Mannenbastion met amper verloop: de voorbije legislatuur verlieten drie leden de gemeenteraad in Nieuwpoort

Op de foto zien we achteraan van links naar rechts Wim Demeester, Rik Lips, Eddy Louwie, Bill Vermeylen, Johan Vanblaere, Adina Counye, Jo Rousseau, Sara Neudt, Matthias Priem, Nicolas Vermote, Arnel Lemaire, Sabine Slembrouck, Karin Debruyne-Vancoillie, Patricia Markey-Deconinck en Maarten Claeys. Zittend zie je van links naar rechts Jos Decorte, Ann Gheeraert, Bert Gunst, Geert Vanden Broucke, Frans Lefevre, Kris Vandecasteele en algemeen directeur Benoit Willaert. © IV
Dany Van Loo

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 21 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Nieuwpoort, zetelen er vandaag nog 18 in de gemeenteraad.

De Nieuwpoortse gemeenteraad mag met zestien mannen en vijf vrouwen toch wel een mannenbastion genoemd worden. In het schepencollege is de verhouding nog meer in het mannelijk voordeel: vijf tegenover een. Toegegeven, in tegenstelling tot nogal wat andere gemeenten kende de Nieuwpoortse gemeenteraad met drie nieuwkomers tijdens de vorige legislatuur relatief weinig verloop.

Vlaams Belang- en later onafhankelijk raadslid Johan Vanblaere stapte in augustus 2022 uit VB. Nadat hij een tijdje als onafhankelijke zetelde, nam hij in april van dit jaar ontslag. Het was Ronny Van de Voorde die zijn plaats innam en zetelt voor Vlaams Belang. N-VA-kopman Matthias Priem nam in oktober 2021 ontslag en werd vervangen door Gaëtan Billiau. CD&V-raadslid Sara Neudt verliet de gemeenteraad in oktober 2021 en werd vervangen door de 83-jarige oudgediende en ouderdomsdeken Roland Woestijn.

De zaak Eddy Louwie

In de loop van de legislatuur deed zich een nogal ongewoon en opgemerkt feit voor. Het was een van de opvallendste gebeurtenissen op de Nieuwpoortse politieke bühne. De CD&V-meerderheid stemde om het mandaat van hun partijgenoot Eddy Louwie vervallen te laten verklaren. De officiële reden die daarvoor werd opgegeven was toen dat Louwie niet meer op zijn domicilieadres in Nieuwpoort woonde en daarom niet meer kon zetelen.

(lees verder onder de tabel)

Louwie, ooit nog voorzitter van de lokale CD&V-afdeling, liet dat niet over zijn kant gaan en spande verschillende procedures aan, onder meer bij de rechter in kortgeding van de rechtbank van Veurne.

“Ik voelde mij indertijd een beetje zoals Navalny” – Eddy Louwie

Uiteindelijk kreeg Eddy Louwie gelijk van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen, waardoor hij zijn mandaat opnieuw kon opnemen. Vandaag herstelt hij van een zware hersenbloeding, waardoor hij eind februari 2023 weken in coma lag.

Eddy Louwie blikt terug.
Eddy Louwie blikt terug. © DVL

“Het gaat al wat beter, maar revalideren van een dergelijk iets is geen sinecure”, vertelt Eddy.

“Toen men mij uit de gemeenteraad stemde, voelde ik mij een beetje zoals Navaly. Ik was waarschijnlijk te kritisch. Ik ben dan met open vizier het gevecht aangegaan omdat ik mij zo onterecht behandeld voelde. Ik geef grif toe dat het zo goed en rechtvaardig voelde toen de beslissing van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen mij over de hele lijn gelijk gaf en ik gerehabiliteerd werd. Je kijkt daar natuurlijk toch wel met gemengde gevoelens op terug. Geen politiek meer voor mij, eerst opnieuw de oude worden”, zegt Eddy Louwie.

Exit N-VA

Dat er geen N-VA-lijst deelneemt aan het gemeenteraadsverkiezingen, heeft zo zijn redenen. Kopman Matthias Priem verhuisde naar andere oorden en gemeenteraadslid Gaëtan Billiau, die hem in de raad opvolgde, koos ervoor om als onafhankelijke te zetelen. Billiau vervoegde nu overigens de lijst Gezond Verstand Nieuwpoort van Dimitri Dedecker en kreeg er de derde plaats. CD&V-raadslid Sara Neudt nam in oktober 2021 ontslag omdat ze Nieuwpoort verliet.

Johan Vanblaere werd in 2018 verkozen als raadslid voor Vlaams Belang, maar nadat hij in augustus 2022 eerst uit VB stapte, nam hij in april van dit jaar ontslag uit de gemeenteraad. De gepensioneerde commissaris bij de federale politie had duidelijk genoeg van de Nieuwpoortse politiek. “Ik had inderdaad geen zin meer om deel te nemen aan dat circus”, zegt hij over zijn beslissing.

Johan Vanblaere vertrok uit de raad.
Johan Vanblaere vertrok uit de raad. © IV

“Mijn job destijds in de politiewereld was een exacte wetenschap. Niet rond de pot draaien, consequent en to the point zijn: het zijn zaken die je niet bepaald in de politiek terugvindt en al zeker niet wat het innemen van standpunten betreft. Daarvan konden er voor mij heel wat echt niet door de beugel. Voor mij hoefde het echt niet meer. Ik was trouwens altijd de mening toegedaan dat je je als politieker moet inzetten voor alle inwoners, ongeacht bij welke partij je hoort. Hopelijk wordt de volgende burgemeester, wie dat ook mag zijn, er een voor de hele Nieuwpoortse bevolking”, aldus nog Johan Vanblaere.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten