De link met de nationale partijen is daar veel te groot bij Team Burgemeester Stadslijst. Maar ook in Diksmuide acht ik de kans eerder klein. Al moeten die twee grote partijen het wel met elkaar eens geraken. Lies Laridon zie ik alleszins niet in zee gaan met Vlaams Belang, want dan wordt ze uit CD&V gezet. En dan mag ze haar plek bij de deputatie helemaal vergeten.”

Dat het cordon op de schop zou gaan in Izegem, dat zag Herwig Reynaert niet aankomen. “Dat is toch vrij onverwacht gebeurd. Vooral omdat er genoeg andere opties waren voor STIP+. Niemand kon om hen heen, dus Grymonprez kon in elk scenario burgemeester worden. Hadden ze nog even gewacht, dan was er misschien alsnog een akkoord gekomen met een of meerdere andere partijen. Maar kijk, ze hebben anders geoordeeld. Nu is het aan hen om het de komende jaren te bewijzen. Met 15 van de 29 zetels besturen, evident is dat niet. Er moet maar één iemand vervelend beginnen doen, dan bestuurt die Izegem…”