Het gemeenterapport van Tielt: Mobiliteitsplan en zwembad beroeren de gemoederen

De permanente knip op de Markt zorgde voor politieke beroering. © WME
Redactie KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je stad zal leiden. Maar hoe heeft het huidige stadsbestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

N-VA/Open VLD en Vooruit belandden na een woelige legislatuur weer op de oppositiebanken. CD&V werd met 40 procent veruit de grootste partij en liet zich deze keer niet buitenspel zetten. Luc Vannieuwenhuyze en co gingen in zee met de nieuwe partij Iedereen Tielt en met Groen. Vorig jaar trok Groen zich plotseling terug uit de meerderheid, naar eigen zeggen uit onvrede over het mobiliteitsplan. Het zwembad werd de gesel van de huidige meerderheid. Op 31 januari 2023 viel het doek definitief. Nog in het bewogen voorbije jaar kondigden Tielt en Meulebeke aan dat ze zouden fusioneren.

Maar het was Dirk Verwilst die voor de grootste politieke verrassing zorgde. Tegen de verwachtingen in gaat de Meulebeekse ‘Lijst Van de Burgemeester’ van Dirk Verwilst (CD&V-signatuur) niet in zee met de CD&V van Tielts burgemeester Luc Vannieuwenhuyze. Met een politieke coup de théâtre kondigde Verwilst in maart aan dat hij samen met de Tieltse oppositiepartijen N-VA (dat eerder al de krachten bundelde met hun Meulebeekse partijgenoten) en Team 2024 (voorheen de Open VLD van Tielt) het nieuwe project Team Burgemeester opstartte.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Er werd flink geïnvesteerd in de zorg. Niet alleen kreeg Tielt een nieuw dagverzorgingscentrum en nieuwe serviceflats, met Onder De Torens werd ook een mobiel dienstencentrum uitgerold in de deelgemeenten. In Kanegem is die werking net opgestart in het nieuwe ontmoetingscentrum, dat naast de – eveneens nieuwe – jeugdlokalen ligt. Ook het feit dat deze meerderheid een subsidie van liefst 13,5 miljoen wist binnen te rijven voor de bouw van de nieuwe academies verdient een pluim.

Het voorbije jaar werden verder opvallend veel projecten afgetrapt of voorgesteld. Zo gingen de langverwachte werken voor de uitbreiding van Industrie Noord van start, terwijl ook de plannen voor een nieuwe brandweerkazerne voorgesteld werden. Ook van de nieuwe sportinfrastructuur naast het veld van VV Tielt kregen we 3D-weergaves te zien.

Dé belangrijkste realisatie van deze meerderheid is echter het mobiliteitsplan. De focus lag sinds de uitrol vooral op de moeilijk te verteren knip aan Den Bek en de permanente knip op de Markt, waardoor het eigenlijke plan ondergesneeuwd raakte. Maar de fietsveiligheid verbeterde.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

Het zwembad blijft de grootste smet op het blazoen van deze meerderheid. Over de vraag wiens schuld het is dat er niet eerder iets gedaan werd, werd op de gemeenteraad een rondje zwartepieten gespeeld tussen de huidige en de vorige meerderheid, maar eigenlijk heeft iedereen boter op het hoofd. Ruim een jaar na de sluiting is nog steeds geen locatie bepaald voor een nieuw zwembad. In die andere twee grote Tieltse dossiers – de collegesite en de vervollediging van de ring – is de bestuursmeerderheid in grote mate afhankelijk van derden. Wat het zuidwestelijke deel van de ring betreft is in elk geval een haalbaarheidsstudie besteld. Wat de collegesite betreft werd vooral op papier vooruitgang geboekt. Een aanvraag voor een verkavelingsvergunning zou zo goed als af moeten zijn, maar op de laatste gemeenteraad voor de verkiezingen stond die niet op de agenda.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Zes jaar geleden hadden we stilletjes gehoopt dat we in deze legislatuur een eerste steen zouden zien op de collegesite. Die kwam er niet. En de grond voor de uitbreiding van de academies is nog altijd in privéhanden. Een zwembad is er niet meer. Een nieuwe kazerne of nieuwe sportinfrastructuur is er evenmin, ook al ogen de 3D-beeldjes best mooi. Wel zijn de werken gestart op Industrie Noord en is Tielt veiliger geworden voor fietsers. Ook de oudere Tieltenaars zijn erop vooruitgegaan, net als de jongeren van Kanegem. Ook de financiën zijn gezond en de schuld daalde. Nu is het uitkijken hoe de fusie met Meulebeke zal verlopen en wat dat betekent in het stemhokje. (SV)