Het gemeenterapport van Kortemark: Burgemeester maakt beloftes voor sociaal beleid waar

Kortemark kreeg zowaar een make-over, maar toch blijven de Sneppestraat en het stort van Silvamo als donkere wolken boven de oranjeblauwe hemel hangen. © JD
Jeffrey Dael
Jeffrey Dael Medewerker KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

Zittend burgemeester Toon Vancoillie (Open VLD) moest op 1 januari 2019 zijn sjerp afgeven aan Karolien Damman (CD&V). Zij kwam nipt als winnaar uit de stembusslag – CD&V ging lopen met 34,2 procent van de stemmen, waardoor Open VLD, dat zich in april 2023 omdoopte tot ZEKER 8610 nipt de duimen moest leggen met 34,1 procent. Damman werd de eerste vrouwelijke burgemeester van Kortemark en ging in zee met Open VLD. Zowel CD&V als Open VLD kregen elk 9 zitjes in de gemeenteraad. De drie oppositiepartijen gingen aan de haal met 5 zitjes. Eerlijk en Bezorgd van Rita Tyvaert kreeg er 2, eentje voor Rita en eentje voor Steven Provoost uit Zarren. Content kreeg 1 zitje voor Tim Deweerdt. Veerle Vanslembrouck en Mark Pollentier zetelden voor de N-VA. Tijdens deze legislatuur stapte Mark Pollentier uit de N-VA en ging zetelen als onafhankelijke. Raadsvoorzitter Ronny Vierstraete gaf zijn voorzitterssjerp door aan Open VLD-collega Jan Stoens, die tijdens corona enkel online voorzitter kon zijn. Koen Decleir (CD&V) nam het tweede deel van de legislatuur voor zijn rekening als voorzitter. Iris Plaisier volgde in 2020 de betreurde Carine Volckaert op.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Eind oktober 2023 ging de Torhoutstraat weer open. De werken startten in september 2021 en zouden aanvankelijk slechts 8 maanden duren. Het werden echter twee lange jaren met veel kapotte binnenwegen als gevolg. Gelukkig was het Krekedalfietspad al een feit in 2019. Datzelfde jaar opende ook de vernieuwde gemeenteschool De Linde in Zarren, gevolgd door De Roende in Kortemark, waar onder andere het Sociaal Huis, de dienst burgerlijke stand, de kinderopvang, Kind en Gezin en het lokaal dienstencentrum gevestigd zijn. Nog twee paradepaardjes waren de Mouterij met de nieuwe bib en de nieuwe mattenzaal. De Stoasje verscheen in het gerenoveerde stationsgebouw en heel wat gemeentelijke gebouwen kregen een opknapbeurt. Het Spoorpark in Handzame werd aangelegd, kerkhoven werd vergroend en straten ‘verled’. De algemene gemeentebelasting werd afgeschaft en de fietsstraten kleurden rood op de Kortemarkse kaart, terwijl er ook een scholenvervoersplan kwam. De laatste verwezenlijking was de heropening van de vernieuwde foyer van cc De Beuk, waaraan een kostenplaatje hing van een klein miljoen euro.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

De Sneppestraat is en blijft een lappendeken en vormt één van de donkere wolken aan de Kortemarkse oranjeblauwe hemel. De plannen liggen al jaren klaar bij het gemeentebestuur, maar de verwerving van een geschikte buffer door Fluvius is er nog niet van gekomen. De inwoners van de Sneppestraat leggen al hun hoop in de handen van de volgende legislatuur. Het stort van Silvamo zorgt ook voor veel tegenwind, maar is eigenlijk een erfenis uit een ver politiek verleden, terwijl minister Demir de exploitatievergunning van het stort maar blijft verlengen. Toch blijft het nodig dat de Kortemarkse politici de druk én de lat blijven hoog leggen en niet vies zijn van een Silvamo-controle nu en dan, want we willen met z’n allen graag groenten en eieren blijven eten uit eigen tuin, en liefst nog honderden legislaturen lang, welke kleur die ook hebben. De trouwe viervoeters en hun baasjes kijken al jaren kwispelend uit naar een hondenloopweide, maar liefst niet vlak naast de Silvamo-site. Dat stort en het nog niet vergeten, maar al lang verdronken zwembad, waren voor de vijf oppositieleden de laatste zes jaar eten en drinken tegelijk.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

De kernwoorden in het bestuursakkoord voor de periode 2019-2024 waren mobiliteit, vergroening, nieuwbouw en renovatie. Kortemark werd sinds 2018 zichtbaar Kortemark 2.0. Burgemeester Damman maakte haar plannen om in te zetten op een warm, sociaal en verbindend beleid waar. Tussen de mensen staan, heet dat en dat heeft onze burgermoeder maar al te goed begrepen. Haar gemeente en het verenigingsleven bleven overeind in de woelige coronaperiode. De oppositie deed haar werk, maar dat deed oranjeblauw ook. In de strijd tegen het vervuilende stort trekken coalitie en oppositie aan hetzelfde zeel en worden alle politieke belangen aan de kant gezet. Het moet gezegd: dit siert onze Kortemarkse politici. Bij de vorige verkiezingen was het een dubbeltje op zijn kant en haalde de CD&V nipt de burgemeesterssjerp binnen. Dat oranjeblauw haar werk zal verder zetten de komende zes jaar, wordt al luidop gefluisterd, maar of er opnieuw een oranje dan wel een blauwe kapitein aan het roer van het Kortemarkse schip zal staan, dat is de vraag. En wat doet het Vlaams Belang als nieuwe speler in Kortemark?