Het gemeenterapport van Nieuwpoort: Stad krijgt opvallende facelift, plannen jachthaven onder vuur
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je stad zal leiden. Maar hoe heeft het huidige stadsbestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Naast CD&V (15 zetels) veroverde Pro Nieuwpoort 3 zetels in oktober 2018, terwijl N-VA er 2 bemachtigde en Vlaams Belang 1 zetel wist te behalen. Het schepencollege bestaat uit burgemeester Geert Vanden Broucke, Bert Gunst, Kris Vandecasteele, Frans Lefevre, Ann Gheeraert en Jos Decorte. Er kwamen wel wat wijzigingen in de samenstelling van de gemeenteraad. Raadslid Sara Neudt (CD&V) nam in oktober 2021 ontslag en werd vervangen door Roland Woestyn (CD&V). Matthias Priem (N-VA) nam in augustus 2022 ontslag en werd vervangen door Gaëtan Billiau, die als onafhankelijk lid zetelt. Johan Vanblaere stapte in augustus 2022 uit Vlaams Belang. Hij zetelde eerste als onafhankelijk raadslid, maar nam ontslag in april 2024. Zijn plaats werd ingenomen door Ronny Van de Voorde, die zetelt voor Vlaams Belang. Met een dergelijke absolute meerderheid bleef het de hele legislatuur comfortabel besturen voor CD&V. Even was er wel wat heibel toen CD&V in 2021 raadslid Eddy Louwie uit de gemeenteraad wou zetten. Nadat de Raad voor Verkiezingsbetwistingen Louwie gelijk gaf, mocht hij opnieuw zijn zitje in de raad opnemen.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
Het nieuwe sport- en jeugdcentrum opende half september de deuren. De sporthal heeft een multifunctionele vloer en het jeugdcentrum heeft een polyvalente ruimte voor onder meer speelpleinwerking, crea en naschoolse opvang. Het was een van de belangrijkste projecten deze legislatuur. De Vismijn op de Kaai werd kreeg zonnepanelen, een nieuwe vloer en een koelinstallatie. Binnenkort komt er ook een nieuw veilingsysteem. In de huidige bestuursperiode heeft Nieuwpoort zich ingezet voor aanzienlijke verbeteringen in de infrastructuur en de leefomgeving. Er kwamen fietsvriendelijke maatregelen, waaronder nieuwe fietspaden en openbare verlichting. Op vlak van groenvoorziening is er geïnvesteerd in parken, speelvoorzieningen en de aanplanting van bomen. Stadsgebouwen ondergingen een opknapbeurt, sociale voorzieningen zoals kinderopvang en een sociale kruidenier zijn geïntroduceerd en de nieuwe tennishal werd ondersteund. Dat alles gaf Nieuwpoort een opvallende facelift. De stad investeert ook in het behoud van historisch maritiem erfgoed zoals de restauratie van de reddingsboot Watson 2 en breidde de digitale dienstverlening uit.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Al dertig jaar wordt er gesleuteld aan een plan voor een grote uitbreiding van de jachthaven op de Oosteroever: duizend flats, een nieuw jachthavendok, voorzieningen voor de handel en wandel en nog meer. Niets daarvan is vandaag gerealiseerd. Zelfs de geplande wandel- en fietsbrug over de havengeul kwam er niet. Het project zorgt ook voor nogal wat controverse en tegenkanting. Verschillende natuurverenigingen protesteren tegen de plannen om een dergelijk project naast een natuurgebied in te poten. Tegenstanders wijzen op de mobiliteitsproblemen die dit alles met zich zal meebrengen en stellen dat dit niets bijdraagt aan de woonnood, omdat het vooral om tweede verblijven gaat. Een ander dossier dat al jaren aansleept is dat van de iconische beschermde Villa Hurlebise op de badplaats. Van plannen om er het toerismebureau in onder te brengen is nog niet veel in huis gekomen. En dan is er nog het met veel bombarie aangekondigd nieuw stadskantoor dat de dienstverlening naar de burger toe moet verbeteren. De realisatie zag er eerst veelbelovend uit, maar problemen rond het erfgoedkarakter van de site gooien roet in het eten.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Nieuwpoort onderging een ware transformatie onder het CD&V-bestuur en werd een van de aantrekkelijkste kustgemeenten. Ondanks het feit dat niet alle plannen gerealiseerd werden, is de balans toch positief. Er is heel wat geïnvesteerd in groen, het aantrekken van grote evenementen en de update van bezoekerscentrum Westfront, een belangrijke blikvanger in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. In Nieuwpoort is het vaak een delicate evenwichtsoefening tussen de behoeften van de gepensioneerden, de wensen van de jeugd en de groeiende bouwwoede van projectontwikkelaars. Een balans vinden tussen deze verschillende belangen is cruciaal voor de duurzame ontwikkeling van de stad. Voor de oppositie was dit de legislatuur te veel voor CD&V en moeten de accenten verlegd worden naar de noden en behoeften van inwoners en verenigingen. Zij vinden het not done dat de CD&V-lijsttrekker een debat weigert en dat een reglement over het plaatsen van verkiezingsborden hen benadeelt. Het blijft afwachten of de 4.300 stemmen die de afscheidnemende burgemeester Geert Vanden Broucke in 2018 haalde, bij CD&V zullen blijven.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier