“Ik denk dat mijn vader Kamiel trots zou zijn”: Na 17 jaar als schepen krijgt Kris Vandecasteele de sjerp in Nieuwpoort
In Nieuwpoort was het sowieso de bedoeling dat er een nieuwe burgemeester kwam. CD&V haalde een nipte meerderheid en krijgt opnieuw de sjerp. Die sjerp gaat niet naar lijsttrekker Bert Gunst, maar naar de ervaren nummer drie op de lijst: Kris Vandecasteele.
Het was voor heel Nieuwpoort en voor Kris Vandecasteele een spannende verkiezingsdag. “Ik ben rond 8 uur opgestaan en samen met mijn vrouw om 9 uur gaan stemmen in de sporthal naast het zwembad”, vertelt Kris. “Daarna volgde een rijkelijk ontbijt. Ik wist dat we spek en eieren zouden nodig hebben om de rest van de dag door te komen. Later kwamen we met een aantal partijgenoten samen om de resultaten en de evoluties te volgen. Rond 18.30 uur wisten we dat het binnen was.”
De opkomst lag met 62 procent vrij laag. “Ik vond het al kalm in ons stemlokaal en dat werd later dus bevestigd door de opkomstcijfers. Ze zouden de opkomstplicht gerust weer mogen invoeren.”
Kris was geen lijsttrekker, maar haalde vanop de derde plaats wel de meeste voorkeurstemmen van de CD&V-lijst: 1.345 stemmen om precies te zijn. Hij hield zo lijsttrekker Bert Gunst (1.027 stemmen) achter zich. De derde was Maarten Claeys (643 stemmen) vanop de zesde plaats. “Ik was uiteraard heel blij dat ik de meeste stemmen haalde, maar Bert en ik gunden het elkaar. Zes jaar geleden was het al nipt tussen ons en ook nu werd het weer een nek-aan-nekrace.”
Warme telefoon
Hij vierde zijn overwinning op een rustige manier. “Een tafelspringer ben ik niet, die tijden zijn voorbij. We hebben wel nog even nagekaart met de vele sympathisanten. Intussen stond mijn telefoon niet stil. Ik heb de gewoonte om mijn toestel op ‘trillen’ te zetten. Zondagavond was mijn telefoon warm door de vele trilgeluiden. Ik stond erop om iedereen persoonlijk te beantwoorden.”
CD&V haalde 44,5 procent en 11 zetels van de 21. Zes jaar geleden waren dat er nog 15, toen burgemeester Geert Vanden Broucke meer dan 3.000 stemmen haalde. Met elf zetels hebben ze een meerderheid en hoeven ze dus geen coalitie aan te gaan. Al is het natuurlijk krap. “We hebben er heel goed over nagedacht of we al dan niet met een andere partij in zee zouden gaan. Het heeft voor- en nadelen en we concludeerden dat het beter was om het alleen te doen. We zullen het goed moeten organiseren, maar we zijn er klaar voor. Er volgt nu een hele papierwinkel om alles klaar te hebben tegen 5 december. Dan volgt de officiële eedaflegging.”
“Ze mogen de opkomstplicht gerust weer invoeren”
Kris is intussen al gepokt en gemazeld in de lokale politiek. “Ik ben al 27 jaar bezig en was ook al actief bij Jong CVP. Na drie jaar als lid van het bestuur werd ik eerst zes jaar OCMW-raadslid. Daarna was ik een jaar gemeenteraadslid en werd ik vroeger dan verwacht schepen. Na 17 jaar als schepen is het nu tijd voor een nieuwe uitdaging. De ervaring van de voorbije decennia neem ik zeker mee. Ik zie veel voormalige Jong CVP-leden van vroeger opduiken in de schepencolleges. Ik kijk uit naar mijn nieuwe uitdaging. Nu zal ik nog meer een helikopterview over onze stad hebben. Ik had een goede band met voorganger Geert Vanden Broucke en ik vind het een eer dat ik in zijn voetsporen kan treden.”
Het politieke engagement heeft Kris meegekregen van thuis. “Het was ook deels uit eigen interesse. Mijn vader Kamiel was destijds ook nog raadslid. Jammer genoeg kan hij dit niet meer meemaken, maar ik denk dat hij trots zou zijn.” Intussen weten we ook al wie de schepenen zullen zijn. “We volgen de rangorde van de stemmen. Bert Gunst wordt de eerste schepen. Verder blijven Ann Gheeraert en Jos Decorte aan boord en promoveren met Maarten Claeys en Wim Demeester twee raadsleden tot schepen. De concrete bevoegdheden volgen later. Rik Lips blijft gemeenteraadsvoorzitter en de overige gemeenteraadsleden zijn Ann Vanderheeren, Hanne Neyts, Frederique Vanbillemont en Karel Dewilde.”
Uitdagingen
Kris ziet meteen al enkele uitdagingen voor de komende legislatuur. “Eerst en vooral moeten we de opgelopen uitvoeringsachterstand door corona, de energiecrisis en de oorlogen inhalen. Daarnaast willen we de dienstverlening weer op een menselijk niveau krijgen. Mails en internet zijn efficiënt en zakelijk, maar we moeten ook de mensen en verenigingen die naar het stadhuis komen op een kwalitatieve manier helpen. Er ligt voldoende werk op de plank. Intussen ben ik ook benieuwd naar de ontwikkelingen in onze buurgemeenten. Het beloven nog interessante dagen te worden.”
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier