Het gemeenterapport van Damme: In extremis nog vooruitgang geboekt in twee grote dossiers
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je stad zal leiden. Maar hoe heeft het huidige stadsbestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Burgemeester Joachim Coens en zijn medekandidaten haalden bij de verkiezingen in oktober 2018 met CD&V 68 procent van de stemmen binnen. Daarmee behaalden ze 16 van de 21 zetels. De lijst Damse Belangen, opgericht door de opgestapte CD&V’ers Kelly De Sutter en Caroline Debbaut, verraste door meteen twee zetels te behalen. N-VA verloor dan weer een zetel en gin van vier naar drie. Eddie Baert uit Moerkerke kwam na enkele jaren in de raad terecht in opvolging van Ann-Sofie Raeman, die verhuisde buiten Damme. Burgemeester Coens combineerde het burgemeesterschap met het nationale voorzitterschap van CD&V van het najaar van 2019 tot zijn ontslag in mei 2022. Nog opmerkelijk was hoe eerste schepen Eveline Van Quekelberghe publiek keihard uithaalde naar de partijwerking en het eigen stadsbestuur en haar ontslag indiende als lid van het college en als gemeenteraadslid. Filiep Warlop werd haar opvolger in de gemeenteraad en Britta Roelants volgde haar op als schepen. Tragisch op het einde van deze legislatuur is het herseninfarct van schepen Britta Roelants. Ze zal lang inactief zijn, maar een vervanging wordt niet meer voorzien.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
Er werden in de voorbije legislatuur heel wat mooie infrastructuurprojecten gerealiseerd. De dorpskernvernieuwing in Oostkerke springt het meest in het oog. Daar werd de riolering vernieuwd en de hele bestrating heraangelegd. Ook de doorgang van Den Hoorn werd vernieuwd en veiliger gemaakt, met daarbij ook een vernieuwd plein aan de parochiekerk. Nog mooie realisaties zijn het ontmoetingscentrum De Lieve en het nieuwe jeugdlokaal voor KSA, beiden in Moerkerke. In Sijsele werd een lokaal dienstencentrum gerealiseerd bij woonzorgcentrum De Stek, via de samenwerking met Curando, en in de Stationsstaat werd het kruispunt met de Veldstraat vernieuwd, inclusief een nieuw ‘verbroederingsplein’. Sinds eind juni dit jaar zijn er geen vluchtelingen meer op de kazernesite zodat de weg vrij is voor de ‘Wijk van de Toekomst’. Wat Damme centrum betreft, werd een overeenkomst bereikt tussen Stad Damme en Global Estate Group en Group Monument voor de herbestemming van de historische Sint-Janssite. Ook de start van het nieuwe schooljaar in Damme in het het nieuwe of toch grondig gerenoveerde gebouw in de Burgstraat is een mooie realisatie.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Eerlijkheidshalve moeten we stellen dat aan een aantal zaken die we vorig jaar nog als ‘grootste miskleunen’ beschreven intussen ten goede werd verder gewerkt. Er is een ondertekende overeenkomst voor de hospitaalsite in Damme en de kazerne in Sijsele is intussen vrijgemaakt voor verder ontwikkeling. De ontwikkeling van nieuwe sportinfrastructuur blijft wel een pijnpunt. Gezien het eerst voorziene project financieel niet haalbaar bleek, moest het opgesplitst worden waarbij eerst nieuwe buitensportinfrastructuur, voor voetbal en krachtbal, ontwikkeld zou worden. De nieuwe sporthal wordt doorgeschoven naar de volgende legislatuur. Er werd ook nogal ongelukkig gecommuniceerd, waarbij eerste gesteld werd dat sportpark Moerkerke afgebouwd zou worden om alles te kunnen centraliseren in Sijsele, waarna dit dan toch – na protest? – werd herroepen. Verder blijven er veel klachten over onderhoud en herstel van de wegenis in onder meer centrum Moerkerke. Overlast door zwaar transport blijft een heikel punt. Van het kerkenplan, waarbij een nieuwe functie zou komen voor niet meer gebruikte kerken, werd al lang niets meer gehoord.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
De bestuursploeg van CD&V Plus kan heel wat puntjes afvinken van haar to do-lijst bij het begin van deze legislatuur. De dorpskernvernieuwingen in Den Hoorn en zeker ook Oostkerke zijn mooie realisaties. Recent kwam daar ook nog een nieuw kruispunt met pleintje in Sijsele bij, net als de heraanleg van kruispunt Moerkerkebrug-Lievebermg in Moerkerke. Ook het ontmoetingscentrum De Lieve en het jeugdlokaal voor de KSA in Moerkerke zijn verwezenlijkingen.
Dossiers die in het slop leken te zitten, zoals de herbestemming van de hospitaalsite en de ontwikkeling van de kazernesite tot ‘Wijk van de Toekomst’, lijken uiteindelijk toch in een stroomversnelling te komen, al is ‘versnelling’ relatief in deze context. Het dossier Sportpark ‘t Veld blijft aanslepen en toont ook de beperkte financiële middelen van een stad met weinig inwoners, maar een grote oppervlakte aan. Rond mobiliteit en het samengaan van transport en leefbaarheid is er ook nog werk. Er is dus kortom behoorlijk veel gerealiseerd of in de steigers gezet, maar de bestuursploeg in een volgende legislatuur zal zich zeker niet moeten vervelen.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier