Het gemeenterapport van De Panne: Mislukte ‘staatsgreep’ bleef rest van legislatuur nazinderen

In Adinkerke werd zwaar in de omgeving geïnvesteerd met de aanleg van onder andere de Groene Corridor. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar De Panne zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

De mislukte politieke ‘coup’ in 2021 veroorzaakte opschudding tot ver buiten De Panne. Cindy Verbrugge en Marc Hauspie, twee gemeenteraadsleden van de meerderheidscoalitie, spanden samen met de voltallige oppositie en dienden een collectieve motie van wantrouwen in. De twee overlopers probeerden de meerderheid te breken met elf raadsleden en Ann Vanheste riep zichzelf uit tot nieuwe burgemeester. Burgemeester Bram Degrieck spande een rechtszaak aan bij de Raad van State wegens procedurefouten. Het manoeuvre van de ‘coupplegers’ eindigde na één week, toen de gemeenteraad haar eigen beslissing weer introk. Marc Hauspie en Ann Vanheste namen ontslag en werden vervangen door respectievelijk Stephane Bonte en Patrick Annys. Alle bevoegdheden van schepen Verbrugge werden afgenomen, maar ze weigerde ontslag te nemen en bleef haar schepenwedde opstrijken. Door de mislukte ‘coup’ spatte de fractie ‘Lijst van de Burgemeester’ uit elkaar in CD&V Plus, DAS en onafhankelijken (waaronder raadslid Debaeke). Eerder nam raadslid Frans Buyse (CD&V) ontslag en maakte plaats voor Sabine Vandermaelen.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Met de realisatie van de N35 De Panne-Veurne is een oud dossier opgeruimd. Het 24 jaar aanslepende dossier van de Duinhoekstraat is vergund, zodat in 2025 de werken kunnen starten. De Zeelaan steekt in een nieuw jasje en de gevaarlijk gladde voetpaden zijn verdwenen. Met de heraanleg van de Dumontwijk kreeg de historische wijk opnieuw een unieke uitstraling. De werken voor het ambitieuze project om de Sint-Pieterskerk als bibliotheek in te richten zijn gestart en zullen in 2025 klaar zijn. Van het renovatieproject van het gemeentehuis is de eerste vleugel gerenoveerd. Ook de bouw van het nieuwe Seascouts-lokaal is gestart. In De Panne werden drie nieuwe kinderopvanglocaties gerealiseerd en Adinkerke krijgt er Apirama bij. De gemeente is fietsvriendelijker geworden, met nieuwe/vernieuwde fietspaden, fietsstraten en fietsinfrastructuur. Het nieuwe parkeerbeleid verruimde de zone betalend parkeren, voerde extra zones 30 in. Het uitkijkpunt Westerpunt is een nieuwe toeristische troef. In Adinkerke werd in de omgeving geïnvesteerd (meer dan 1 miljoen euro) met de aanleg van de groene zones van de Vijvers Markey, de Groene Corridor en Zwynswege.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

Op de hoek van de Zeelaan en de Duinkerkelaan plant de gemeente de herbouw van het historische pand Cordial. Er werd 1.100.000 euro geïnvesteerd in de aankoop van de gebouwen en de grond, maar op vandaag zijn de werken nog niet gestart wegens mislukte onderhandelingen met een private partner en de hoge bouwkosten voor het herbouwen van het oorspronkelijke pand. De gemeente heeft ondertussen een architect aangesteld en onderhandelt met Erfgoed Vlaanderen over de bouwmogelijkheden. De start van de werken is dus nog niet voor meteen. De grootste miskleun in deze legislatuur is echter op conto te schrijven van de oppositie, die uiteindelijk faalde in de poging tot ‘staatsgreep’ in augustus 2021. Deze hele heisa haalde zelfs het nationale nieuws en sloeg bij de betrokken partijen lang nazinderende wonden. Voor heel veel Pannenaars zal deze politieke coup de annalen ingaan als een aanslag op de democratie. De mislukte coup had ook tot gevolg dat de fractie ‘Lijst van de burgemeester’ uit elkaar spatte in drie delen: CD&Vplus, DAS en onafhankelijken (onder wie raadslid Arne Debaeke).

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

De nieuwe legislatuur startte met een nipte meerderheidscoalitie van Het Plan B, ACT!E en N-VA, waarbij Cindy Verbrugge (N-VA) de touwtjes in handen had. Haar keuze voor Het Plan B/ACT!E of voor Lijst Burgemeester (Vooruit/DAS en CD&V) was bepalend voor de vorming van de meerderheid. Met haar ene zetel keerde het tij in het voordeel van Het Plan B en ACT!E, die samen met N-VA elf zetels haalde, de oppositie van Lijst Burgemeester kreeg er tien. Toch bleek het achter de schermen niet zo goed te boteren binnen het meerderheidsteam. Cindy Verbrugge en gemeenteraadsvoorzitter Marc Hauspie liepen over naar de oppositie om de meerderheid te breken en Ann Vanheste als burgemeester aan te stellen. Wegens procedurefouten trok burgemeester Bram Degrieck naar de Raad van State, wat na één week leidde tot het terugtrekken van de eigen beslissing van de gemeenteraad, nog voor de Raad van State zich kon uitspreken. Het team van Bram Degrieck slaagde erin de draad weer op te pikken en nog een en ander te realiseren. Degrieck kondigde ondertussen wel zijn afscheid aan van de politiek.