Het gemeenterapport van Wervik: Nieuw beleid kan niet voor aardverschuiving zorgen

De grootste investering in jaren is de bouw van een gemeenschapscentrum in de Wervikstraat in Geluwe. © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je stad zal leiden. Maar hoe heeft het huidige stadsbestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

Met toen nog SP.A (9 zetels) en de nieuwe stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project (7 zetels) kwam er een nieuwe meerderheid. N-VA (3 zetels) scoorde niet goed en viel uit de boot. Nooit eerder halfweg een legislatuur waren er al maar liefst vijf wissels. Er kwam er zelfs nog één bij. Eén vierde van de gemeenteraad ziet er nu anders uit dan tijdens de installatievergadering. Youro Casier (Vooruit) was volgens het bestuursakkoord vier jaar burgemeester en zou dan worden opgevolgd door Bert Verhaeghe. Bart Pynket (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project) zou dan als schepen worden vervangen door iemand van Vooruit, ook dat volgens het bestuursakkoord onder de twee coalitiepartners. Zover kwam het evenwel niet, want de socialisten zetten in mei 2022 de stadslijst aan de kant en kwam er na een motie van wantrouwen een bestuurswissel met CD&V. Het begin van politiek bewogen tijden. Fractieleider Sanne Vantomme (N-VA) ontpopte zich tot het raadslid met de meeste interpellaties en mondelinge vragen op de gemeenteraad. De stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project veranderde naar Team 2030.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

De grootste investering in jaren is de bouw van een gemeenschapscentrum in de Wervikstraat in Geluwe. Het prijskaartje voor GC Gilwe en de omgevingswerken kwam door de stijgende prijzen van de bouwmaterialen uit op bijna 10 miljoen. GC Gilwe wordt zeer veel gebruikt. Voor de jeugd ligt er vlakbij GC Gilwe een skatepark, maar ook JOC De Jamulle. Er is ook een multifunctioneel sportterrein, dat er ook in Kruiseke is. In de Gasstraat kwam er een grote parking voor 70 langparkeerders.

Er zijn nog andere belangrijke dossiers, zoals de verbouwingen en nieuwbouw van Ter Linde op de Tuinwijk in Geluwe. Alles wat te maken heeft met sport wordt er gecentraliseerd. Volgende week is iedereen welkom op de opendeur. In deze legislatuur is trouwens heel veel geïnvesteerd in sport. Met de Steenakker maakte de grootste centrumparking plaats voor een belevingsplein. Opmerkelijk: weinig of geen verenigingen organiseren er wat. Voetbalclub Eendracht Wervik speelt sedert dit seizoen op kunstgras. Er wordt geïnvesteerd in het verbeteren van diverse straten, landelijke wegen en het leggen van zonnepanelen.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

De aanleg van de stadstuin vlak naast de voorkant van het stadhuis op het Sint-Maartensplein, met een prijskaartje van bijna 400.000 euro, is duidelijk de grootste miskleun. Er komt daar (figuurlijk) geen kat. De stadstuin zorgde politiek voor heel wat commotie tussen meerderheid en oppositie. Voor de fel overdreven kostprijs wijst Vooruit naar toenmalig coalitiepartner, de stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project. Al is dat een goedkope uitleg, want de socialisten hadden het dossier gerust kunnen afvoeren. N-VA noemt het smalend een (for)tuintje. In het stadscentrum is er een gebrek aan parking. Door de heraanleg van De Steenakker zijn daar veel parkeerplaatsen verdwenen en leidt dat tot een ongenoegen bij een flink deel van de bevolking. Trouwens, veel beleving is er op De Steenakker niet. Voor een deel van de bevolking is de sluiting van zwembad Ter Leie een miskleun, maar wie de cijfers en de realiteit van het betonrot kent, weet beter. Al vinden veel inwoners het jammer dat hun (klein)kinderen niet meer in eigen stad gaan kunnen leren zwemmen.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Er was de afgelopen zes jaar weinig overschot, want het kan veel beter. De coup zorgde natuurlijk voor een politieke bom. Bert Verhaeghe werd aan de kant gezet. Proper was dat niet. Strategisch was het ontslag van de directeur van sociale huisvestingsmaatschappij De Leie een zeer slechte zet, op enkele jaren van zijn pensioen. De ontslag-regeling kostte daardoor een pak geld aan de belastingbetaler. Volgens het nieuw bestuur vielen er na de bestuurswissel lijken uit de kast… De mobiliteit doet veel stof opwaaien. De fietszones, zone 30, het wijzigen van de uren van de parkeerplaatsen P30 én schrappen op zondag doen het ongenoegen oplaaien. En er is de afgelopen maanden heel veel criminaliteit, van diverse aard. De politie heeft personeel te kort.

Het nieuw beleid van Vooruit en CD&V zorgde niet voor een politieke aardverschuiving. Integendeel, de Wervikse burger is niet uitermate tevreden over het beleid. De temperatuur van de verkiezingskoorts gaat opmerkelijk de hoogte in, ook al door het succes van het Vlaams Belang tijdens de federale en Vlaamse verkiezingen in juni.