Het gemeenterapport van Oudenburg: Heel wat mooie realisaties ondanks ontslag burgemeester
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je stad zal leiden. Maar hoe heeft het huidige stadsbestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Na tientallen jaren CD&V-bestuur vormde Open VLD na de verkiezingen van 2018 een coalitie met sp.a (nu Vooruit) en N-VA met Anthony Dumarey als burgemeester. Jaak Lingier gaf al na enkele maanden zijn schepenzetel terug en Romina Vanhooren kwam in zijn plaats in het college. Nathalie Poldervaart werd gemeenteraadslid.
Bij de meerderheid gebeurden meerdere verschuivingen: Ulrike Vanhessche gaf haar ontslag en werd vervangen door Tahira Malik (Vooruit), kwam Dennis Tavernier (Open VLD) Herlinde Devriendt vervangen. Door het overlijden van Nathalie Poldervaart (Open VLD) werd Ariella Vandenberghe raadslid en recent stond Lies Goemaere haar zitje af ten voordele van Randy Van Oyen (Open VLD). Ook bij de oppositie kwam er een vervanging: Stephan Blontrock (CD&V) gaf zijn ontslag en Bart Derudder mocht zijn plaats innemen.
De grootste vervanging was deze van de burgemeester. Door een rapport van Audit Vlaanderen nam Anthony Dumarey op 2 oktober 2023 ontslag als burgervader. Romina Vanhooren volgde hem op. Daardoor kwam Jens Balliere in het schepencollege.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
Onlangs kwam het college van burgemeester en schepenen naar buiten met een overzicht van de realisaties in de bijna voorbije legislatuur: meer dan 150 vermeldt het rapport.
De belangrijkste verwezenlijking is de renovatie van de Abdijsite met in de oude hoeve twee horecazaken, de ceremoniezaal, de Arnolduszaal, de duiventoren en de stalling. Ook werd in de lente het vernieuwde Romeins Archeologisch Museum heropend, een pareltje aan de Oudenburgse kroon.
Op financieel vlak werd de schuldenlast afgebouwd: tegen het einde van de legislatuur zal die volgens het rapport met 4,5 miljoen gedaald zijn. De algemene gemeentebelasting werd verlaagd van 110 naar 100 euro voor gezinnen en naar 50 euro voor alleenstaanden.
Ook was er aandacht voor het milieu met het plaatsen van zonnepanelen op de openbare gebouwen en de aankoop van elektrische voertuigen.
De focus lag eveneens op welzijn en sociaal beleid met de opening van de sociale kruidenier Thope en het ruilwinkeltje in het Huis van het Kind voor kwetsbare gezinnen. Op enkele plaatsen kwamen er ook speelpleintjes.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Begin 2022 kwam burgemeester Anthony Dumarey in opspraak waardoor Audit Vlaanderen een onderzoek startte naar de feiten die gingen over mogelijke belangenvermenging bij vastgoedtransacties. Alles draaide rond Huize Van der Heyde, bekend als villa Sans-Souci. Daar zou in een publieke-private samenwerking een nieuwbouw komen met luxeflats en onderaan een nieuw welzijnshuis.
Het vastgoedkantoor van Anthony Dumarey zou de appartementen verkopen. Enkele maanden later kwam tegen het bouwproject een klacht van een buurtbewoner die gewag maakte van partijdigheid van de burgemeester als vastgoedmakelaar. Het project werd stilgelegd en de projectontwikkelaar kreeg een vergoeding van 25.000 euro.
Maar daarmee stopte het niet. De gouverneur onderzocht de klacht en besloot dat er een schijn van partijdigheid was waarop Audit Vlaanderen een onderzoek startte. Dat leidde uiteindelijk tot het ontslag van Anthony Dumarey als burgemeester, toen bleek dat het vertrouwen binnen de coalitie weg was. Vooral N-VA wilde niet verder met Anthony Dumarey als burgemeester.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Zondag 14 oktober 2018 vond in Oudenburg een omwenteling plaats in het politieke landschap. Open VLD ging van zes naar negen zetels ten nadele van CD&V die strandde op negen zetels. Daarmee waren sp.a (nu Vooruit) met twee en N-VA met een zetel aan zet. Nog op verkiezingszondag werd de coalitie bekendgemaakt en verdween de partij van Peter Velle, nochtans de stemmenkampioen, naar de oppositie. Na jaren aan de zijkant – hij was toen al zo’n 25 jaar gemeenteraadslid – mocht Anthony Dumarey de burgemeesterssjerp omgorden.
Het nieuwe stadsbestuur heeft in de bijna voorbije legislatuur heel veel gerealiseerd en Oudenburg als het ware wakker geschud onder de noemer Altijd Beleving. Maar toen kwam er in 2022 het rapport van Audit Vlaanderen en kreeg die coalitie een ferme knauw. Partner N-VA wou niet verder besturen met Anthony Dumarey als burgervader. Anthony trad uiteindelijk af en Romina Vanhooren werd burgemeester. Plichtsbewust nam Romina de uitdaging aan. Ondanks haar druk gezin slaagde ze erin om een volwaardige burgemeester te zijn.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier