Het gemeenterapport van Mesen: Gecontesteerd uitkijkpunt op kerk toeristische trekpleister
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je stad zal leiden. Maar hoe heeft het huidige stadsbestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
De partij MLM van burgemeester Sandy Evrard behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 68,3 procent van de stemmen en veroverde zo zeven van de negen zitjes in de gemeenteraad. Respect! kreeg 31,7 procent van de stemmen en dus twee zetels. Katelijn Poissonnier van Respect! besliste echter om haar mandaat niet op te nemen en werd in de raad vervangen door Evelyne Wybo.
Gedurende de volledige bestuursperiode werd geen enkele wissel doorgevoerd. Er zijn wellicht weinig gemeenten, al moet je in Mesen eigenlijk van een stad spreken, die zo gemoedelijk bestuurd worden. De negen raadsleden zitten maandelijks gemoedelijk samen om de agenda te bespreken. Niemand verheft er zijn of haar stem. Burgemeester Evrard gaat met iedereen in dialoog om zo het beste te bekomen voor de Mesenaars.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
Op Wapenstilstand 2023 was het exact 25 jaar geleden dat het Iers Vredespark en de Vredestoren werden ingehuldigd. Stad Mesen herdacht die verjaardag met de Pillars of Peace, verschillende vredespilaren elk gedragen door een steen uit een land. “We dragen de vredesboodschap verder uit met een kunstwerk bestaande uit stenen uit verschillende landen die verbrande bomen, verwijzend naar het landschap uit de Eerste Wereldoorlog, dragen”, legde burgemeester Sandy Evrard daarover uit. Het kunstwerk wordt jaarlijks met 11 november verder aangevuld met nieuwe stenen. Een van de laatste realisaties van eerste schepen Kim Develter was in nauwe samenwerking met Westtoer de opwaardering van het ‘koeputje’. De drinkplaats voor de koeien werd toegankelijk gemaakt voor wandelaars met een vlonderpad dat nu uitgeeft op Het Nest, het kunstwerk uit wilgentakken, zo opgebouwd dat de uitgestrektheid van het landschap zichtbaar blijft . Naast ‘Het Nest’ bevindt zich voortaan ook een picknickplaats. Het is verder ook een ludieke rustplaats en ‘Het Nest’ kan ook inspiratie opleveren voor een natuurlijk spelelement.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
De heraanleg van de Nieuw-Zeelanderstraat was een van de eerste agendapunten na de verkiezingen van 2018, maar de werken zijn momenteel nog steeds niet begonnen. Alles wordt dus doorgeschoven naar de volgende legislatuur. Een dossier dat lang aansleepte was de renovatie van de kerktoren. Er kwam een uitkijkplatform boven op de toren met halverwege een permanente tentoonstellingsruimte. Van bij de start van de werken gingen de kosten de hoogte in, er werd immers betonrot ontdekt. Om dat probleem te kunnen oplossen, werd het oorspronkelijke bedrag van 450.000 euro met 200.000 euro verhoogd. Toen de toren met Pasen 2022 openging, kwam er volgens de naaste buur wel wat te veel volk op bezoek. De vrederechter vaardigde een verbod uit om de toren op zondag te openen. De burgemeester ging in beroep daartegen en kon uiteindelijk toch weer de toren openen op zondag. De Sint-Niklaaskerk is een opvallend zicht in het glooiende landschap met zijn unieke koepelvormige top op de toren, ook wel ‘de dikkop’ genoemd. Boven op de toren geniet je van een fenomenaal panoramisch uitzicht.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Mesen zette de voorbije jaren verder in op het toerisme en in het bijzonder op het oorlogstoerisme. Mooie projecten werden dan ook gerealiseerd en dit telkens in goede samenwerking met overheidsdiensten als Toerisme Vlaanderen en Westtoer. Het oorlogsverhaal in Mesen had eerder al vorm gekregen met onder meer een tentoonstelling in het toeristisch infopunt met het kunstwerk Christmas Truce als blikvanger. Ook de Nieuw-Zeelandse aanwezigheid tijdens de Eerste Wereldoorlog is permanent aanwezig in de stad. Met Pillars of Peace kwam daar vorig jaar nog een eigentijds kunstwerk bij. Wie Mesen bezoekt, heeft aan de opgewaardeerde stadswandeling meer dan voldoende om de stad te verkennen. Ook het uitkijkpunt op de Sint-Nilklaaskerk is een toeristische meerwaarde voor de stad. Naast de bovenvermelde realisaties heeft Mesen ook een sterk verenigingsleven waardoor het er aangenaam vertoeven is. In ’t Oud Schooltje is er zo goed als wekelijks een activiteit. En met de kermis in september slaan alle verenigingen de handen in elkaar. Het is de bevoegde schepen Maité Hellem die alles in goede banen leidt, want een kermiscomité is er niet.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier