Het gemeenterapport van Lichtervelde: Wachten op uitbreiding zorgsite en heraanleg Koolskampstraat

De jarenlange stilstand rond de uitbreiding van het aantal bedden voor woonzorgcentrum ’t Hof is moeilijk verteerbaar. © Kurt
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

CD&V won het pleit bij de verkiezingen van 14 oktober 2018. De partij rijfde twaalf van de 19 zetels binnen, eentje meer dan in 2012, een comfortabele meerderheid. Ook SOMM (Samen Open voor Mens en Milieu) scoorde goed. De oppositielijst verdubbelde haar zetelaantal van twee naar vier. N-VA behaalde twee zetels, Open VLD wist een zitje in de raad te veroveren. In het schepencollege veranderde weinig, al moest Roos Vanwalleghem plaats ruimen voor Ann Gunst. Roos Vanwalleghem was tot 2018 schepen en OCMW-voorzitter en kreeg niet voldoende stemmen achter haar naam om opnieuw schepen te worden. Ze besliste daarop haar mandaat als gemeenteraadslid niet op te nemen. Daardoor kwam Delphy Denoo in de raad. Jos Goethals stopte in januari 2023 als schepen. Hij werd opgevolgd door Steven Kindt. Drie raadsleden werden tot dusver vervangen. Jonas Vandepoele (CD&V) zei de raad al in september 2019 vaarwel. Brand Perneel (N-VA) droeg zijn mandaat in januari 2022 over aan Koenraad Coussée. Kim Depoortere (SOMM) verliet de raad in september 2023 en werd opgevolgd door Gaby Vandekerckhove.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Een deel van de investeringsdossiers die deze legislatuur zouden worden uitgevoerd, zullen pas in de volgende legislatuur gerealiseerd worden. Uitschieter daarbij is de uitbreiding van de zorgsite. De uitbreiding van de zorgsite met onder meer een nieuw dagverzorgingscentrum, nieuwe assistentieflats en een uitbreiding van het lokaal dienstencentrum en van woonzorgcentrum ’t Hof komt, is pas gepland voor 2025. Ook de nieuwe bibliotheek wordt op de zorgsite gebouwd en komt er dus zeker niet meer tijdens deze legislatuur. Dat betekent meteen dat de bib voorlopig op haar huidige stek in de Marktstraat blijft. Dat heeft ook gevolgen voor de kunstacademie die van de Statiestraat naar de huidige bibliotheek zou verhuizen. De bouw van de nieuwe loods voor de technische dienst ging dit jaar van start. Het ziet er wel niet naar uit dat de loods nog deze legislatuur af zal raken. De verhuis van de politie van het gemeentehuis naar de vroegere kantoren van Sima Tours in de Statiestraat staat nog voor deze legislatuur gepland. De aanpassingswerken aan de vroegere kantoren gingen in oktober 2023 van start en zouden nog dit jaar afgerond moeten zijn.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

Van twee dossiers laat de uitvoering wel heel lang op zich wachten. Buurtbewoners drongen al lang aan op de heraanleg van de Koolskampstraat, een weg die onder de bevoegdheid van Vlaanderen valt. Maar pas na jaren is de kogel door de kerk: de heraanleg start op 14 oktober. In dit dossier kan moeilijk van een echte miskleun gewag gemaakt worden. Voor de uitbreiding van de zorgsite en in het bijzonder van het rusthuis is dat wel het geval. Het dossier liep volgens de meerderheid door onder andere corona vertraging op, een aanvaardbaar excuus voor de uitbreiding van de zorgsite in zijn geheel. Voor de jarenlange stilstand in de uitbreiding van het aantal rusthuisbedden is er geen excuus. Het programmatiecijfer voorzag in 2002 in 90 bedden, maar er werd maar gekozen voor 75 stuks. Na een jarenlange zoektocht werden 22 bedden gevonden bij het OCMW Menen, maar daar hing een prijs aan vast. Het OCMW Menen zou vanaf januari de maaltijden aan zowel rusthuis als lokaal dienstencentrum leveren. Die maaltijdensamenwerking werd ondertussen vernietigd door de gouverneur. Vraag is wat de impact daarvan zal zijn op beddenovereenkomst.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

De meerderheid kondigde eind 2019 voor bijna acht miljoen euro investeringen aan. Het grootste deel daarvan zou naar twee beleidsdomeinen gaan: fietsers en voetgangers en een kwalitatief zorgaanbod.

We zijn bijna aan het einde van de rit en moeten vaststellen dat het gemeentebestuur daar maar deels in geslaagd is. Op het vlak van fietsveiligheid werden de doelstellingen nog voor de helft van de legislatuur gerealiseerd. Het dossier rond de zorgsite blijft echter aanslepen en zal pas in 2025 effectief van start gaan.

Ook de heraanleg van de Koolskampstraat bleef lang op zich wachten, maar vangt uiteindelijk op 14 oktober aan. De afhankelijkheid van derden kan zowel voor de Koolskampstraat (Agentschap Wegen en Verkeer) als voor de zorgsite (onzekerheid rond subsidies) als verzachtende omstandigheid worden ingeroepen.

De jarenlange stilstand rond de uitbreiding van het aantal bedden voor woonzorgcentrum ’t Hof is moeilijker verteerbaar. De fout ligt echter grotendeels in het verleden toen er gekozen werd voor slechts 75 bedden, terwijl ’t Hof er recht had op 90.