Lieven Vanbelleghem maakt comeback als burgemeester: “Onze grote overwinning zorgt voor eerherstel”

Samen met partijgenoot Brecht Bogaert ging Lieven Vanbelleghem (rechts) daags na de overwinning al verkiezingsborden opruimen. © TOM GHEERAERT TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

‘The Winner Takes It All’ van Abba was het toepasselijke nummer waarmee Lieven Vanbelleghem zondagavond zijn intrede maakte bij zijn aanhang in café Come Back. De vorige én toekomstige burgemeester van Langemark-Poelkapelle pakt dan ook vol vertrouwen de koe bij de hoorns.

We spreken met Lieven Vanbelleghem (53) daags na de verkiezingszondag. Niet te vroeg, want uiteraard had hij iets te vieren zondagavond. “We waren thuis rond 1.30 uur en we waren niet de laatste”, lacht Vanbelleghem. “We brachten nog twee van onze kinderen naar Gent vanmorgen, dus we moesten toch een beetje ons verstand gebruiken.”

Het werd een onvergetelijke avond. “De Come Back was te klein. Ik kwam aan omstreeks 18.45 uur en moest mijn auto parkeren voorbij de dokterspraktijk. Ik zag meteen dat het heel druk was. Toen dacht ik al: waar ga ik hier terechtkomen? En dan kom je binnen en zie je al die lachende gezichten. Dat doet wel deugd.”

“We zijn altijd braaf geweest, maar het respect heeft ook een grens”

De eindbalans van 13 oktober: een absolute meerderheid van elf zetels ten opzichte van acht voor Team Nieuw Bestuur. “Ik heb me nooit nerveus gevoeld, omdat ik dacht: ik zal nooit meer zulke kloppen krijgen als drie jaar geleden (toen hij aan de kant werd geschoven als burgemeester door de huidige meerderheid, red.). Dat heeft me rustig gemaakt. Ik ben heel tevreden dat we gewonnen hebben met een groot verschil. Dat sterkt mij in de overtuiging dat we eerherstel hebben gekregen en dat de mensen vertrouwen hebben in ons.”

Aveve

Veel gras laat Lieven Vanbelleghem er niet over groeien. Maandagochtend had hij al een overleg met de algemeen directeur. “Ik heb hem een opsomming gevraagd van alle lopende projecten en zaken die in uitvoering zijn. Er liggen belangrijke dossiers op tafel, ook zaken die we niet willen. In de campagne hebben we gezegd dat we niet willen dat de vroegere Aveve verkocht wordt. Zo lang niet zeker is wat er gebeurt met de verenigingen waarmee er gesprekken lopende zijn, wil ik dat achter de hand houden. Achteraf kunnen we het nog steeds verkopen.”

“De algemeen directeur weet ook al dat een van de eerste zaken die we gaan bekijken het opnieuw aansteken van de openbare verlichting is. Er wordt gezegd dat dat veel geld zal kosten, maar er is al zo veel geld verloren aan andere dingen. Het zal niet komen op een beetje verkeersveiligheid”, aldus Vanbelleghem, die ook niet alles wil terugdraaien. “Bijvoorbeeld de uitbreiding van het woonzorgcentrum. Het heeft geen zin om daar nog op terug te keren. Ik wil stoppen met het getalm. Als je iets wil bekomen, moet je er de prijs voor betalen.”

“We zitten nu in een moeilijke periode, zowel voor het personeel als voor het huidige bestuur”

Andere lopende dossiers waar Respect mee wil doorgaan zijn de fietspaden tussen Poelkapelle en Langemark en tussen Langemark en Zonnebeke, de herinrichting van de dorpskern van Sint-Juliaan en de herbestemming van de kerk van Bikschote. Een ander lopend project is het bos dat er moet komen tussen de Boezingestraat en Cayennestraat in Langemark. “Daar moeten we nog eens over praten. Ik ben zelf geen landbouwer, maar er werd mij altijd gezegd dat dit goede grond is om te beboeren. We zullen moeten kijken hoever ze daarmee staan. Je moet er ook rekening mee houden dat we nog twee maanden niets te zeggen hebben.”

Schooldossier

In Poelkapelle krijgt hij het belangrijke school- en BKO-dossier op zijn bord. “Sowieso zal ik eerst eens samenzitten met het schoolbestuur om te kijken hoe het nu juist zit. Waar kunnen we hen nog ondersteunen? Van in het begin had ik het gevoel dat de school gewoon een pak geld kreeg waarmee ze hun plan moesten trekken. Terwijl ik van de overtuiging ben dat we in het gemeentehuis knowhow hebben waarmee we die mensen misschien kunnen ondersteunen. Daarom niet per se financieel.”

De klassieke vraag is of de burgemeester van plan is om de belastingen weer te verhogen, nadat het huidige bestuur de algemene gemeentebelasting schrapte. “Ze waren preus dat ze belastingen schrapten. Maar hadden we die belasting niet geschrapt en het geld gebruikt voor de kinderopvang, zouden de meeste mensen dat ook goed gevonden hebben. Maar zulke zaken terugdraaien, ligt heel moeilijk.”

Schepenen

Over de schepenpostjes zijn er nog geen beslissingen genomen. “Eerst willen we weten welke bevoegdheden we samen steken. Bij ons is het altijd zo geweest dat je volgens het aantal stemmen je kansen krijgt.” Nu is het nog aftellen naar 2025 wanneer Lieven Vanbelleghem effectief de sleutels van het gemeentehuis krijgt. “We zitten nu in een moeilijke periode, zowel voor het personeel als voor het huidige bestuur. Maar ik denk dat zij ook wel weten dat er nu geen spectaculaire beslissingen meer genomen moeten worden. We zouden dat ook tegenhouden. We zijn altijd braaf geweest, maar het respect heeft ook een grens.”

Lieven Vanbelleghem werd op 8 oktober 53 jaar. Hij is al 25 jaar gehuwd met Marijke Augustyn (53) en vader van de drieling Arthur, Emiel en Marie (22). Het gezin woont in de Peperstraat in Sint-Juliaan. Lieven was al twaalf jaar schepen toen hij in 2019 burgemeester werd, maar kon dat slechts drie jaar blijven na de machtsgreep van Team Nieuw Bestuur. Beroepshalve werkt hij als bediende in het Keuringsbureau Motorvoertuigen. In zijn vrije tijd is hij graag bezig met zijn handen, houdt hij van fietsen of geniet hij van gewoon samen zijn met de familie. Hij was bestuurslid bij de contactgroep bloedgevers en het kermiscomité van Sint-Juliaan, maar stopte daarmee toen hij burgemeester werd.

Lees meer over: