Het gemeenterapport van Lendelede: Meerderheid en oppositie bekvechten over Huis Camer

De site Vercamer blijft zwaar op de maag van de oppositie liggen. © Frank

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 behaalde de CD&V met lijsttrekker Carine Dewaele10 zetels, de N-VA met Gudrun Debrabandere 5 zetels en ‘Trots op Lendlee’ met Francis Bonte 2 zetels. Dewaele mocht opnieuw de burgemeesterssjerp omgorden.

In 2020 nam Kimberly Tanghe van ‘Trots op Lendlee’ ontslag uit de raad en werd opgevolgd door Vicky Devreese. Bij de CD&V verliet Sofie Jonckheere de raad en kwam Tine Desmet in maart 2021 in haar plaats. Jan Gheysens van N-VA stapte in december 2021 uit de raad en Koen Vervaeke kwam in zijn plaats. Sinds 1 januari 2019 is er in Lendelede 1 schepen minder: Jan Viaene moest weer zetelen als ‘gewoon’ raadslid.

Schepen en gemeenteraadsvoorzitter Pedro Ketels (CD&V) diende na 40 jaar onverwacht op 3 februari 2022 zijn ontslag in als schepen en iets later ook als voorzitter van de gemeenteraad. Daan Mostaert (24, CD&V) legde op 24 maart van dat jaar de eed af als nieuwe schepen. Bruno Vanoverbeke (CD&V) werd voorzitter van de gemeenteraad en OCMW en Liese Decroubele nam voor CD&V Bruno’s raadszitje in.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Er ging in de huidige legislatuur veel aandacht naar de herinrichting van de site Vercamer als ontmoetings- en recreatieplaats voor de Lendeledenaren. Het jongste jaar zette de CD&V-meerderheid daar verder op in met de bouw en inrichting van Huis Camer.

In deze legislatuur werd eerder al het stuk Winkelsestraat, vanaf het Dorpsplein tot aan Sint-Eloois-Winkel, volledig afgewerkt. Er kwam een wandelpad tussen twee trage wegen in de Kortrijksestraat, een rollatorpad aan wzc Aksent en de aanpak van een landelijke weg in de Sterrekensstraat, het Wonderwoudje is klaar, er werd onthard aan de kerk en er kwamen zonnepanelen op de jeugdlokalen.

Sinds oktober van vorig jaar werd er nieuwe wegenis en riolering in de Vierschaar aangelegd, de Langemuntelaan werd onder handen genomen. In de Winkelsestraat kwam er een nieuw fietspad tussen de Kortrijksestraat en de A. Dassonvillelaan. De gemeente kocht een unit voor de technische dienst aan op de site Nelca. Er kwam een polyvalent gebouw voor KFC Lendelede en de speelpleinwerking en er werden nieuwe omheiningen geplaatst. Het speelplein werd gerenoveerd.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

Oppositiepartijen N-VA en Trots Op Lendlee zitten op dezelfde golflengte als het gaat over miskleunen van het CD&V-bestuur. Het project ‘Hoeve Vercamer’ wordt een veel te duur project voor een volgens hen onnodige polyvalente zaal Huis Camer. De oppositie spreekt van een gebrek aan visie van het bestuur.

Ook de blanco cheque voor Leiedal voor de aankoop van het Kasteel Dassonville, waar het dossier wegens een familietwist geblokkeerd zit, blijft een doorn in het oog van de oppositie. En dan is er de volgens de oppositie te dure aankoop van een stuk grond voor een groenzone op de site Nelca. “Het gaat hier niet over een groenzone alleen maar over een zone voorzien voor wonen en openbare ruimte zoals het RUP voorschrijft”, zegt burgemeester Carine Dewaele. “Tijdens de coronaperiode stelden we vast dat er veel gebruik gemaakt werd van deze zone en we vonden het dan ook waardevol om deze zone te verwerven, een investering voor de toekomst. We hebben dan ook onze interesse betoond en deden een bod bij Leie-dal”, zegt Carine Dewaele.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Dat het CD&V-bestuur na corona geen streamingapparatuur wilde aankopen omdat het te duur was, blijft jammer. Zeker omdat dit in onze digitale tijden vanzelfsprekend zou moeten zijn. Het geeft ook inwoners de kans om te volgen van thuis uit. De site Vercamer blijft zwaar op de maag van de oppositie liggen. Maar het bestuur doet gewoon verder én de polyvalente zaal Huis Camer is zo goed als af. Misschien gaat die nog open vóór de verkiezingen… Een dossier dat meteen een ferme brok was voor de jonge schepen Daan Mostaert die dat dossier van zijn ervaren collega Pedro Ketels erfde. En in augustus besloot het schepencollege dan een oproep te doen bij de bevolking om oude huisraad als borden en zo te schenken om in het nieuwe Huis Camer te gebruiken. “Geld voor een nieuw project, maar niet voor nieuwe huisraad? Wie bedenkt dat?”, vroegen ze zich bij de oppositie af. Het ‘spel’ meerderheid – oppositie zorgt voor uiteenlopende meningen, maar het zou niet eerlijk zijn om te zeggen dat er weinig goeds gerealiseerd is. Een uitgestoken hand van de oppositie om soms een keer samen te overleggen, wilde het CD&V-bestuur niet.