Het gemeenterapport van Houthulst: Herinrichting Markt niet op tijd klaar voor verkiezingen

De werken aan de Markt zijn momenteel volop aan de gang. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

De gemeenteraadsverkiezingen draaiden opnieuw uit op een klinkende overwinning voor CD&V Plus. Uittredend burgemeester en lijsttrekker Ann Vansteenkiste werd op vlak van voorkeursstemmen ingehaald door Joris Hindryckx en Jeroen Vandromme, die respectievelijk op plaatsen twee en drie stonden. Daardoor kwam een regeling uit de bus waarbij Hindryckx de eerste vijf jaar burgemeester zou zijn en Vandromme het laatste jaar de sjerp zou dragen. Ann Vansteenkiste werd schepen van Sociale Zaken en ook Erik Verbeure en Tessa Vandewalle kregen een schepenpost. Hoewel CD&V Plus een absolute meerderheid behaalde (13 van de 21 zetels) hees ze toch SP.A (nu Vooruit) met amper twee zetels aan boord. De gedoodverfde kandidaat voor de schepenpost van N-VA was lijsttrekker Nico Stroobant, maar hij stapte nog voor het begin van de legislatuur uit de partij. Het postje ging uiteindelijk naar Peter Vanryckeghem, die de laatste twee jaar van de legislatuur zijn mandaat overdroeg aan partijgenote Olivia Masselin. Verder waren er nog heel wat personeelswissels in de gemeenteraad en brak Dirk Gheysen met N-VA.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Bij zijn afscheid als burgemeester was Joris Hindryckx trots op de vele nieuwe verkavelingen, met opnieuw een stijging van het bevolkingsaantal als gevolg. Het toenemende aantal inwoners zette wel een hoge druk op de buitenschoolse kinderopvang, met capaciteitsproblemen als gevolg. Daarom ging het gemeentebestuur een samenwerking aan met de scholen van Houthulst en Sint-Kristoffel, waar er een nieuwbouw kwam voor de buitenschoolse opvang. Op 1 september ging de opvang in VBS Houthulst alvast open. Bovendien werd de capaciteit voor beide opvangen hoog ingeschat, waardoor er een einde komt aan de lange wachtrijen voor opvang in de vakantie. Verder zijn er een aantal kleinere realisaties, zoals de verhuizing van de dienst burgerzaken naar de Markt 13 en de nieuwe hondenloopweides in Jonkershove en langs het Beukelpad, waar ook een nieuw speelpleintje werd gerealiseerd. Na ingrijpende rioleringswerken zijn de inwoners van Jonkershove tevreden dat ze van die storende kasseistroken in de Jonkershovestraat af zijn. Petanquespelers kunnen dan weer hun hartje ophalen op het nieuwe petanqueplein.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

Toen het bestuur eind 2019 het meerjarenplan voorstelde, raakte de herinrichting van de Markt en de Eugène De Grootelaan ondergesneeuwd door de plannen voor de bib. Aangezien die er niet kwam, werd de nieuwe Markt gebombardeerd tot paradepaardje van deze legislatuur. Het ontwerp, waarbij het plein tot een gemeentepark omgetoverd wordt, kon op veel bijval rekenen, maar de realisatie bleek niet van een leien dakje te lopen. Zo liep het verkrijgen van een vergunning maanden vertraging op. Bovendien werd het project veel duurder dan verwacht. De ramingen stegen intussen van 2,4 miljoen euro naar 3,3 miljoen euro en N-VA vreest dat daar nog een heel stuk zal bijkomen. Verder was er ook teleurstelling dat de beloofde nieuwe bib er niet komt. Daarvoor werd aanvankelijk 1 miljoen euro voorzien, maar dat werd in een besparingsronde herleid tot 100.000 euro om renovatie- en aanpassingswerken te doen aan de bestaande bib in de Xaverianenstraat. Ook de bouwplannen van het administratief centrum tegenover het gemeentehuis sneuvelden in diezelfde besparingsronde. Enkel de fietsstalling en de gevelbekleding werden uitgevoerd.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) presenteerde op de laatste gemeenteraad van 2019 het meerjarenplan. Belangrijkste geplande investeringen waren onder meer een nieuwe loods voor de technische dienst, de ombouw van de huidige bibliotheek tot OCMW-gebouw, de bouw van een nieuwe bib op de vrijetijdscampus, de heraanleg van de Eugène de Grootelaan en de Markt, een uitkijktoren aan de Knokkebrug, heraanleg doortocht en realisatie parking in Jonkershove en de uitbreiding van BKO Houtekind. Van die plannen is momenteel enkel de nieuwe loods voor de technische dienst gerealiseerd, net als de heraanleg van de doortocht van Jonkershove. Met de mogelijke realisatie van het gemeentepark kan het bestuur nog een en ander goedmaken in de perceptie van de Houthulstenaar als die er zal zijn tegen het einde van de legislatuur. Bovendien wordt het project een stuk duurder dan voorzien.