Het gemeenterapport van Hooglede: Nog heel wat werk op de plank voor volgende bestuursploeg
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
CD&V, die met toenmalige kopvrouw Rita Demaré in 2018 zeven zetels haalde, trekt dit keer als ‘Team Burgemeester’ naar de kiezer. Allen 8830, dat in 2018 nog als grote winnaar uit de bus kwam en vanuit het niets zes zetels behaalde, trekt erg zelfverzekerd naar de kiezer. Groep 21 – voorheen N-VA – kreeg in oktober 2018 welgeteld dertien (!) stemmen meer dan CD&V en werd daarmee de grootste in Hooglede. Toch moest de partij toen vrede nemen met de oppositiebanken omdat CD&V en Allen 8830 in zeven haasten de krachten bundelden. Toenmalig lijsttrekker Frederik Sap kon drie schepenambten binnenrijven. De grootste politieke verandering was het onverwachte afscheid van burgemeester Rita Demaré (CD&V). Zij gaf eind 2022 de fakkel door aan Frederik Demeyere. Bij Allen 8830 werd huidig zorgschepen Dimitri Carpentier dan weer naar voor geschoven als kopman. Standvastigheid troef bij Groep 21, waar Kristof Pillaert opnieuw trekt. Met de kersverse afdeling van Vlaams Belang, onder leiding van Alexander Vandemaele van Sint-Jozef De Geite, tot slot doet er straks ook een vierde onbekende factor mee aan het politieke spel.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
In oktober 2023 werd de vernieuwde speelpleinsite Zoeber geopend, inclusief nieuwe jeugdlokalen en een nieuwe polyvalente zaal. Daarbij werd de polyvalente zaal Malpertuus eindelijk geopend. En zo konden de Chiro en KLJ van Hooglede vijf jaar na de eerste spadesteek hun nieuwe lokalen toch in gebruik nemen. Sinds september 2021 zit er met ‘Zonder Zulle’ een nieuw dienstencentrum in de voormalige CM-zaal in de Kerkstraat in Hooglede. In Onledemolen kreeg het Stationnetje bovendien een facelift en kwam er een nieuwe looppiste. Nog belangrijk is de gloednieuwe vleugel met 28 kamers die gerealiseerd werd bij wzc Ter Linde. De modernisering van de oude B-vleugel zal ongeveer een jaar duren. Aansluitend wordt de cafetaria uitgebreid en wordt de inkomhal aangepakt. Tussendoor wordt ook de binnentuin nog opnieuw aangelegd. Nog in Gits werd de mobiliteit grondig hertekend na ingrijpende rioleringswerken. Ingrijpend was ook de sloop van het klooster. Het hele domein werd door de zusters geschonken aan de gemeente Hooglede. Daar zal de komende jaren een nieuw park en een nieuwe school opgetrokken worden.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Het nieuwe recyclagepark in de Hogestraat liep erg veel vertraging op, onder meer doordat er een uitgebreid PFAS-onderzoek nodig was. Ook het beloofde kunstgras voor Eendracht Hooglede ligt er niet. Die belofte was destijds ook opgenomen in het meerjarenplan van de gemeente.
Ook de vele omleidingen door wegenwerken – vaak in combinatie met werken in buurgemeenten – zorgden de voorbije jaren voor veel frustratie. Zo was Sint-Jozef De Geite lange tijd haast onmogelijk te bereiken. Ook de historie met de blindengeleidenstrips aan het onthaalpaviljoen was niet echt iets om trots op te zijn. Daar dreigde het gemeentebestuur 35.600 euro subsidies te missen omdat het architecturaal kunstwerk van Gijs Van Vaerenbergh niet voldoende toegankelijk was voor slechtzienden. Dus legde Hooglede er op advies van toegankelijkheidsvereniging Inter blindengeleidenstrips. Tot de architect het resultaat zag. De strips deden volgens de architect afbreuk aan het kunstwerk. De hele zwik moest er weer uit en de strips moesten anders gelegd worden. 50.000 euro belastinggeld in de vuilnisbak, volgens oppositiepartij Groep 21.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
In de eerste helft van de legislatuur werden vooral kleinere projecten gerealiseerd. De echt grote projecten, zoals de afwerking van de jeugdlokalen, de nieuwe vleugel van Ter Linde of de looppiste op Onledemolen kwamen pas in de tweede helft van deze legislatuur aan bod. Daarbij kreeg nieuwe burgemeester Frederik Demeyere de luxe om die projecten af te werken. En zo kon hij een vliegende start nemen. Andere kant van die medaille is dat er, mede door het vertrek van Rita Demaré, toch best wel wat wissels werden doorgevoerd binnen het schepencollege. Zo werd de belangrijke bevoegdheid openbare werken in deze legislatuur door drie verschillende schepenen opgevolgd. Niet evident in een legislatuur vol wegen- en rioleringswerken. En feit is dat er ook in de volgende bestuursperiode nog heel veel werk op de plank ligt. Enerzijds zal de nieuwe bestuursploeg een stevige kluif hebben aan de ontwikkeling van de kloostersite in Gits, terwijl ook de sportsite naast Zoeber nood heeft aan vernieuwing. Anderzijds geven nagenoeg alle partijen nu al aan dat ze werk willen maken van meer veilige fietsverbindingen in de gemeente. (SV)
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier