“Het openluchtzwembad nog uitstellen is geen optie”: Ieperse lijsttrekkers kruisen de degens over stadsontwikkeling

Na 23 jaar durft geen enkele lijsttrekker de gevolgde weg voor het openluchtzwembad nog in vraag te stellen. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het volgende stadsbestuur krijgt heel wat grote stadsontwikkelingsdossiers op zijn bord. Alle lijsttrekkers gaan akkoord om de herbestemming van het openluchtzwembad uit te voeren. Het witte blad dat de strategische spie en de toekomstige scholencampus nog zijn laat echter meer ruimte voor meningsverschillen. En wie wil een cinema?

Tegen het einde van de volgende legislatuur kan Ieper er helemaal anders uitzien. Grote opportuniteiten liggen onder andere bij de ontwikkeling van de strategische spie (driehoek station-vestingen-legerkazerne), maar welke prioriteiten zien de lijsttrekkers daar? “Extra woongelegenheid, kantooroppervlakte, ruimte voor kmo’s en groen zullen in dit deel van de stad een nieuwe dynamiek creëren. Haalbaarheid en betaalbaarheid zijn kernwoorden, en we willen zeker ook oog hebben voor het mobiliteitsvraagstuk”, zegt Emmily Talpe (Team Ieper).

De visie van Philip Bolle (Vooruit) is concreter. “Door het verleggen van de Oudstrijderslaan tot tegen het spoor creëren we een massieve ruimte waar natuur en wonen elkaar ontmoeten. Het is niet de bedoeling dat de bedrijvenzone aan de Rijselpoort uitbreidt, maar de loodsen van defensie moeten wel worden omgevormd tot kmo-units in een aantrekkelijk groen kader. Ten slotte moet er een fietsverbinding komen onder het spoor door, dwars over de vestinggracht, die aansluit bij het Zaalhof en de binnenstad.”

“De spie moet het voorbeeld zijn van duurzame stadsontwikkeling en vooral extra ruimte geven aan water en groen”, zegt Sam Vancayseele (Groen). “Natuurinclusief bouwen, warmtenetten en duurzaam energiegebruik, circulaire materiaal- en afvalstromen, en autoluwe delen zijn enkele belangrijke aspecten. Er moet zoveel mogelijk hergebruik zijn van de bestaande gebouwen en voor nieuwbouw moeten we eisen stellen voor duurzame, lokale of gerecycleerde materialen.”

Nancy Six (Vlaams Belang): “De locatie is ideaal voor woonuitbreiding, gezien de grote nood aan betaalbare, kleine woningen. Voor ons is het ook een betere locatie voor een scholencampus, als men dan toch per se de scholen uit het centrum weg wil.”

Scholencampus

Een andere belangrijk dossier voor de komende legislatuur is immers de campus van de Sint-Maartensscholen achter het huidige VTI. “Dat is geen meerwaarde voor wie er woont. Bovendien zal dit zorgen voor een verkeersinfarct. Het wegtrekken van de scholieren uit het centrum is ook geen goede zaak voor de kleinhandelaars”, zegt Six. In haar tegenstand vindt ze een medestander in Sam Vancayseele van Groen, op veel andere vlakken haar tegenpool. “We blijven gekant tegen een grote scholencampus ver weg van de stad, aan een woonwijk”, zegt hij. “Men blijft vaag over de mobiliteit en er zijn onvoldoende garanties ter bescherming van groen en openbare ruimte. Ook het pedagogisch project baart ons zorgen. Uit studies blijkt dat grote scholencampussen nefast zijn voor het welzijn van leerlingen en leerkrachten. De gezonde mix van scholen dreigt zo weg te vallen.”

“De nieuwe scholencampus is een innoverend, maar moeilijk verhaal dat z’n evenwicht nog niet heeft gevonden”, klinkt het voorzichtig bij Philip Bolle. “De nabijheid van een woonwijk beoogt een groot draagvlak en dat is er (nog) niet. Het alternatief is dat alles bij het oude blijft, maar de oude, energieverslindende scholen die verspreid liggen in de stad, verhinderen een pragmatische aanpak. En een andere locatie is geen optie voor de school.”

“De scholen- campus is geen meerwaarde voor wie in de buurt woont” – Nancy Six (Vlaams Belang)

Zoals vaker blijft Emmily Talpe op de oppervlakte: “De keuze voor de scholencampus op die locatie is al lang geleden gemaakt. De gronden zijn eigendom van de scholengroep. Die locatie oordeelde de school als financieel haalbaar. Belangrijk zal zijn dat de mobiliteit en leefbaarheid van de buurt opgevolgd worden.”

Openluchtzwembad

Sommige dossiers zullen al snel aan uitvoering toe zijn, zoals de site van het openluchtzwembad. Na 23 jaar durft geen enkele lijsttrekker de gevolgde weg nog in vraag te stellen. “De site wordt een plaats van ontmoeting aan de rand van de stadskern. Een opwaardering voor het sluitstuk van onze vestingen. We pakken er ook direct de waterhuishouding aan”, zegt Emmily Talpe.

“Het zou kortzichtig zijn om het functionele ecologische ontwerp weer in de koelkast te zetten”, verdedigt Philip Bolle een van zijn paradepaardjes als schepen. “De zone zelf wordt een vierseizoenenpark dat ook kansen biedt voor zachte recreatie. Minstens even belangrijk zijn de waterwerken die moeten plaatsgrijpen om de Kasteelgracht opnieuw te verbinden met de Wieltjesgracht.”

“Wij vinden het een gemiste kans voor sterkere burgerparticipatie, maar het project weer uitstellen zou weggesmeten geld zijn”, zegt Sam Vancayseele. “Uitstellen en nog langer laten verloederen is geen optie”, zegt ook Nancy Six.

Cinema in Ieper?

De meeste centrumsteden hebben een cinema, maar Ieper al lang niet meer. Tijd om daar verandering in te brengen, vond Vooruit. De partij lanceerde het voorstel om gesprekken aan te knopen met de sector om een bioscoop naar de stad te halen.

Team Ieper wil het overlaten aan de privésector. “Een bioscoop zou zeker een troef zijn voor de stad, maar dit ligt in handen van private partners. Als er contact met ons gezocht wordt, zullen we er constructief mee aan de slag gaan.”

Ook Vlaams Belang ziet de komst van een bioscoop wel zitten. “Zeker weten! Geen megabioscoop, maar een kleinschalige cinema, eventueel zelfs op de spie?”