Het gemeenterapport van Zonnebeke: Mooie realisaties overschaduwd door het vele moddergooien
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Met een absolute meerderheid van 14 van de 23 zetels werd #Team 8980 de winnaar van de verkiezingen. De partij is een kartel tussen CD&V, Open VLD en onafhankelijken. De oppositie bestaat uit InSamenSpraak met vijf zetels, N-VA met drie en Lijst Passendale met één zitje in de raad. Halfweg de legislatuur nam schepen Sabine Vanderhaeghen afscheid van de politiek en ze werd volgens een akkoord binnen haar partij vervangen door Johan Demonie. Christine Van Exem kwam daardoor in de gemeenteraad. Nog bij de meerderheid stopte raadslid Marc Verstraete en werd Philippe Rassalle zijn vervanger.
Bij de oppositie verhuisde raadslid Jens Six (N-VA) naar Ieper en hij werd in juni vorig jaar vervangen door Sam Calmeyn die nu onafhankelijk zetelt na een intern conflict begin dit jaar.
De grootste verandering kwam er op 1 januari 2023 toen burgemeester Dirk Sioen volgens een afspraak zijn burgemeesterssjerp doorgaf aan Ingrid Vandepitte, die zo de eerste vrouwelijke burgemeester werd van de fusiegemeente. Stemmenkanon Dirk Sioen bleef wel zetelen als schepen.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
De grootste realisatie was zonder twijfel de oude jongensschool in Beselare. De oude schoolgebouwen werden mooi gerenoveerd en er kwam een aanbouw met een nieuwe vleugel. Het nieuwe vrijetijdscentrum kan gebruikt worden door verenigingen en biedt onderdak aan de Chiro, harmonie, koor Reutelnoot en academie. In de lange Frezenbergstraat vonden wegen- en rioleringswerken plaats. Voetbalclub SC Zonnebeke kreeg met deels een eigen financiële inbreng een kunstgrasveld. Het rioleringsstelsel en de straten in het centrum van Zandvoorde werden ook vernieuwd. Op het vlak van mobiliteit en verkeersveiligheid werden wel inspanningen geleverd. In de doortocht Beselare is er trajectcontrole. Het Dorpspunt Zandvoorde, in samenwerking met vzw De Lovie, draait goed. In het Kasteeldomein kwam er een hondenlosloopweide. Voorts is er in Beselare een nieuw skatepark. Deelfietsen en autodelen deden hun intrede. Geluveldplaats kreeg een facelift en sedert deze zomer is er het eerste Hoppinpunt dat verschillende vervoersmiddelen samenbrengt en op elkaar afstemt. In de deelgemeenten komen er in totaal zeven. De renovatie van landhuis Villa Zonnedaele is in mei gestart.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
De toestand van de landelijke wegen is op sommige plaatsen heel slecht. In opdracht van het lokaal bestuur is men bezig aan een inhaalbeweging en dat is wel nodig. Het landelijke wegennet in de vijf deelgemeenten is natuurlijk wel groot. Volgens de oppositie gebeurt er qua herstel nog te weinig. Het dossier van de gemeentelijke basisschool in Geluveld en Zonnebeke is ondanks de nood pas voor de volgende legislatuur. De twee belangrijke onderwijsdossiers slepen al vele jaren aan. Ook de werken aan sporthal De Heksenketel in Beselare laten op zich wachten. De bevoegde schepen geeft voorrang aan de schooldossiers en dat is een beleidskeuze. Ook een oplossing voor de buitenschoolse kinderopvang ‘t Bondgenootje in Zonnebeke wordt altijd maar verschoven. Na herhaaldelijke vragen door Koen De-scheemaeker (N-VA) voor het plaatsen van een lift in de sporthal, is die er nog altijd niet. Met de ambachtelijke zone Albertstraat blijft het wel de processie van Echternach. Van de vernieuwing van Geluveldplaats is toch wel meer verwacht.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Zeggen dat de absolute meerderheid van #Team8980 een vlekkeloos parcours aflegt, is de waarheid geweld aandoen. Het kan beter. De oppositie maakt het het schepencollege zeker niet gemakkelijk. Fractieleider Luk Hoflack (InSamenSpraak) heeft tonnen politieke ervaring en dossierkennis. Zijn vragen en tussenkomsten tijdens de gemeenteraad zijn niet bij te houden.
Die andere fractieleider Koen De-scheemaeker (N-VA) heeft ook de gave van het woord en kennis van zaken. Weliswaar in een andere stijl. Het gaat er in de gemeenteraad vaak hard aan toe. Schepen Sabine Vanderhaeghen kraakte door al dat moddergooien en stond halfweg de legislatuur haar zetel af, al was dat vooraf al zo afgesproken. Met schepen Jan Vandoolaeghe ging het dezelfde kant uit. Hij zegt de politiek vaarwel. Op Facebook haalt N-VA met een opeenstapeling van feiten vernietigend uit naar #Team8980. Er zijn in deze legislatuur al te vaak incidenten geweest. Het is afwachten hoe de kiezer daarop reageert. De kans is groot dat #Team8980 haar absolute meerderheid verliest. Het belooft dus spannend te worden op 13 oktober.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier