Het gemeenterapport van Vleteren: Doortocht N8 blijft het zorgenkind van de gemeente
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Burgemeester Stephan Mourisse neemt eind dit jaar afscheid van de gemeentepolitiek. Een zware slag voor zijn partij, want hij was met 984 bolletjes achter zijn naam een echt stemmenkanon. Zijn LVP-fractie vormt de meerderheid, met negen leden. Hij wordt bijgestaan door schepenen Bram Coppein, Gerda Goubeir en Marnix Lauwers (allen LVP). Daarnaast vormt Vleteren Actief, een nieuwe partij die voor het eerst opkwam in 2018, met vier mandatarissen de minderheid: Marion Vermander, Franky Pluym, Luc Derdaele en Jonas Vanderhaeghe. Ondertussen liet Marion Vermander zich opvolgen door Kristof Dejonckheere. N-VA haalde geen zetel en CD&V diende geen lijst in voor de verkiezingen. Vleteren Actief beloofde opbouwende oppositie te voeren en deed dat ook. De meerderheid ging vaak in op hun voorstellen. Niet één keer stemden ze tegen tijdens de gemeenteraad. Het was ooit anders, met CD&V in de oppositie. Voor de komende verkiezingen strijden twee partijen naar de gunst van de kiezer: LVP en Vleteren Actief, die op de valreep toch nog een volledige lijst indiende. De kiezer wordt dus toch opgeroepen om te gaan stemmen.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
Het oude gemeentehuis in de Kasteelstraat werd verkocht. Het werd door een private bouwfirma omgebouwd tot vijf appartementen. Alle gemeentediensten, zoals de kantoren voor de ambtenaren, de bib, het OCMW en de politie, werden ondergebracht in De Sceure, die daartoe werd uitgebreid. De Poperingestraat werd heraangelegd en langs de weg van Westvleteren naar Krombeke bij Poperinge wordt dit jaar nog gestart met de aanleg van een fietspad. De Meestermolen, zowat het herkenningspunt van de gemeente, werd volledig gerestaureerd. Woesten kreeg een nieuw lokaal voor de KSA en een jeugdsite. Er is nu opvang voor de jeugd tijdens de schoolvakanties. Het dorpshuis in Woesten kreeg er een speelpleintje bij. Het voormalige politiekantoor in Oostvleteren werd aangekocht en wordt dit jaar nog verbouwd tot noodwoningen. Zowat tien kilometer landelijke wegen werden hersteld. Er kwam ook een groter aanbod op vlak van toerisme en cultuur, met ook de aanvulling van de stuurgroep ‘Cultuursmakers’.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Doorn in het oog blijft het aanslepen van het dossier van de doortocht van de N8, de weg van Ieper naar Veurne die dwars door Woesten en Oostvleteren loopt. Na zowat vier decennia is er op het grondgebied van Vleteren nog niets gebeurd ondanks heel wat studies die handenvol geld kosten. Geld dat de gemeente wel beter zou willen besteden, maar het lokaal bestuur heeft hier niets in de pap te brokken. De Vlaamse regering is verantwoordelijk. De N8 is versleten en is bijzonder onveilig, zeker voor fietsers. Vanuit de gemeente kunnen ze enkel blijven aandringen bij de hogere overheid. De aanleg van een Finse looppiste op het sportcomplex in Woesten is nog niet uitgevoerd. De gemeente werkt aan een subsidiedossier. De Kruisboomstraat moet dringend aangepakt worden. En dan is er ook nog het spook van de fusies. De komende legislatuur wordt misschien de laatste van een zelfstandig Vleteren, maar in de gemeente staat zowat iedereen op de eigenheid van de entiteit. Volgens de inwoners betekent een fusie de doodsteek voor de kleine gemeente. Poperinge noch Ieper staan te trappelen om Vleteren erbij te nemen.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
De meeste inwoners – en zelfs de oppositie – zijn het ermee eens dat Vleteren goed bestuurd wordt. Het schepencollege kan rekenen op de volle steun van de algemeen directeur (Nele Vanderhaeghe), de financieel directeur (Joost Sampers) en het ambtenarenkorps. Toch moet men er werken met erg beperkte financiële middelen. Wanneer we de onderhandelaars die de regeringen willen vormen moeten geloven, dan zou Vleteren best het spaarpotje direct spenderen. In de nabije toekomst zal men de zelfstandigheid als aparte gemeente met 3.700 inwoners wel moeten opgeven.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier