Koen Meersseman is nieuwe burgemeester van Zonnebeke: “We hebben goed geluisterd naar onze inwoners”

Koen Meersseman met zijn echtgenote Suzan Demely en de kinderen Mia en Annet. © ZB
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Hij had het naar eigen zeggen niet verwacht, maar Koen Meersseman (39) werd wel stemmenkampioen van de gemeenteraadsverkiezingen, waardoor hij zich straks de nieuwe burgemeester van Zonnebeke mag noemen. “Het is een uitdaging, maar met een hechte ploeg achter me moet dit lukken”, klinkt het vastberaden.

“Neen, zoiets verwacht je niet. Ik ben vooral blij dat we met #Team8980 een goed resultaat hebben behaald”, valt Koen Meersseman meteen met de deur in huis. Wanneer we hem spreken, is hij nog niet helemaal bekomen van het resultaat. “Het was echt een rollercoaster de voorbije dagen en het dringt nog niet goed door. Het zal even duren alvorens het besef zal komen. We nemen nu wat tijd om samen met de huidige burgemeester (Ingrid Vandepitte, red.) het nodige te doen. Ik ben dan ook erg dankbaar voor haar steun. Nogmaals het bewijs dat we een hechte ploeg zijn. Mijn leven zal natuurlijk wat veranderen, maar ik kan rekenen op de goede raad van Ingrid en haar voorganger Dirk Sioen. En ik werk ook beroepshalve voor Bart Dochy, die burgemeester is in Ledegem, en mijn collega in Brussel is Jeroen Vandromme, de burgemeester van Houthulst. Het is de bedoeling dat ik mijn werk blijf combineren met het burgemeesterschap. Ik kan er veel uit leren en zo dossiers mee opvolgen vanuit de Vlaamse regering.”

5.000 huisbezoeken

De reacties en felicitaties stromen ondertussen binnen. “Ja, we krijgen vanuit alle hoeken positieve en opbouwende felicitaties, ook van de oppositie. Ik kijk uit naar een goede samenwerking in de gemeenteraad. Ook tijdens mijn huisbezoeken voor de verkiezingen – ik deed er zo’n 5.000 – waren de reacties heel positief.”

“Ik zal nu eerst wat tijd nemen voor familie en vrienden na een drukke periode”

Koen Meersseman heeft van kleins af altijd al interesse gehad in de politiek. “Geschiedenis en politiek konden me al altijd boeien. Ik denk dat ik een gezonde politieke interesse meekreeg van mijn ouders. Toen ik lagere school liep, werd ik ook verkozen bij verkiezingen voor de kindergemeenteraad. Het zat er dus vroeg in. Mijn eerste stappen in de gemeentepolitiek zette ik in 2006. Toen werd ik niet verkozen. In 2012 werd ik gemeenteraadslid en in 2018 schepen. Ik koos voor CD&V omdat de normen en waarden – de aandacht voor iedereen in de maatschappij, het zoeken naar het compromis – waarden zijn die ik deel. CD&V was een evidente en stabiele keuze.”

“In de nabije toekomst probeer ik verder mijn verplichtingen als schepen na te komen en samen met de ploeg de volgende periode voor te bereiden. Ik zal ook eerst wat tijd nemen voor de familie en vrienden na een drukke periode. Of ik als burgemeester dezelfde functies zal behouden zoals nu als schepen wordt moeilijk. Ik neem de tijd om met iedereen het nodige door te nemen, al zou ik wel graag de bevoegdheid Financiën behouden.”

Felicitaties

De eigenschappen van een goede politicus zijn volgens Koen visie, niet opgeven, enthousiast, bemiddelend en een luisterend oor. “We zijn zeer blij met het groepsresultaat voor #Team8980. We hadden niet verwacht nog te kunnen groeien en zijn dankbaar voor de steun voor het gevoerde beleid. Het vergt veel moed en inzet van iedere kandidaat op iedere lijst om lokaal deel te nemen aan verkiezingen. Daarom wil ik iedere kandidaat op iedere lijst ook feliciteren. Als burgemeester wik ik vooral op een goede manier met onze ploeg verder werken voor iedere inwoner. We hebben goed geluisterd naar onze inwoners en zullen samen met onze ploeg het nodige voorbereiden.”

Als burgemeester is Koen Meersseman er zich van bewust dat hij een evenwicht zal moeten zoeken tussen zijn familie, werk en ontspanning. “Ik zit in verschillende verenigingen en zal inderdaad wat moeten puzzelen en kiezen. Dat zullen we de volgende maanden doen. Heel specifiek wil ik mijn vrouw, mijn familie, vrienden en kennissen bedanken voor hun steun. Ik wil nog graag nog eens de goede samenwerking onderlijnen en ben dankbaar voor de steun van mijn collega’s in het schepencollege deze legislatuur. Graag wil ik ook onze raadsleden en iedere medewerker en vrijwilliger bedanken die deze campagne mogelijk maakten en hoop ik met onze ploeg verder te kunnen werken in Zonnebeke.”

Koen Meersseman (39) is gehuwd met Suzan Demely en is vader van dochters Mia (4) en Annet (1). Het gezin woont in de Steenmolenstraat in Beselare. Koen heeft een masterdiploma in de handelswetenschappen. Momenteel werkt hij als parlementair medewerker van Bart Dochy en dat wil hij graag blijven combineren met zijn burgemeesterschap. Hij is lid van verschillende vereniging en maakt onder andere deel uit van het organisatiecomité van Bezemrock in Beselare. Wanneer er nog wat tijd over is voor hobby’s, dan gaat hij graag joggen en hij heeft ook veel interesse in lokale geschiedenis.