Het gemeenterapport van Oostkamp: Goed gewerkt, al blijft sluiting zwembad nog nazinderen

De opening van de heraangelegde Schooldreef op 3 augustus dit jaar lokte een pak volk. Het plein werd autovrij gemaakt en de eigenlijke straat is ingericht als woonerf. © GST
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd en welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

Bij de verkiezingen behaalde CD&V de absolute meerderheid met 16 zetels en dus was er geen coalitiepartner nodig. Jan de Keyser, die in 2017 Luc Vanparys opvolgde als burgemeester, behaalde een monsterscore en bleef burgemeester. Liesbeth Gellinck werd gemeenteraadsvoorzitter en de schepenen waren aanvankelijk Els Roelof, Katrien Talloen, Delphine Roels, Geert Pyfferoen, Sam Van de Caveye en Sebastian Vande Ginste. De overige acht CD&V-verkozenen werden raadslid. De oppositie behaalde samen 11 zetels: N-VA heeft er 4, sp.a (inmiddels Vooruit) drie en Groen en Vlaams Belang elk twee.

De voorbije zes jaar gaven zes gemeenteraadsleden hun ontslag: Ann Vanderbauwhede (N-VA), Stefaan Bollaert(N-VA), Valentien Goethals (Groen), Thomas Delputte (CD&V), Justine Soulliaert (CD&V) en Bram Gheysen (CD&V). Ze werden respectievelijk vervangen door Vincent Christiaens, Elke Robberechts, Geert Vercruyce en Liesbet Ally, Nancy Van Compernolle en Andy Dewitte. Geert Pyfferoen ruilde zijn schepenzetel in voor een zitjes als gemeenteraadslid en zijn plaats werd ingenomen door Toben Braeckevelt.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Tijdens deze legislatuur is een aantal opvallende realisaties gestart of voltooid zoals het industriepark langs de Rodenbachlaan. Er werd een volledig nieuw parkplan opgesteld voor De Valkaart waarbij ondertussen de visvijver werd gesaneerd. Aan de andere vijver werd ook de ligweide aangepakt. De voorbije maanden zijn de eerste afspraken gemaakt voor een masterplan Ridefort en een masterplan De Valkaart, twee heel ingrijpende dossiers waarover de nieuw verkozen gemeenteraad zich zal moeten buigen. Op beide sites is nood aan een evenwicht tussen plaats voor sportverenigingen en jeugdbewegingen én dat terwijl ook het gevoel van een parkomgeving bewaard blijft. Hertsberge kreeg nieuwe jeugdlokalen en ook een gloednieuwe polyvalente zaal die bijna volledig is afgewerkt. Een blikvanger is de transformatie van de Schooldreef in een gezellige straat met veel groen en water, waar de auto verbannen is naar een ondergeschikte plaats. Ook de ingrijpende infrastructuurwerken in de Stations- en Moerbruggestraat, met oog voor de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker, zijn voltooid.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

De voorbije zes jaar heeft het Oostkampse gemeentebestuur weinig grote problemen gekend. Veel van de aangekondigde openbare werken werden op tijd opgeleverd, al dan niet binnen het vooropgestelde budget. Een heikel dossier dat zowel bij meerderheid als oppositie en omwonenden zwaar op de maag lag, was de herinrichting van de Loppemstraat. De werken liepen niet zoals gepland en de oplevering moest uitgesteld worden. De werf was in handen van de provincie en de gemeente zelf had weinig drukkingsmiddelen om alles vlot te laten verlopen. Het bestuur bleef er wel op aandringen om de vooropgestelde planning na te leven. Grootste probleemkind is en blijft het zwembad in De Valkaart dat op 1 juni onverwacht definitief dicht ging wegens betonrot. Een nieuw zwembad zal nog minstens drie jaar op zich laten wachten. De gemeente hoopte eerder dat het zwembad in afwachting van een nieuw open zou kunnen blijven, maar het is er te erg aan toe. De gemeente heeft wel de nodige afspraken gemaakt met buurgemeente Beernem om de inwoners de kans te geven aan hetzelfde tarief te blijven zwemmen.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Onze conclusie: het gemeentebestuur van Oostkamp heeft er een goede legislatuur opzitten. Veel van de grote vooropgestelde projecten zijn uitgevoerd of zijn in uitvoering. Voor andere zijn de eerste bouwstenen gelegd. Meerderheid en oppositie werkten goed samen over de partijgrenzen heen, al zijn er uiteraard altijd wel meningsverschillen. Het bestuur van Oostkamp maakt er een gewoonte van om de belangrijke dossiers eerst met de fractieleiders van de verschillende partijen te bespreken alvorens ze op de gemeenteraad voor te stellen. Het bestuur heeft ook de intentie waargemaakt om bij belangrijke werken steeds in dialoog te gaan met de bewoners en waar nodig de verzuchtingen mee te nemen in de planning en uitvoering van die werken. Dit tot tevredenheid van de betrokken inwoners. Zware miskleunen werden de voorbije jaren niet opgetekend, al bleef het dossier van het zwembad toch nog nazinderen tijdens de laatste gemeenteraad voor de verkiezingen.