Het gemeenterapport van Dentergem: Nieuwe Rivaweg, maar wachten op aanpak Hondius

Dentergem maakte de voorbije jaren een kleine inhaalbeweging en realiseerde verschillende projecten die soms al jaren aansleepten, zoals de Rivaweg. © VADU
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

Alles bleef hetzelfde als in de vorige legislatuur: er waren twaalf zitjes voor meerderheidspartij Eendracht en zeven voor de enige oppositiepartij Focus8720.

Ondertussen is Koenraad Degroote al 35 jaar aan de macht en zo een van de langst zetelende burgemeesters in de provincie. Hij zou, als de kiezer hem dat mandaat geeft, graag nog een poosje verderdoen. Halfweg de legislatuur waren er ook twee schepenwissels: Philip Vanhaesebrouck gaf zijn sjerp aan de 16 jaar jongere Gunther Simoens, die de externe communicatie en toeristische troeven van de gemeente met een moderne visie wil aanpakken. Rita Delmotte gaf haar schepenambt door aan Charlotte Vandemoortele. Die nam financiën over van Vanhaesebrouck.

Bij Eendracht verhuisde raadslid Vicky Derijcke naar het buitenland. Zij werd vervangen door Barbara Heyde. Ook gemeenteraadsvoorzitter Tonny Berteloot moest zijn functie opgeven, omdat hij naar een buurgemeente verhuisde. De burgemeester verving hem in zijn functie. Bij Focus8720 stapte Patrick Bearelle uit de gemeenteraad en kwam Alexander Deley in de plaats.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Burgemeester Degroote had het vorig jaar over “de geboorte van een nieuw stukje Dentergem” toen hij de nieuwe Rivaweg mocht inhuldigen. Daarmee werd een dossier dat al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw aansleepte eindelijk afgesloten. De nieuwe weg van een miljoen euro is met voorsprong het grootste project van de voorbije jaren in Dentergem en verbindt de Statie- en Gottemstraat. De weg zou er aanvankelijk komen om het zwaar verkeer uit het centrum te houden, maar een studie wees uit dat het effect minimaal zou zijn. Daardoor kwamen er geen Vlaamse subsidies, maar de gemeente zette door om het project toch te voltooien. Een KMO-zone in volle opbouw en de ingang van het nieuwe wzc geven uit op de nieuwe weg. De oppositie hekelt dan weer de te hoog opgelopen kosten en het te weinig bewezen effect op het verkeer. In de eerste drie jaar kreeg het Leieheem in Oeselgem een opknapbeurt en alle kerkgebouwen een nieuwe verflaag. De gemeente steunde de uitbouw van de nieuwe basisschool voor buitengewoon onderwijs De Ruimtevaarder. En ook de bouw van de tekenacademie en extra kinderopvang zijn gestart.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

De energiecrisis heeft gevolgen voor bepaalde investeringen in de gemeente Dentergem. Zo belandt de aanpak van cultuurcentrum Hondius op de lange baan, net als de doortocht in Wakken, al is er voor die laatste wel een mobiliteitsplan ontwikkeld. Tot ergernis van de oppositie, die de verouderde infrastructuur en een gebrek aan een totaalvisie hekelt. Niet alleen hogere kosten, maar vertraging bij andere, externe projecten, zijn daar de oorzaak van. Het nieuwe woonzorgcentrum is pas dit jaar afgewerkt, waardoor de verbouwing van de oude A-vleugel ook op zich laat wachten. Dat moet op termijn de nieuwe thuis voor de bibliotheek worden, waardoor ook Hondius een renovatie dan wel een nieuwbouw kan krijgen. Enkele andere dossiers wachten nog steeds op een juridische oplossing, van de geplande buurtparking in de Mandelstraat, waar de gemeente nu via gerechtelijke weg wil onteigenen, tot de plannen voor een recreatie- en ligweide achter domein Kloosterhof. Ook daar dreigt een lastige onteigeningsprocedure. Veel onvoorziene omstandigheden buiten de wil van de gemeente om, maar het zorgt wel voor vertraging of uitstel.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

De Rivaweg is er, het Leieheem is aangepakt en de bouw van de tekenacademie en buitenschoolse opvang is begonnen. Op sportief vlak kan KZ Dentergem pronken met een nieuw kunstgrasveld. Dat palmares oogt mooi, maar is ook wat mager. Het kon meer geweest zijn. Denk maar aan de site Hondius, die door omstandigheden nog niet deftig is aangepakt. In andere projecten moest de gemeente door externe vertraging, aanslepende gerechtelijke procedures en de energiecrisis wachten of koos ze ervoor om uit te stellen. De meerderheid blijft terloops verkondigen dat de schuldenlast voor de Dentergemnaar de laagste van de hele provincie is. Daar kan het terecht mee uitpakken, maar daar staat een te logge investeringsgraad tegenover, ook al zijn er verzachtende omstandigheden. In vergelijking met andere gemeentes bengelt Dentergem daar aan de staart. Het resultaat is dat het nog langer wachten is op een gerenoveerd Hondius en dat ook de doortocht in Wakken wacht op een aanpak, al kunnen de inwoners wel genieten van een nieuwe verbindingsweg. Ook de gemeentelijke steun voor het nieuwe schoolproject De Ruimtevaarder is bewonderenswaardig.