Katrien Desomer maakt na zes jaar haar burgemeestersdroom waar: “De stadslijst ging niet om de sjerp”

Katrien Desomer met haar echtgenoot Stephen Lernout en kinderen Martijn en Suzanne. © gf
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het zijn drukke tijden voor Katrien Desomer. De maandag na de verkiezingen zat al vol vergaderingen en dan moest ze nog een kleine duizend berichtjes met felicitaties beantwoorden. “Pas zondagnacht in bed drong door dat ik burgemeester word”, zegt de Boezingse, die wel al volop haar eerste ambtstermijn aan het voorbereiden is.

“Het was een kalme, maar wel een korte zondagnacht”, vertelt Katrien Desomer wanneer we haar spreken op dinsdag. “Na het Museumcafé (waar Team Ieper verzamelde, red.) ben ik nog even naar mijn eigen supporters gegaan in De Zwaan in Boezinge. Mijn plakploeg, brievenploeg, alle mensen van het eerste uur… En dan ben ik heel verstandig tegen middernacht naar huis gegaan. Zondag was ik even overweldigd, maar nu begint het wel door te dringen. Het is een gevoel van enorme dankbaarheid. Maar ik vind het ook wel spannend. Ik heb wel bestuurservaring, maar nu kom ik wel terug in een andere rol. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat het zal lukken.”

Zes jaar geleden was Katrien Desomer ook al kandidaat-burgemeester, maar toen verzeilde CD&V in de oppositie. “In het begin was dat enorm zoeken, omdat die rol voor iedereen nieuw was. Ik denk wel dat we het naar behoren en constructief gedaan hebben. Als ik mag kiezen, dan zit ik natuurlijk liever aan de andere kant van de tafel.”

Emmily of Katrien

Ze zegt wel dat ze de stadslijst niet vormde met het idee om burgemeester te worden in het achterhoofd. “Toen we de stadslijst vormden, was het idee vooral: op vlak van programma komen we overeen, dus laat ons nu al duidelijk stellen aan de kiezer dat we met dit programma de volgende legislatuur in willen gaan. Het ging absoluut niet over het burgemeesterschap. Maar je hoort dan wel tijdens de campagne dat het ofwel Emmily of ik wordt als de stadslijst de meerderheid haalt. Uiteindelijk bleken we ook de twee stemmenkanonnen op de lijst.”

“Pas toen ik zondagavond in bed kroop, drong het echt tot me door”

Pas in de loop van zondagnamiddag begon Katrien te beseffen dat ze burgemeester kon worden. “Nadat de helft van de stembureaus geteld waren, zag ik dat er een kloof ontstaan was Toch wilde ik aan niemand iets zeggen totdat het laatste stembureau geteld was. Ik denk dat ik het pas ‘s avonds echt beseft heb toen ik in bed kroop.”

Ingehouden vreugde

“Toch was het ook een dubbel gevoel”, vervolgt ze. “Emmily was er ook op dat moment. Er was natuurlijk enorme blijdschap, maar ook ingehouden vreugde omdat er ook wel ontgoocheling was bij sommige kandidaten omdat ze niet verkozen waren. Nu voel ik me supercontent. Ik zie het ook volledig zitten om die rol op te nemen voor alle Ieperlingen, ook voor de mensen die niet op mij gestemd hebben. En om dat samen te doen met de oppositie. Dat is iets wat ik wel een beetje gemist heb de laatste zes jaar. Er moet echt wel een betere samenwerking komen tussen beide kanten van de tafel.”

Veel tijd om te bekomen was er niet. The day after was al heel druk voor Desomer. “Om 8.30 uur had ik mijn eerste vergadering en om 22 uur mijn laatste, en alles daartussen bestond ook uit vergaderen. Onder andere met mijn eigen voorzitter, maar ook met N-VA en Open Ieper. De laatste vergadering was een partijraad van CD&V. Ondertussen heb ik waarschijnlijk al een kleine duizend berichtjes gekregen die ik nog moet beantwoorden. Dat zal voor het einde van de week zijn.”

Ondertussen denkt ze al volop na over het beleid voor de komende zes jaar. “We hebben heel wat huisbezoeken gedaan en daar kwamen drie dingen het meest naar voren. In de eerste plaats de vereenzaming van alleenstaanden en specifiek in de dorpen en de buitenwijken van onze stad. Ik ben daar enorm van geschrokken, dus dat is zeker een werkpunt. Ook de bereikbaarheid komt heel vaak terug. Dat gaat over de verbinding tussen de stad en de dorpen en ook over De Lijn, veiligere fietspaden… Ten derde: de veiligheid. Dat hoorden we vooral bij jongeren, maar ook bij de doorsnee bevolking. Dat zullen wellicht de drie prioriteiten zijn.”

Groenere Leet

Ook de vergroening van de door veel Ieperlingen verguisde Leet staat bovenaan de agenda. “Een van de eerste dingen die we zullen doen, is de parkeerdruk meten op de Leet en kijken waar we de verdampbare parkeerplaatsen effectief kunnen laten verdampen en daar wat extra groen aanbrengen. Ik denk dat dit misschien wel het minst gedragen uitgevoerde werk is van de voorbije legislatuur. We willen dan ook luisteren naar de Ieperling en daar eerst werk van maken.”

In de campagne was iedereen het er over eens dat de financiële toestand van de stad niet rooskleurig is, maar Desomer wil nog niet denken aan besparingen. “Maar we moeten wel kijken naar het bord. Het is niet dramatisch, maar de marge is veel kleiner dan vroeger. We gaan sowieso moeilijke keuzes moeten maken als het over grote investeringen gaat. Ik ben al lang heel blij dat we van het openruimtefonds tegen 2029 elk jaar 600.000 euro extra krijgen. Dat geeft ons ook wel wat financiële ruimte.”

De meerderheid is wel krap. Eén ontevreden raadslid van Team Ieper is voldoende om de boel te doen kantelen. “Dat klopt, vandaar ook dat we gisteren al zo intensief vergaderd hebben. Ik heb iedereen gezien en ik heb de indruk dat het enthousiasme groot is en dat het dus volledig goed komt.”

Katrien Desomer werd geboren op 3 augustus 1978. Ze is de dochter van Lut Dewulf en Luc Desomer en heeft nog een broer Lieven en een zus An. Ze is getrouwd met Stephen Lernout en mama van Martijn (18), Suzanne (13) en Adriaan (+). Al meer dan twintig jaar werkt ze als zelfstandig milieudeskundige. Bijna twintig jaar geleden zette ze haar eerste stappen in de politiek. Van 2006 tot 2018 was ze schepen in Ieper. Haar vrije tijd spendeert ze het liefst met haar gezin en familie.