Het gemeenterapport van Zwevegem: Campus Kappaert als ambitieus paradepaardje
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Na de stembusgang in 2018 werd al snel duidelijk dat CD&V, na zes jaar oppositie, opnieuw in de meerderheid zou zetelen. Burgemeester Doutreluingne verwees daarmee N-VA terug naar de oppositiebanken. Eliane Spincemaille (CD&V) haalde meer stemmen dan de burgemeester, maar kreeg toch de tricolore sjerp niet. Dit werd gecompenseerd door het aantal schepenzitjes voor CD&V. Van de zeven gingen er bij de start van de nieuwe legislatuur drie naar CD&V. Twee werden ingenomen door Marc Claeys en Marc Desloovere, beiden van Vooruit, maar zij stapten korte tijd daarna uit die partij en vormden Samen! Marc Desloovere nam eind 2022 ontslag waardoor Dirk Desmet (CD&V) nog een zetel kreeg. Daarmee versterkte de partij zijn aanwezigheid in het schepencollege en hebben ze vier van de zeven schepenzetels.
Kristof Vromant is de enige schepen voor Lijst Burgemeester, ondertussen omgevormd tot Team Burgemeester. Barbara Demeulenaere (CD&V) volgde Dirk Desmet op als gemeenteraadvoorzitter. Daarnaast waren nog enkele wissels bij de raadsleden, maar deze brengen we volgende week nog even in herinnering.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
Het meerjarenplan 2020-2025 werd gebaseerd op het beleidsakkoord dat door de drie meerderheidspartijen werd opgesteld. Duurzaamheid en participatie vormden daarin de rode draad. Wat duurzaamheid betreft werd een ambitieus klimaatplan opgesteld waarvan bosuitbreiding een belangrijk aspect vormt. Volgens Groen was dit te weinig, maar de burgemeester zegt dat het nog niet af is, gezien het loopt tot eind 2025.
Op het vlak van verkeersveiligheid werd een ruime fietszone ingevoerd in het centrum van Zwevegem, een zone die nu in evaluatie zit. Er werd ook een draagvlak gecreëerd om de aanleg van een omleidingsweg rond Moen over te hevelen op het niveau van het Vlaams Gewest, dat ook de kosten zal dragen.
Het belangrijkste dossier zal wellicht wel de realisatie van de Campus Kappaert zijn, waar de Kunstacademie, de Klim-Op en naschoolse kinderopvang samen zullen komen. De eerste fase zal volgend voorjaar in gebruik worden genomen.
Er was ook de corona- en energieondersteuning die uitgewerkt werd voor de verenigingen en het oprichten van een vaccinatiecentrum.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Bij de start van deze legislatuur was ‘participatie’ het codewoord. De eerste jaren was daar weinig van te merken. Er werden wel ‘Dorpsraden’ opgericht, maar de werking ervan staat op een heel laag pitje of is zelfs uitgedoofd.
Toch was er op het vlak van participatie gaandeweg beterschap te zien. Verdienden de eerste verkeersaanpassingen in de Lindelaan zeker een plaatsje in deze kolom, dan werd het daaropvolgend participatietraject om de ingrepen nogmaals aan te passen (lees: te verbeteren), wel een succes. Ook rond de bouw van Campus Kappaert werd een participatietraject opgezet.
Ook het RUP Gemeentepark kunnen we moeilijk een succes noemen. Dit dossier zorgde voor spanningen binnen de meerderheid. Groot discussiepunt werd de hoogte van de geplande hoogbouw op de plaats van het Koetshuis. Uiteindelijk werd gekozen voor een minder hoog gebouw.
Verder laat het kerkenbeleidsplan ook op zich wachten. Akkoord, er moeten op diverse niveaus besprekingen gevoerd worden, en het is zeker al geen makkelijke materie, maar het is duidelijk dat het dossier naar de volgende legislatuur zal overgeheveld worden.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Het politieke leven in Zwevegem is relatief rustig. Stemverheffingen zijn er op de gemeenteraad quasi niet te horen. Op die ene keer na toen voorzitter Demeulenaere met de hamer moest kloppen om de rust terug te brengen. De oppositie (N-VA, Groen en Nu.Zwevegem) stelde zich eerder constructief op.
Dat niet alle plannen uitgevoerd werden, zoals ze bij het begin van de legislatuur aangekondigd werden, is niet abnormaal. Er was de lange coronaperiode die de gemeente ook veel geld kostte, daarna kwamen de dure energieprijzen en de hoogoplopende prijzen van de bouwmaterialen en enige tijd geleden bleek de aarde voor het Lettenhofpark deels vervuild met PFAS. Die aarde werd aangevoerd nog voor er sprake was van PFAS.
Niettemin werden toch een aantal belangrijke dossiers aangepakt, zoals het dossier van de onderwijscampus op de Kappaert wat een maximum aan subsidie opleverde en de overheveling van het dossier ontsluitingsweg Moen-Heestert naar het Vlaams Gewest.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier