Het gemeenterapport van Wevelgem: 100 miljoen geïnvesteerd met ‘De Zwemkom’ als blikvanger
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Met 17 van de 31 zetels behaalde CD&V opnieuw de absolute meerderheid in de gemeenteraad. Burgemeester Jan Seynhaeve kreeg ruim de meeste stemmen achter zijn naam. Na zeven maanden nam Bas Surmont de plaats in van schepen Bernard Galle, die met pensioen ging. Op 11 november 2020 kreeg schepen Frank Acke tijdens het joggen een beroerte. Marie De Clerck nam enkele maanden later zijn sjerp over. N-VA-lijsttrekker Henk Louf verliet Wevelgem en de lokale fractie, Luc Vanderhaeghe uit Moorsele nam zijn plaats in de gemeenteraad in. Vlaams Belang behaalde twee zetels, maar daar valt in de gemeenteraad niets meer van te merken. Carine Quidousse verliet Vlaams Belang en zetelt verder als onafhankelijke. Het andere raadslid van de partij, Tommy Vansteenkiste, stuurt telkens zijn kat naar de raad. Bij Vooruit kwam Yves Goddeeris volgens een intern akkoord halfweg de legislatuur in de plaats van Joke Desmet en werd fractieleider. Raadslid Charlotte Bonte brak met N-VA en zetelt sedert november 2021 als onafhankelijke. Ze staat op de lijst van CD&V.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
De Zwemkom opende in januari 2021, een investering van 10 miljoen euro dat een succesverhaal is gebleken. Het oude bad werd afgebroken. Sportcentrum Sportspoor kreeg zijn definitieve vorm met een vernieuwde atletiekpiste. De gemeente is fietsvriendelijker geworden met de knip in Bergelen, fietszones in het centrum van Moorsele en Gullegem, en de zone 30 ten zuiden van de N8 in deelgemeente Wevelgem. De grootste investeringen, zoals de revitalisering van het industrieterrein Gullegem-Moorsele en de heraanleg van de Warandestraat en Overheulestraat, zijn afgerond. De Kleine Porsies is een verrijking voor de gemeente. De Campusomgeving en ontharding van de Deken Jonckheerestraat zorgden voor een verkeersvrije open ruimte vlak bij scholen, jeugdbewegingen en een woonzorgcentrum. De Deken Jonckheerestraat is trouwens de eerste Jeugdwerkstraat van West-Vlaanderen. De straat wordt volledig verkeersvrij gemaakt bij de start en het einde van de activiteiten van de jeugdbewegingen. De site van de gewezen Sint-Jansschool in Moorsele wordt een groene zone. Moorsele kreeg ook opnieuw een geldautomaat.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Het gemeentebestuur voerde de voorbije legislatuur van zes jaar liefst 100 miljoen euro aan investeringen uit. Wat uiteraard gigantisch veel is. Voor miskleunen is het dan ook zoeken als naar een speld in een hooiberg. We pikken er de aanleg van het Katerbos uit. Op een stuk bewerkte landbouwgrond palend aan wijk De Katerhoek komt er een bos. Op 8,5 hectare grond aan de Artoisstraat wil Natuurpunt 20.000 bomen planten. Buurtbewoners lieten blijken dat ze absoluut niet opgezet zijn met het idee. Het dossier kwam ter sprake op de gemeenteraad in februari dit jaar en vooraf was er ook protest van boze landbouwers. Er werden enkele landbouwpercelen aangekocht en omgedoopt tot Katerbos. Deze percelen werden in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Leievallei en open ruimte omgeving Kortrijk’ aangeduid als agrarisch gebied. Voor alle duidelijkheid: het is geen grond van de gemeente. Natuurpunt is de eigenaar, maar het schepencollege keurde begin januari de aanvraag voor de bebossingsvergunning goed. “We hebben gehandeld in eer en geweten”, benadrukte de burgemeester, maar de beslissing viel niet overal in goede aarde.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
De meerderheid van CD&V zit stevig in het zadel en doet het goed. De drie oppositiepartijen zijn actief en houden hen scherp. Het is de vraag of CD&V 8560 de absolute meerderheid zal kunnen behouden. Het belooft op dat vlak spannend te worden. Zowel N-VA, Vooruit en Meer dan Groen willen maar al te graag in het bestuur. Voor 8560 en Vlaams Belang zijn twee andere spelers. Het doorbreken van de absolute meerderheid kan democratisch gezien een goede zaak zijn.
Een van de grootste dossiers voor wegen- en rioleringswerken was die voor de lange Roeselarestraat. De drukke verbindingsweg tussen Wevelgem en Moorsele was heel lang onderbroken. Andere projecten zijn in uitvoering, zoals de dorpskernvernieuwing in Gullegem en de nieuwe sporthal in de Hoogstraat.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier